Anthem MRX 300

Intar ljudtronen

Den som inte bryr sig om allsköns finesser, utan bara är ute efter en hemmabioreceiver som låter kungligt, ska läsa det här.

Anthem MRX 3001

MRX 300 är amerikanska Anthems minsta hemmabioreceiver. I motsats till de vanligaste märkena har inte Anthem brytt sig om allsköns signalbehandling av olika ljudkanaler. Här finns inte heller någon nätverksanslutning så streaming och internetradio är uteslutet. Vill du koppla in en iPod med något annat än en minijack-kabel så får du köpa en separat docka. Inte ens då får du AirPlay. Vid första ögonkastet kan faktiskt den här receivern kännas lite föråldrad, redan innan den packas ur kartongen.

På insidan sitter däremot seriösa ljudkretsar och MRX 300, som har en överskådlig och enkel skärmmeny, är 3D-kompatibel. Eller rättare sagt: det kan hända att du måste uppdatera programvaran och för att göra det behöver du en dator med internetuppkoppling och en gammal hederlig RS232-kabel. Kabeln ligger i kartongen, tillsammans med den mest förtroendeingivande mätmikrofon vi har skådat till en hemmabioreceiver (mikrofonstativet också!).

Rumskorrektionen, som Anthem kallar ARC (Anthem Room Correction) är nämligen receiverns äss i rockärmen. Du måste installera ett PC-program och koppla mikrofonen till datorn via USB, sedan kalibreras receivern enkelt och smidigt – och resultatet är helt enkelt det bästa vi har hört från någon hemmabioreceiver!

Ljudkvalitet
Du måste välja om du vill använda rumskorrektionen eller inte i förväg. Det finns nämligen ingen Pure Direct-funktion som kopplar ur den efteråt. Då måste du använda datorn för att återställa den igen. Men varför i hela friden skulle någon vilja göra det?

Den kalibrerade ljudbilden låter så bra i både stereo och surround att ingen av de andra testdeltagarna rår på alla detaljer som strömmar naturligt och välbalanserat ut i rummet.

Timingen mellan subbasen och högtalarna är i princip helt perfekt, och detta är den rumskorrektion som korrigerar subbasens klang bäst. Du kan ställa subbasen i ett hörn och ändå låter den som en integrerad del av högtalarna. Det kan vara en fördel med två subbasar, men tänk då på att systemet kalibrerar dem som en enda. De bör med andra ord placeras symmetriskt, lika långt från lyssningsplatsen.

Anthem presenterar en fullständigt naturlig och svävande ljudbild, den mest sammanhängande vi hört på år och dag. Och med en imponerande dynamisk kontrast.

Enda reservationen vi gör angående ljudet är att det saknar lite kraft i förhållande till Onkyo TX-NR809 och Pioneer VSX-2021. Vill du ha ännu mer kraft så prova med storebror MRX 500.

Läs vidare
Exit mobile version