Ecovacs GOAT G1-800

Trädgårdens sköna greenkeeper

Detta är den minsta och biligaste varianten av Ecovacs populära Goat-robotar.

Ecovacs garage

Alla Ecovacs Goat G1-robotar har samma karaktäristiska design, som går igen i laddningsstationen (Foto: Pernille Redder)

Det finns inget mer frustrerande än att packa upp en produkt och inse att något saknas, en pryl, batterier, vad som helst. Vi hinner precis få den känslan när vi installerar Ecovacs Goat G1-800, för enligt manualen behöver testträdgården tre av de vita och silverfärgade beacons som Ecovacs kabelfria teknik bygger på. Och det ingår bara två stycken som standard i kartongen som roboten levereras i.

Ett par timmar senare bestämmer vi oss för att göra vårt bästa med de två stolparna och vi placerar dem i två ytterligheter av den u-formade trädgården. Sedan blev det spännande: räckte det för att Goat skulle kunna göra en användbar karta över trädgården?

Svaret är ett rungande ja! Avgränsningen fungerar felfritt, och vi drar en lättnadens suck och får ner pulsen. Dags att leka!

Nej, det är inget rymdskepp, utan en futuristisk robotgräsklippare (Foto: Pernille Redder)

Enkel installation

Det är enkelt att installera Goat G1-800 och få trädgården kartlagd. Det går också helt problemfritt att installera små ”öar” där den inte ska köra. Efter själva installationen börjar Goat köra runt på egen hand för att utforska terrängen. Och då blir vi oroliga igen.

Den känsliga sensorn med avancerad teknik märker nämligen inte av tennisbollarna och hundleksakerna som ligger utspridda på mattan. En tennisboll blir överkörd tre gånger under rekognoseringsturen. Lyckligtvis har Goat inte börjat klippa gräset än.

Den gör det först efter några minuter när vi ber den om det. Vi tittar oroligt på när den närmar sig tennisbollen igen. Kommer den att klippa sönder den eller köra runt?

Med kameran kan trädgårdsägare använda Ecovacs Goat G1-800 för övervakning, men det finns ingen inbyggd GPS-spårning. (Foto: Pernille Redder)

Känslig sensor

Ingen anledning till panik. Tennisbollen överlever, för gott och väl en meter innan svänger Goat. Det visar sig att det sticker upp en maskros ur gräsmattan, som den uppenbarligen uppfattar som ett hinder.

Trädgårdsägaren måste manuellt plocka bort alla maskrosor innan Goat G1-800 kan röra sig fritt. Och då visar det sig att den känner igen tennisbollen och kör runt den. Men det skulle vara trevligt om den inte var så nervös för att komma i närkontakt med gräsmattans gula blommor.

Klippningen

När testperioden är över står det klart att Ecovacs Goat G1-800 klipper en vacker gräsmatta. Det finns inga synliga ränder och gräset är fullständigt jämnt. Och eftersom den har klippt varje dag har den inte längre problemet med att den tror att maskrosor är hinder som måste undvikas.

Det finns också en märkbar och positiv skillnad i mängden mossa – mycket tyder på att gräsmattan så småningom kan bli helt mossfri, vilket gläder trädgårdsägaren.

Goat G1 vill bli uppmärksammad och beundrad (Foto: Pernille Redder)

Slutsats

Ecovacs teknik kräver att man placerar ut ett antal vita och silverfärgade stolpar runt om i trädgården som Goat G1-800 ska navigera efter. Vi har ännu inte träffat någon trädgårdsägare som tycker att de ser snyggt ut. Därför kan det inte bli maxbetyg. Att man också måste hålla sin trädgård ren från maskrosor och annat ogräs, som Goat har undvikit med sin känsliga sensor, är också en nackdel.

Läs vidare
Exit mobile version