Doogee är ett av märkena som vars namn få skandinaver har hört talas om. Och det klingar förhoppningsvis mer av hög kvalitet och trovärdighet på kinesiska än det gör i våra öron i väst. Hur som helst är de med sju års erfarenhet relativt erfarna i branschen.
Doogee S68 Pro ser ut som en typisk hantverkarmobil. Baksida av plast och två solida metallskenor på sidorna gör den slagtåligt och vridstyv. Hörnen är armerade ”kofångare” av gummi och USB-C-porten är försluten med en gummiklaff. Skärmen, som är av Gorilla Glass 4, är säkrad av en extra skyddande plastfolie – som dock hade svårt att sitta helt fast i hörnen.
Skärmen är en skarp och behaglig FHD+ med 2280 x 1080 pixlar. Alltså precis som på en vanlig smartmobil i samma prisklass. Det finns 6 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme, så här behöver man inte begränsa sig bara för att man har valt en hantverkarmodell.
Inte skottsäker
På Doogees hemsida kan man titta på demofilmer som ska visa hur hållbara mobilerna är. Under ”Doogee Rugged Phone Survival From Guns” kan man få se när telefonerna bli skjutna. Fast det är bara med luftgevär och -pistoler. Och på videon ser man hur skotten gör hål i skärmen. Så poängen med demonstrationen skjuts effektivt i sank!
Vissa hantverkarmobiler är utrustade med uppfinningsrika funktioner som laserstrålar, avståndsmätare eller till och med infraröda kameror. Sådana finurligheter har Doogee S68 Pro inte. Det finns vattenpass, vinkelmätare och ljudtrycksmätare, men alla använder sig av sensorer som finns i vanliga smartmobiler också.
Vad som däremot är nytt är att S68 Pro inte bara har trådlös laddning, utan omvänd trådlös laddning! Du kan alltså ladda andra mobiler från det väl tilltagna 6 300 mAh-batteriet!
Inte för kvällsfotografering
Det finns tre bakre kameror på Doogee S68 Pro, placerade i en fyrkant ihop med blixten. Med andra ord ser den ut som en modern civil mobil. Bildkvaliteten är dock inte helt up-to-date. Utomhusbilder i fullt dagsljus går tillräckligt bra, men ljuskänsligheten inomhus är för låg, även i relativt bra belysning, där de andra två testdeltagarna väl upplysta, skarpa bilder. Och svag belysning går helt åt skogen.
Benchmarks
Processorn är en åttakärnig Mediatek P70 på 2 GHz. Det är långt ifrån någon toppmodell, men den klarar vardagsprogram med acceptabel hastighet. Geekbench 5-testet slutade med 300 poäng singlecore och 1 405 multicore. PCMark Work 2.0-testet gav 7 882 poäng, vilket faktiskt är helt användbart.
Grafik är inte Doogees favoritsysselsättning. Det visar både Basemark GPU, med en poäng på 1 741, och 3Dmark Sling Shot Extreme med 1 260. Långt ifrån imponerande, fast ungefär samma som uleFone. Och dubbelt så bra som CAT S52.
Där Doogee sticker ut i startfältet är med batteritiden. 13 timmar och 2 minuter demonstrerar vad den är gjord för. Nämligen att fortsätta köra länge efter att alla andra har gett upp.
Fysiskt test
Doogee S68 Pro är klassad enligt IP68, vilket innebär att den tål att ligga vatten flera timmar. Den överensstämmer också med IP69K, vilket innebär att den tål högtrycksspolning med nästan kokande vatten. Därför lyckades den också överleva i en hink med vatten utan problem. Halvannan meters fritt fall på betonggolv på baksidan, skärmen och hörnen gjorde inte heller något intryck på Doogee, bortsett från små lösa flagor av färg – från golvet.
Slutsats
Doogee S68 Pro är en rejäl telefon till ett pris som är lätt att leva med. Den har inte de fantasifulla funktionerna som man hittar i toppmodellerna. Å andra sidan är den inte dyrare än att man kan köpa den som ett komplement till sin vanliga telefon och använda den på campingresan eller festivalen. Där den kan köra i flera dagar på en laddning. Men om man gör det så bör man antagligen koncentrera sig på upplevelserna och inte ta bilder – eftersom de inte blir minnesvärda.