Upp ur sängen och ut i köket. Ett tryck på kvarnen och dagens viktigaste uppgift är igång: Malningen av kaffet. Om du, som jag, vaknar först efter minst en kopp kaffe, vet du hur viktigt det är. Åtminstone för att få en bra start på dagen.
Globalt sett har vi fått ett helt kaffecommunity. Vi bryr oss om smak, bönornas oljeinnehåll och temperaturen på vattnet som används för att brygga kaffet. Vissa föredrar en stor espressokanna. Andra föredrar en 3–5 minuter lång French press.
Kaffe handlar om rostning och vilka bönor som fungerar bra med vissa bryggmetoder. Bönornas ursprung och hur de har rostats påverkar vad du får ut av dem. Kort sagt, hur ditt kaffe smakar.
I kaffets underbara värld har man identifierat över 800 smak- och arombärare. Kanske inte precis vad du funderar på om morgonen eller när kaffesuget är som störst. Antalet smakbärare säger oss bara något om komplexiteten i det livsmedel vi har att göra med. Det är därför en bra kvarn är så viktig.
Valet av bönor för testet
80 länder producerar kaffe. Brasilien står för 35 procent av produktionen och är särskilt känt för sina Arabica-bönor. Den här typen kännetecknas av smaker av nötter och choklad.
Alla fem kvarnarna testades med mörkrostade bönor från samma påse, Melitta Barista Perfection. Vår testböna är 100% Arabica från Brasilien och beskrivs av Melitta som nötaktig och intensiv i smaken.
Bönorna kommer från den södra regionen Sul de Minas och odlas på en höjd av 500-1 200 meter.
Syftet med grupptestet är dock inte att avgöra om Melitta säljer hyfsat goda bönor från Brasilien, utan om de fem kvarnarna i testet gör ett bra jobb. Böntypen är exakt densamma när varje kvarn testas.
Så testade vi
I detta test fokuserar vi på elektriska kaffekvarnar. Deltagarna har en stålkvarn, en bönbehållare och kan justeras för bland annat malningsgrad och tid.
Kvarnarna har ett brett utbud av malningsgrader, från pulverformig espresso till grov malning av bönor för blötläggning, även kallat ”steap” eller ”steep”. En enda deltagare kan användas med ett portafilter för espresso.
För att göra testet enhetligt har de fem kvarnarna under en månads tid malt kaffe för användning i samma byggmetod som kallas ”pour over”. Denna metod valdes för att det är den som jag (som testare) känner till och har mest erfarenhet av.
Testbönorna är inte speciellt utformade för metoden där kokande vatten långsamt hälls över malda bönor. Enligt Melitta skulle espresso vara bättre när det gäller smak och arom.
Som nämnts är syftet med testet ett annat: att testa malningens kvalitet och jämnhet. Förutom den dagliga bryggningen malde varje kvarn bönor på tre olika malningsnivåer: grov, medium och fin.
Varje malningsgrad testades med samma mängd bönor, 6 g. Det är den mängd som får plats i min bönkvarn av metall. Resultaten granskades sedan på skärbrädan hemma.
Konstruktion och prestanda
En kvarn ska vara användarvänlig och ha en genomtänkt design. Resultatet av testet var lika varierat som det stora utbudet av kaffesorter och smaker. Flera av de testade kvarnarna gjorde bra ifrån sig på sitt eget sätt. En misslyckades dock helt och hållet.
Kvarnarna mättes också utifrån hur snabbt de malde. Hastighet är inte automatiskt ett tecken på kvalitet, men det ger dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig av kvarnen på daglig basis. Det är inte alla som vill vänta över 60 sekunder på malningen.