Ezviz är, precis som man antar när man ser det, ett kinesiskt företag vars produkter man snarare hittar online än på butikshyllorna. Just denna modell är dock en av deras populäraste och finns därför att köpa hos en av de skandinaviska elektronikkedjorna. De har annars ett brett sortiment av övervakningskameror, men faktiskt även ett ganska komplett sortiment av robotdammsugare, smart belysning, smart plugs och luftrenare.
Installation
Som framgår av bilderna är detta en udda fågel i testet då det rör sig om en pan/tilt-kamera. Det vill säga den typ som sitter på offentliga platser och som kan rotera för att täcka nästan 360 grader och följa en misstänkt person. Man bör definitivt studera bilderna av hur denna kamera ska monteras, vilket vi inte hade gjort och därför hade besvär att hitta någonstans att skruva upp den. Kameran hänger nämligen från det uppskruvade fästet. Av förklarliga skäl försöker vi annars undvika att skruva upp produkter vi bara använder tillfälligt.
Installationen görs genom att skanna kamerans QR-kod för att sedan gå igenom en något tillkrånglad installationsprocess. Innan man skruvar upp den bör man ladda den, vilket trist nog görs med en mikro-USB-sladd, vilket gör att laddningen tar onödigt lång tid. Inte så kul när man vet att man regelbundet måste ta ner kameran och ladda den. Speciellt som fästet känns väldigt plastigt och redan vid installationen märktes det en kvalitetsskillnad mot de större märkena.
Hantering
Från kameravyn kan man slå på mikrofonen för att prata med någon som syns. Man kan även rotera kameran, ta stillbilder och aktivera sirenen. Appen har visserligen en mängd funktioner men gränssnittet känns inte genomtänkt. Det är svårt att hitta det man behöver och logiken är inte alltid uppenbar. Vi hade särskilda problem med automatiseringar.
Närmaste bestämt lyckades vi inte automatisera att kameran aktiveras eller deaktiveras när man går hemifrån eller kommer hem. Det gick visserligen att få in kameran i Google Hem, men inte ens därifrån fick vi i gång geofencing. Det gör att man inte kan ha den inomhus, om man inte manuellt vill slå på och av kameran flera gånger om dagen. Annars larmar den nämligen stup i kvarten och drar ut batteriet på dagar i stället för månader.
Videokvalitet
Tillverkaren skryter med 2K-upplösning och lovar häpnadsväckande detaljer, men det kan vi inte hålla med om. Under ideala förhållanden kan man visserligen få en ganska skarp bild, men det krävs inte mycket för att försämra den. Allt som rör sig blir suddigt och om kameran börjar panorera så smetas allting ut till oigenkännlighet. I mörker klarar den sig sämst av alla med IR-lampor och måste slå på spotlighten för att se ordentligt.
Kostnader
Den stora fördelen med Ezviz är att den har inbyggd lagring för filmerna. Man behöver varken stoppa i ett eget minneskort eller betala för något abonnemang för att kunna spela upp det kameran fångar. Det finns dock valfria abonnemang för molnlagring om man så skulle önska, och de börjar på 40 dollar per år. Har man väl köpt kameran åker man inte på några fler oväntade kostnader.
Slutsats
Vem skulle inte vilja ha en proffsig övervakningskamera som upptäcker inkräktaren och roterar kameran för att hålla den i fokus, utan någon chans att gömma sig. Detta lovar Ezviz göra till en kostnad som inte är högre än för en standardkamera. Man behöver inte ens betala för något abonnemang! Men i verkligheten är kvaliteten låg, det saknas funktioner, appen är svårbegriplig och framför allt är videokvaliteten sämst i testet.