Steba IC 110

Varför måste glassmaskiner vara så dyra?

Vi valde att testa just den här glassmaskinen av en enkel anledning: det var den billigaste glassmaskinen med inbyggd kompressor som vi kunde hitta. Kanske var den lite för billig trots allt.

Steba ismaskine

Hemmagjord glass är något av det enklaste och godaste du kan göra själv. Så länge du har en glassmaskin. Utan en sådan är det en omständlig och långsam historia.

Vi har alltid varit imponerade av hur god glass man kan göra i en billig glassmaskin med fryselement. Så varför lägga pengar på en dyr maskin? Vad mer kan den erbjuda? Frysdelen tar dock upp utrymme i frysen, så Steba IC 110 med inbyggd kompressor är en rimlig uppgradering i förhållande till priset.

Steba IC 110 är enkel att använda när du behöver glass. Det är bara att koppla in den och hälla glassmeten i behållaren. Den är också relativt liten, så den kan enkelt förvaras i ett skåp över vintern.

Man kan välja mellan 5 program. Mjukglass, glass, sorbet, yoghurt och DIY. Det senare är en programmerbar inställning där man väljer hur länge maskinen ska köras. Om man vill göra vanlig glass tar det hela 2 timmar.

Om man vill göra yoghurt från grunden ingår en särskild plastbehållare. Man kan välja temperatur mellan 25 och 50°C, men den korrekta fermenteringstemperaturen för yoghurt är tydligen 42°C.

Billig steba ismaskine
Det är inte den mest intuitiva lösningen. Knapparna ser ut som touch men kräver ett rejält tryck. (Foto: Lasse Torp)

Konstruktion och kvalitet

Då Steba IC 110 är en lågprismaskin är det föga förvånande att konstruktionen domineras av plast. Inuti är behållaren av metall, vilket är nödvändigt för att den ska bli tillräckligt kall för att göra glass. Inga av materialen känns ömtåliga när de sätts ihop. Å andra sidan är det lite av ett pussel. Det finns ett lock som vi aldrig förstod var det hörde hemma. Det går inte att packa ihop alla smådelar inuti maskinen så att allt kan förvaras tillsammans, vilket gör det troligt att något kommer bort. Förmodligen plastbehållaren för att göra yoghurt.

Ismaskine med kompressor
Det är plast, men av bra kvalitet. Man vågar ställa den längst in i skåpet och täcka för den med de andra sommarprylarna. (Foto: Lasse Torp)

Användarupplevelse

Trots de få knapparna och funktionerna är maskinen inte särskilt intuitiv att använda. Kan du lista ut om mjukglass är symbolen med kulor i en skål eller kulor i en våffla? Svaret visade sig vara skålen. Knapparna är inte särskilt känsliga, de behöver ett fast tryck för att reagera. Om man vill göra en paus (för att smaka på den ofärdiga glassen, förstås) måste man ta av locket, vilket stänger av hela maskinen.

Då måste man börja om från början och hålla reda på hur långt man kommit i processen. Det är lite irriterande att det inte bara finns en provsmakningsöppning. Man kan också försöka med självbehärskning, men det passar inte alls in i konceptet med hemmagjord glass.

Glasskvaliteten

Kvaliteten på glassen beror mycket på vilken inställning man väljer. Efter två timmar på den ”vanliga” glassfunktionen får man vad vi skulle beskriva som väldigt mjuk mjukglass. Det är inte ovanligt att glassmaskiner producerar mjukglass som sedan läggs i frysen, men efter 2 timmar förväntade vi oss en mycket mer ätfärdig glass. En gammaldags maskin med ett fryselement tar bara 25-35 minuter att göra mjuk men ätfärdig mjukglass.

Om man använder den dedikerade mjukglassfunktionen tar processen 1 timme och 20 minuter. När väntetiden är över har man en glass som knappt är tjock. Det är en lång tid att vänta för att bli besviken. Det hjälper inte att maskinen är ganska högljudd under användning.

Om en dyrare maskin ger snabbare och kallare glass kan det vara väl investerade pengar. Men om man bara tar fram glassmaskinen då och då är det förmodligen bättre med de billigare maskinerna med fryselement.

Slutsats

Även om idén med en liten, billig glassmaskin med kompressor är rimlig, kan den också vara för billig. Steba IC 110 tar hela 2 timmar på sig att göra mycket mjuk mjukglass, vilket är mycket längre än de mycket billiga maskinerna med fryselement. Ljudnivån är också en utmaning när maskinen är så långsam som den är. Den är svår att rekommendera framför en klassisk maskin med fryselement om man inte gör mycket glass och har ett par bra bullerdämpande hörlurar.

Läs vidare
Exit mobile version