BLACK WEEK ERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% BARA DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

: Samsung Galaxy Xcover 2

Kompakt hårding

Galaxy Xcover 2 påminner om en vanlig smartmobil men tål hårdhänt behandling.

Ljud & Bild tycker

En civil toughphone som tål det mesta utan att skryta med det. Hastigheten är ganska OK.
Inte lika robust som jättemobilerna. Den behövde sättas ihop igen efter varje misshandel.
 • Klassificering: IP67
 • CPU: Dual-core cortex A9 1 GHz
 • Internminne: 1 GB
 • Minne: 4 GB + microSD (max 32 GB)
 • Skärm: 4 tum, 800 x 480 punkter
 • Operativsystem: Android 4.1.2
 • Kamera: 5 Mp + VGA
 • Trådlöst: 3G, BT 4.0, Wi-Fi 802.11b/g/n
 • Batteri: 1 700 mAh
 • Mått: 6,77 x 13,05 x 1,21 cm
 • Vikt: 148 g
 • Pris: 1 800 kr
 • samsung.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1800 kr

Samsung Galaxy Xcover 2 ser en smula klen ut jämfört med de övriga deltagarna, men det betyder inget. Xcover 2 är faktiskt gjord för att hänga med ut och leka med de stora grabbarna.

Telefonen liknar en vanlig, lite konservativt designad smartmobil. Den är ett par millimeter tjockare än de flesta nya mobiler, och baksidan är gjord av plast, men annars sticker den inte ut. För att komma fram till batteriet och SIM-hållaren måste man lossa på en enda skruv på baksidan, som sedan går att lirka loss. Det finns plats för ett standard-SIM-kort och ett microSD-kort. En gummilist runt batterifacket ser till att det inte kommer in vatten till batteriet och SIM-kortet. Baksidan måste tryckas fast ordentligt efteråt, eftersom minsta springa ger vattnet fri lejd. Man ska också se till att stänga till de två locken som täcker hörlursuttag respektive USB-port. Först då är telefonen klar för en djupdykning.

Funktioner och användning
Medan vissa toughphones är försedda med uppfinningsrika extrafunktioner, till exempel walkie-talkie eller laserlampa, är Xcover 2 mer genomsnittligt utrustad. Det finns samma funktioner och sensorer som vi är vana vid, bara med ett hårdare skal runtomkring. Telefonen har de sedvanliga knapparna för ljudstyrka och av/på, samt en utlösarknapp till kameran. Navigeringsknapparna är gjorda som fysiska knappar och en genvägsknapp gör att man snabbt kommer åt inställningar i programmen.

Skärm och ljud
4-tumsskärmen är inte våldsamt högupplöst. 480 x 800 punkter är långtifrån de Full-HD-varianter som de bästa mobilerna är utrustade med i dag. Skärmen är dock både ljusstark och klar, och har rent allmänt en strålande färgbalans. Ljudet är lite spinkigt och ljudnivån hade kunnat vara bättre. I synnerhet med tanke på att Xcover 2 antagligen ska användas i högljudda miljöer.

Prestanda
När det gäller prestanda hamnar Samsung i mitten av startfältet. Processorn är en 1 GHz dual-core Cortex A9 från ARM med 1 GB RAM till förfogande. Det finns 4 GB minne och plats för SD-kort med upp till 32 GB. Vårt standardtest Geekbench 3 gav resultatet 1265 poäng multicore och 398 poäng singlecore. Browsermark-testet gav 1676 poäng. Det är siffror som motsvarar förra eller förrförra årets toppmodeller, men vinner inga hastighetsrekord i år. I praktiken är telefonen utmärkt för vardagliga appar och lättare spel.

Tålighet
Och så till den roliga biten! Det var med en blandning av förväntan och fruktan som vi släppte ner Samsungen i tvättbaljan och lät den ligga där, medan bubblor steg upp mot ytan och ikonerna irrade över skärmen när vattnet uppfattades som beröring. Efter 29 minuter i nedsänkt tillstånd togs telefonen upp och torkades. Det fanns vatten i kanten av USB-facket och vatten runt kameran under skalet. Batterifacket var dock torrt och telefonen fungerade felfritt. Godkänt!

En robust telefon ska dock tåla stryk också, så Xcover 2 ”tappades” på golvet från 1 meters höjd ner på en matta. Inga problem. Som en grymmare final tappade vi den från öronhöjd, 180 cm, ner på ett klinkergolv. Smällen fick skalet att trilla av och batteriet föll ut. Men efter att ha satt ihop delarna igen fungerade telefonen felfritt. Godkänt!

Slutsats
Samsung Galaxy Xcover 2 håller vad den lovar och tål faktiskt att hänga med när det går hett till. Riktigt imponerande. Den blir visserligen våt när den hamnar i vatten och faller isär när den tappas. Men elektroniken tål det och efter ett ögonblick är den hel igen. Som smartmobil tillhör den inte superklassen, men för de här pengarna klarar den sig fint

xcover5
Baksidan av Xcover 2 är gjord av räfflad plast. En låsskruv ser till att den sitter på plast – den mesta tiden.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Runbo Q5 - Rambo-telefonen
  Runbo Q5 är kolossal – men även kolossalt solid.
  RugGear RG960 - Tung och tuff, men trög
  RugGear är möjligen marknadens starkaste telefon – men garanterat inte den snabbaste.

  Läs också

  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.
  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.
  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.
  Sonys fullmatade spelkonsol har blixtrande prestanda och knivskarp grafik – skräddarsydd för nästa generation avancerade spel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Apple iPhone 12 Pro Max

  Riktpris: 17900 kr Den alla andra ska slå

  Apple iPad Air (2020)

  Riktpris: 10300 kr Bäst iPad Air hittills

  Apple iPad Air (2020) vs. Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

  Riktpris: kr Ett tufft dilemma

  Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

  Riktpris: 13500 kr Fantastisk surfplatta för underhållning och produktivitet
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.