Sony PlayStation 5 är spelkonsolen ”alla” har väntat på. Den lanseras officiellt 19 november men många får nog vänta ett bra tag till: efterfrågan har tagit Sony och återförsäljarna lite på sängen och till och med de som har förbeställt PS5 för länge sedan kan behöva vänta länge på sina exemplar. Sony har också bestämt sig för att försäljningen ska ske på nätet för att undvika smittspridning. Så du får ha tur om du ska lägga vantarna på en PS5 före jul!
Ljud & Bild har dock lyckats få tag i ett testexemplar via distributören Nordisk Film. Då är bara frågan om PS5 verkligen är värd att vänta på, eller om du lika gärna kan försöka hitta en Xbox Series X i stället? Låt oss testa!
Knivskarp grafik med ”ray-tracing” och bländande kontrast
PlayStation 5 är fullspäckad av finesser och hårdvara som lovar att ta spelupplevelsen till en ny nivå. Ray-tracing – eller strålspårning eller strålföljning som det egentligen heter på svenska – är en funktion som vi har sett i de häftigaste gaming-datorerna och grafikprocessorerna. I korta ordalag är det en metod för 3D-grafik som används för att skapa en mer levande, nästan fotorealistisk bild. Det skapar fängslande effekter, som att solljus reflekteras mer naturligt mot ytor och att skuggeffekter blir mer naturtrogna.
PlayStation 5 kan visa 8K-video med upp till 30 bilder per sekund, eller 4K-upplösning med upp till 60 bilder per sekund. Med uppskalad 4K-grafik klarar den upp till 120 bilder per sekund. Sådana höga bildhastigheter brukar ge snabbare och mer exakta rörelser och respons, vilket är A och O i racing- och skjutaspel. Prestanda på den här nivån har länge varit reserverade för speldatorer med dyra grafikkort, men nu blir det alltså möjligt även i konsolvärlden!
Sony PS5: enorm!
PS5 har en design som skiljer sig markant från konkurrenterna och tidigare PlayStation-årgångar. Jämfört med monoliten Xbox Series X har PS5 mer futuristiska, graciösa linjer. Som man ser på bilderna är den dessutom STOR! Spelkonsoler har traditionellt varit ett kompakt alternativ till PC-datorer men PS5 är ett riktigt monster. Med sina 39 centimeter blir den ett riktigt blickfång i vardagsrummet. Eller så kan man lägga den ner och stuva undan den på en hylla.
Anledningen till storleken är inte bara att Sony har proppat konsolen full av potent hårdvara utan också att de velat ha tillräcklig kylning. Föregångaren PS4 är ökänd för stor värmeutveckling och tillhörande fläktljud. PS5 har ett mer avancerat kylsystem med en kombination av fläktar och flytande metall som cirkulerar och flyttar bort värme från processorn. Det tycks fungera bra, för vi upplevde aldrig att PS5 blev särskilt varm eller gav ifrån sig irriterande fläktljud.
Om vi ska utse en ”vinnare” rent designmässigt föredrar vi Xbox mer kompakta och strama utformning, som är den mer praktiska av de två. Men många föredrar förmodligen PS5:s mjukare linjer. Smaken är som baken!
Från DualShock till DualSense: Ny trådlös styrenhet
Den nya DualSense-handkontrollen som ingår till PS5 skiljer sig avsevärt från de gamla DualShock-modellerna och har fått ett antal nya finesser. En av nyheterna i DualSense är så kallad haptisk feedback, vilket innebär att kontrollen kan vibrera både mer exakt, varierat och mycket starkare än tidigare. Dessutom har utlösarknapparna på undersidan blivit så kallade adaptiva, med varierande motståndsnivå. Inbyggt gyro gör att du kan vrida och vända på kontrollen för att utföra olika spelrörelser. Som om det inte vore nog har kontrollen också en inbyggd högtalare, mikrofon och pekskärm. Sony har dessutom sett till att den är enkel att ladda via USB-C och batteritiden är 8 timmar.
