Sammanfattning

DAC ska du ha!

Alla omvandlarna lyfter ljudkvaliteten från datorn. Fast somliga var mer lättglömda än andra.

oppslag1

Av de två minsta och billigaste var det NuForce uDAC2 som drog det längsta strået före FiiO E10. De två låter ganska så likt men om du använder en fiffig lösning med Y-Link-kabel så du kopplar hörlurarna till RCA-utgången så låter uDAC2 bättre. Tycker du det låter för krångligt kan du tryggt satsa på FiiO E10.

NAD DAC1 är den enda som sänder ljudet trådlöst från datorn till anläggningen. Mycket praktiskt, och definitivt en kul grej på förfesten! Ljudet är dock inte riktigt i klass med de övriga.

Då är Firestone Audio Fubar IV Plus desto bättre. Det är testets enda med uppsampling och visar sig från en upplöst och luftig sida. Som hörlursförstärkare briljerar den dock inte lika mycket som ur linjeutgången.

HRT har de två mest intressanta testdeltagarna. HeadStreamer för att den är billig, är mycket liten och låter bättre än någon annan i hörlursuttaget. MusicStreamer för att den dominerar när stereon ska stå för musiken. Den kostar lite mer, men inte mer än att den är värd pengarna. Och den är definitivt den mest bärbara vi har varit med om när det gäller den här formen av ljudkvalitet. Med hjälp av en adapter kan du naturligtvis koppla in hörlurar också, då låter det ännu bättre än med HeadStreamer.

Adaptiv eller asynkron?
USB är egentligen inget särskilt bra protokoll för ljudöverföring. Det beror på att datorns digitala klocka är optimerad för datorprogram, inte ljud. USB-protokollet arbetar med 12 MHz, vilket inte går jämnt upp med något ljudformat (CD-formatets frekvens 44,1 kHz behöver till exempel en masterklocka på 11,2896 MHz).

En adaptiv USB-omvandlare använder sig trots allt av PC:ns eller Macens inbyggda klocka och för att allt ska fungera så behövs en komplex frekvensomvandlare. Och eftersom datorn utför många uppgifter samtidigt så varierar timingen i ljudöverföringen ur USB-porten. Detta orsakar jitter som sedan orsakar förvrängning i den analoga domänen.

En asynkron USB-omvandlare använder däremot inte datorns masterklocka utan har sin egen. Omvandlaren styr klockan vilket minimerar jitter betydligt. Denna teknik anses därför vara ett överlägset sätt att bygga en D/A-omvandlare.

Men det beror också på hur väl allting görs. Vi har hört både bra och mindre bra omvandlare från bägge tekniker. En asynkron omvandlare kan ändå ha mycket jitter eftersom en del störningar uppstår i själva omvandlaren, till exempel om signalvägen är för lång från masterklockan till DAC-chipet. På samma sätt finns det metoder som gör att adaptiva omvandlare klockar om signalen efter datorns masterklocka, vilket också reducerar jitter.  

Läs vidare
Exit mobile version