4 espressomaskiner i toppklass

4 av de dyraste espressomaskinerna på marknaden

Om pengar inte ska stå i vägen för din kaffeupplevelse har vi testat några av de dyraste och häftigaste espressomaskinerna på marknaden.

Espressomaskine anmeldelse

Det finns många prisvärda espressomaskiner på marknaden. Men det är inte dem vi är intresserade av den här gången. I stället testar vi fyra lyxiga espressomaskiner som alla erbjuder olika grader av espressokvalitet och smarta lösningar.

Vi har därför samlat ett urval av de dyraste helautomatiska espressomaskinerna på marknaden för att se hur mycket smak och användarvänlighet som kan fås för pengar. Är espresson från en maskin som kostar mer än 30 000 kronor bättre än från en maskin som kostar hälften så mycket? Sparar den dig tid och besvär? Det återstår att se.

Siemens bidrar med nya EQ900, som bygger vidare på det recept som gav lillebror EQ700 segern i vårt förra stora test av helautomatiska espressomaskiner.

Från Delonghi har vi lånat flaggskeppet Maestosa, som är fullmatad med utrustning för både kontorsbruk och köket hemma. Från Jura har vi toppmodellen Z10, som har en konservativ och kvalitetsfokuserad inställning till både material och espresso.

Sist men inte minst testar vi Sage The Oracle Touch, som faktiskt inte är en helautomatisk, utan en halvautomatisk espressomaskin som strävar efter att vara lika praktisk som resten av gänget. Den hoppas kunna slå konkurrenterna med sin traditionella espresso utan att vara för besvärlig i vardagen.

Dyra och billiga bönor

Alla maskiner testas med samma två kaffebönor. Dyra och billiga. Den billiga är Lavazza Oro, som finns i de flesta livsmedelsbutiker. Den kostar cirka 233 kronor per kilo. Det är en behaglig mellanrostad Arabica-blandning från Central- och Sydamerika. Det har lite syra, men mestadels en behaglig, söt smak som tilltalar de flesta.

Det andra kaffet är mer i linje med prisklassen för de dyra maskinerna. Det Köpenhamnsbaserade rosteriet Kaffedepartementet tar 428 kronor för ett halvt kilo av sitt Negele Gorbitu. Det är en mellanrostad Single Estate-böna som kommer från samma gård i Etiopien. Den fermenteras anaerobt, vilket är en metod som ger mycket kraftfulla smaker, särskilt av fikon och apelsinchoklad. Det finns också gott om syra. Det är en personlig favorit och det var logiskt att testa dessa maskiner med ett välbekant kaffe för att bedöma skillnaderna mellan dem.

Så testas maskinerna

Först och främst testas kvaliteten på espresson. I det här prisläget finns det ingen ursäkt för medelmåttigt kaffe! Maskinerna testas varje dag i flera veckor. Dessutom gjorde vi ett jämförande smaktest med två kaffeälskande gäster för att se om det fanns någon konsensus om vilken maskin som gjorde den bästa espresson och mjölkskummet.

I det här testet är användarvänligheten nästan lika viktig som kaffet. Det är ju trots allt därför man köper en helautomatisk maskin. Materialkvalitet, pekskärm, koppvärmare, smarta lösningar och användbarheten hos de tillhörande apparna bidrar alla till att göra maskinerna enkla att leva med. Vissa har bättre lösningar än andra.

Även om helautomatiska maskiner lovar att göra allt arbete finns det alltid mycket smak att vinna genom att justera inställningarna och kvarnen. Det är ett rimligt antagande att köpare av dessa maskiner faktiskt kommer att använda de avancerade anpassningsalternativen för att få ut det mesta av sitt kaffe. Vi kommer att ta reda på hur lätt det är att få maskinerna att prestera på topp.

Förväntningarna är skyhöga i den här prisklassen.

Läs vidare
Exit mobile version