Det är fullt möjligt att använda äldre PS4 DualShock-handkontroller till PS5 också, fast bara med äldre speltitlar. Till nya PS5-titlar är det bara DualSense som duger, och en extra sådan kostar dig 800 kronor. Sammantaget tycker vi dock att den nya DualSense-kontrollen verkar mycket mer spännande än Xbox-varianten eftersom den öppnar för fler innovativa funktioner.
Användning och finesser
Så fort Playstation 5 står stadigt placerad i sin bas är den enkel att koppla in med de medföljande kablarna. Om du redan har ett PlayStation-konto går det fort att logga in och komma igång. Vid första uppstarten blir du ledsagad genom en inställningsmeny som också hjälper till att optimera TV-bilden, där du kan anpassa kalibreringen av HDR-ljusstyrkan efter just din TV. Smart!
Det nya menysystemet lär nog verka bekant för PlayStation-användare och känns både snabbt och effektivt att navigera i. Vi kände oss omedelbart mer tillrätta här än i Xbox-menyerna, som om man jämför verkade mer oöverskådliga till en början. Fast det handlar naturligtvis mycket om att vänja sig.
När det gäller appar och funktioner kan du enkelt ladda ner välkända strömnings-appar som Netflix, Apple TV och Disney+ till innehållsmenyn. Allt styrs från DualSense-kontrollen, men om du som planerar att använda PS5 mycket som medie- och diskspelare så kan det vara praktiskt att köpa till den så kallade PS5 Media Remote-fjärrkontrollen som kostar 400 kronor.
PS5 har en inbyggd 4K Blu-ray-spelare för dig som vill titta på långfilmer i högsta möjliga kvalitet! Detta är den enda skillnaden mellan toppmodellen och den billigare PS5 Digital Edition (5 000 kr), som alltså inte har någon diskspelare.
En liten besvikelse är det att PS5 inte stöder HDR-formatet Dolby Vision, vilket finns i Xbox Series X. Här finns inte heller något stöd för Dolby Atmos-ljud, varken via spel eller inbyggda appar. Sony har dock sitt eget ”Tempest 3D Audio”-ljud via deras egna hörlurar, men detta har vi inte testat ännu.
Blixtsnabb!
Vi blev imponerade av laddhastigheten i Xbox Series X, men PS5 är definitivt ingen snigel den heller. Speciellt speltitlar som är optimerade för den nya konsolen (till exempel Spiderman: Miles Morales) laddas blixtsnabbt: det tar bara ett par sekunder från att du börjar på huvudmenyn tills du är i Spideys värld. Även om vi inte har kunnat jämföra direkt med identiska spel så verkar PS5 i vissa fall något snabbare än Xbox Series X. Detta kan bero på den moderna SSD-hårddisken (M.2 NVMe SSD) som tydligen ska vara upp till dubbelt så snabb som den som sitter i Microsoft Xbox Series X.
PS5 stöder däremot inte så kallat Quick Resume, vilket Xbox är utrustat med, där du kan hoppa direkt mellan öppnade spel. Hos Sony måste du i stället avsluta ett spel innan du startar ett annat, vilket tar längre tid. PS5 får också nöja sig med lite mindre lagringskapacitet än Xbox Series X (825 GB totalt/667 GB tillgängligt, vilket ska jämföras med 1 TB totalt/800 GB tillgängligt i Xbox), men detta ska kunna byggas ut senare. Detta kräver dock att man öppnar upp PS5, till skillnad från Xbox Series X som har en enkel ingång på baksidan.
Bildkvalitet
Hela poängen med en modern konsol är att kunna gotta sig med nya spel som har läcker och avancerad grafik. Här förväntas PS5 kunna leverera varorna, tack vare stöd för upp till 8K-upplösning och 120 bilder per sekund, förutom HDR och ray tracing som är det allra senaste på grafikfronten. Fast inte allt på samma gång, förstås! I praktiken måste man prioritera mellan högsta möjliga bildkvalitet (4K-upplösning, detaljerad grafik) och högsta möjliga prestanda (60/120 fps).
