Ninja är företaget SharkNinjas märke för köksprodukter och de är speciellt kända för sina airfryers. Tyvärr har de bara varit tillgängliga på nätet i Skandinavien, men i våras gav sig Ninja in i Europa och nu finns de i vanliga butiker. I sortimentet finns allt från multikokare och grillar till matberedare och glassmaskiner. Bland airfryers är det nog deras dual zone-modeller med två lådor som är mest kända. Men vi tror nog att Foodi FlexDrawer är ett ännu bättre val.
Konstruktion och skötsel
Ninjan är den bredaste airfryern i testet, delvis beroende på att den liksom Cosori har ett rejält handtag. Däremot är den inte lika djup som en del andra så det jämnar ut sig. Liksom Cosori och Wilfa har den en enda stor korg med en avdelare i mitten, och i likhet med Cosori skapar den två separerade kammare. Hela apparaten känns rejält byggd och korgen är av lite kraftigare material än konkurrenternas.
Instruktionsboken nämner noga att själva maskinen endast får torkas av med en fuktig trasa. Däremot går det alldeles utmärkt att diska korgen, stekgallren och avdelaren. Det sägs däremot ingenting om de exponerade värmeelementen. Alla som haft en airfryer ett tag vet att det stänker på dem och att speciellt om man använt olja så kommer den att hamna på elementen. Vi kan inte se någon anledning till att det inte skulle fungera att skrubba dem med en diskborste och det var precis vad vi gjorde utan att ställa till med något.
Hantering
Till skillnad från alla konkurrenter i testet har inte Foodi FlexDrawer någon stor touchpanel. I stället har den rena retroreglage med ett litet teckenfönster, en stor ratt och riktiga knappar att trycka på. Det är faktiskt ofta lättare att använda än touchknappar, speciellt om man är kladdig om händerna under matlagningen. Liksom Cosori använder inte Ninja snabbprogram för olika ingredienser utan man väljer matlagningsmetod och får sedan justera tillagningen själv. Något vi föredrar. Man kan välja mellan Max Crisp, Air fry, Roast (ugnssteka), Bake (baka), Reheat (värma upp), Dehydrate (torka) och Prove (jäsa).
Instruktionerna, som finns på nordiska språk, är ingående och förklarar noga hur olika tillagningsprogram ska användas. Det följer även med en kom-igång-guide som snabbt visar de viktigaste reglagen och som har omfattande tabeller för att tillaga olika matvaror. Det finns till och med ett par kompletta recept. Den är dock på engelska.
Matlagning
I airfry-läget är standardinställningen 200 grader och 20 minuter men det går ganska snabbt att ändra. Under uppvärmningen skiljer det hela 30 grader mellan korgarna vilket är lite oroande. Korg 2 når 180 grader på godkända 3 min 21 sek och pendlar sedan mellan 175 och 180. Korg 1 däremot når 170 grader på medelmåttiga 4 min 10 sek och håller sig sedan där resten av tiden. Det är ingen katastrof men nog är det märkligt att det skiljer mellan korgarna. I praktiken fungerar det dock utmärkt och vi hade inga problem med allt från bacon och äggrätter till korv och gratänger.