ScanWatch 2är en hybrid-smartklocka från Withings som ser ut som en lyxigare variant av en stilren analog klocka med rostfritt stål och safirglas. Kikar jag lite mer noga ser jag dock att det finns ytterligare två mindre cirklar integrerade i den stora urtavlan. Cirklarna är små urtavlor där den översta är en OLED-skärm där det mesta av ”det smarta” sker, och den undre är en stegräknare. Min testklocka har svart urtavla vilket gör att den lilla OLED-skärmen smälter in i bakgrunden och gör den helt osynlig. Stiligt!
Tankarna går automatiskt till tidigare testade Garmin Vivomove Sport. Withings har dock varit smarta nog att inte ta med ordet sport i namnet. För det kan jag ju säga direkt – ScanWatch 2är inte en träningsklocka, det är en smartklocka som kan logga träning, och det är en helt annan sak.
ScanWatch 2 saknar pekskärm utan styrs med hjälp av kronan på sidan. Med ett lätt tryck på kronan och genom att sedan rulla på densamme tar du dig igenom diverse information såsom datum, tid i digital form, antal steg, antal trappor, puls med mera.
Appen Withings
Eftersom skärmen är så rackarns liten och enbart visar begränsat med information blir appen extra viktig för att kunna tillgodogöra mig all den information som klockan samlar in.
Jag har använt Withings-appen tidigare, framförallt i mitt tidigare test av Withings Body Smart personvåg. Här hittar jag enorma mängder mer eller mindre matnyttig information och det tar ett tag innan jag blir bekväm med upplägget. Helt och hållet bekväm blir jag nog inte, jag upplever den onödigt rörig och dessutom vill den gärna att jag ska uppgradera till Withings+ (prenumerationstjänst) för att få tillgång till ännu mer djupgående mätvärden och information. Något jag inte är helt sugen på.
Träning
Som jag nämnt tidigare är inte detta en utpräglad träningsklocka, men det innebär ju inte att den inte fungerar som träningssällskap. Den har en 5ATM-tålighet vilket betyder att den klarar av att sköljas av efter ett svettigt pass.
Klockan ska ha 40 olika aktiviteter med automatisk igenkänning. Jag har faktisk enbart provat promenad och cykling, men det fungerade galant!
Via appen väljer jag vilka träningstyper jag ska ha tillgång till direkt från klockan, det finns en uppsjö att välja mellan så sannolikheten är stor att du ska hitta just din favoritaktivitet. För att starta ett träningspass håller jag kronan intryckt tills olika träningsalternativ dyker upp på den lilla OLED-skärmen. Sedan snurrar jag på kronan tills jag hittar rätt träningsform och trycker igen för att starta. Här gäller det att du inte har för stora fingrar. Men bra syn.
Som jag nämnt tidigare är den lilla displayen både liten och begränsad, så för att kunna få mer data om mitt träningspass behöver jag gå in och botanisera i appen.
Klockan har ingen inbyggd GPS utan använder sig av mobilens dito. Så om jag vill kunna se min promenad eller löparrunda på karta i efterhand behöver jag ha mobilen med mig på turen.
Hälsa
Withings ScanWatch 2 mäter ”allt” när jag bär den. Förutom temperaturmätningen mäts bland annat hjärtslagen både i vaket och sovande tillstånd, den håller stenkoll på min sömn och sömnkvalitet, syrenivån i blodet, och för mig som kvinna kan det vara fint att veta att den även kan hålla koll på menstruationscykeln.
Vill jag mäta ECG eller syremättnaden i blodet (SpO2) manuellt är det återigen dags att trycka på kronan, rulla tills jag hittat det jag söker, trycka på kronan igen, hålla fingrarna på klockan och låta den räkna ned från 30 sekunder. Jag får sedan direkt återkoppling på den lilla skärmen, men mer information hittar jag såklart i appen.
Nu kommer ju inte klockan tillsammans med en läkarlegitimation så de värden som presenteras bör enbart tas som en indikation.
Batteritiden
Withings uppger batteritiden till 30 dagar vid normalt användande och känner du att du behöver ha längre batteritid finns det ett energisparläge. Nu har ju inte denna klocka en jättelik skärm där du kan få fram en massa information och färgglada staplar, så att batteritiden blir lång är inte så förvånande egentligen.
Fokus på kroppstemperaturen
Withings ScanWatch 2 trycker mycket på sin temperaturmätning som pågår dygnet runt. Här finns fyra sensorer som mäter din kroppstemperatur och efter ett träningspass kan du gå in i appen och se hur din temperatur har förändrats under passets gång. Enligt Withings handlar inte detta om hudtemperaturen utan temperaturen för dina inre organ. I dagsläget har jag lite svårt att se exakt vad jag har för nytta av den informationen, men det kanske någon kan vara snäll och förklara för mig? Jag skulle hellre få lite mer utförlig information om vilka träningszoner jag befunnit mig i. Men detta är som sagt ingen renodlad träningsklocka så jag ska inte döma den för hårt.
Opålitlig
Det absolut viktigaste med en klocka, oavsett hur mycket annan information den kan bidra med, är att den visar tiden korrekt. Och här brister det faktiskt lite. Jag upplever ett problem när jag bara använder klockan utan att vara inne i appen. Det verkar som om själva synkningen sker när du ”aktiverar” appen och använder du av någon anledning inte den på ett tag börjar klockan gå för sakta. Jag tänker att det nog är en barnsjukdom som försvinner vid nästa uppdatering. Men just nu är det ju inte helt lyckat!
Slutsats
Withings ScanWatch 2 är en snygg och lite lyxig smartklocka som fungerar både till kostymen och träningslokalen – om du inte är ute efter alltför djupgående analys av din prestation. Klockan håller bra koll på din hälsa och allmäntillstånd men fallerar lite på att ha koll på det viktigaste – tiden! Jag misstänker att en uppdatering löser problemet. Även om jag inte är helt såld och delar ut trumvirvlar och fanfarer får jag ändå erkänna att ScanWatch 2 är en trevlig bekantskap.