Vi började vårt test med det förinstallerade demospelet Astro’s Playroom, vars tanke är att introducera den nya DualSense-kontrollen. Till en början kan det verka som ett barnvänligt spel för de allra minsta, men det är verkligen krävande ibland! Kombinationen av gyrosensorer och dynamiska trigger-knappar sätter verkligen koncentrationen på prov. Det skakar, hackar och plingar när vi lotsar spelfiguren Astro genom världen, och bjuder på många utmanande manövrar. Grafiken är däremot inget särskilt att hurra över.
Det kliar i fingrarna på oss att prova med att mer avancerat spel som sätter grafikmotorn på prov, så vi laddar ner Spiderman: Miles Morales. Det blir en helt annan visuell upplevelse med läckra ray-tracing-effekter. När vi susar fram mellan skyskraporna återges York City på ett sätt som tar ett rejält kliv närmare verkligheten. Nackdelen är att det kräver mycket datorkraft!
För att spela Spiderman: Miles Morales med ray-tracing måste man nämligen sänka bildhastigheten till 4K/30 fps, vilket ger en märkbart mer ojämn bild än uppskalad 4K/60p utan ray-tracing. Oftast föredrog vi faktiskt den mjukare och mer responsiva 60 fps-varianten, trots en aningen mildare grafik. Mot bakgrund av detta hoppas vi att Sony och spelutvecklarna till PlayStation 5 kan komma med några ännu bättre anpassade speltitlar, som kanske kan erbjuda ”det bästa av två världar”.
Vilken TV behöver jag?
Vi har kunnat testa PS5 med flera av de senaste och gaming-vänliga TV-modellerna på marknaden, bland annat Samsung Q80T och LG OLED CX. Dessa modeller utmärker sig bland annat med HDMI 2.1 och möjligheten att ta emot 120 bilder per sekund (4K/120p). Men är det ett absolut MÅSTE för att kunna njuta av PS5?
Vårt preliminära svar är både ja och nej. I skrivande stund har vi inte testat PS5 med några 120 fps-titlar. Våra erfarenheter från testet av Xbox Series X, plus gaming-datorer med 120 fps, tyder dock på att det ger en mjukare och smidigare grafik på de spel som har detta. Om du funderar på att köpa en ny TV rekommenderar vi definitivt att du ska välja en som stöder HDMI 2.1 och 4K/120fps, men något absolut MÅSTE är det inte. Om du redan har en äldre 4K-TV som du är väldigt nöjd med (som bara stöder HDMI 2.0/4K/60p) kommer du att få bra bild- och spelupplevelser med den också.
Däremot rekommenderar vi helt klart en TV med bästa möjliga kontrast. Många av de nya spelen använder HDR (High Dynamic Range) vilket innebär en markant ökning av kontrastinformation och detaljer. Sådana scener ser absolut bäst ut på en kapabel TV med gott om kontrast och exakt ljusstyrning – företrädesvis en OLED-TV eller LCD med direkt LED-bakbelysning. En ”vanlig” LCD-TV med enklare kantbelysning ger inte samma kontrast och djupeffekt, så en del av fördelen går förlorad.
Slutsats
Ännu så länge har vi bara kunnat skaffa oss ett första intryck av Sony PlayStation 5. Men första intrycket är lovande! De som redan har en modern TV med 4K-upplösning och HDR kan njuta av läcker, knivskarp och effektfull grafik. Det tar ingen evighet att ladda heller: PS5 startar ett nytt spel innan du vet ordet av, väntetiden i äldre konsoler tillhör det förflutna.
Vi är också imponerade av den nya DualSense-kontrollen, där Sony har varit riktigt kreativa med sina styrnings- och rörelsefunktioner. Här ska det blir spännande att se vilka finesser andra speltillverkare kan hitta på.
Är då PlayStation 5 en bättre konsol än Xbox Series X? Det är för tidigt att säga. Mycket beror på vilka speltitlar Sony och Microsoft kan erbjuda det kommande året och i vilken utsträckning spelutvecklarna lyckas optimera dem för varje konsol. Vi ser fram emot att testa fler ”next-gen”-titlar!
Vi behåller PlayStation 5 på testbänken som en del av vår ”referens-rigg” så att vi med jämna mellanrum kan titta på nya funktioner och undersöka kompatibilitet med nya TV-modeller. Tveka inte att fråga oss om du har några frågor om TV och gaming!