RugGear RG960

Tung och tuff, men trög

RugGear är möjligen marknadens starkaste telefon – men garanterat inte den snabbaste.

rug 990

RG960 är RugGear minsta modell. För att vara en robust smartmobil är den förhållandevis smal. Kabinett är av plast i samma gula färg som borrmaskiner och grävmaskiner. Baksidan är svart och pryds av ett ovanligt robust lock till SIM- och SD-kort. Skalet sitter fast med inte färre än 20 skruvar, och allt känns ovanligt solitt.

På papperet är RugGear RG960 den tåligaste i startfältet. Med en täthetsklassificering enligt IP68 (de båda andra testdeltagarna har IP67) fungerar den på vattendjup ner till tre meter – och hur länge som helst. Eller åtminstone tills batteriet måste laddas, eftersom microUSB-porten inte är vattentät, bara dold bakom ett gummilock.

RG960 är dessutom klassificerad enligt MIL-STD-810G-standarden, vilket betyder att den kan användas i fält av amerikansk militär. Telefonen ska bland annat tåla fritt fall från flera meter ner på betonggolv.

Funktioner och användning
Fem gummiklädda knappar för av/på, volym, kamera och nollställning utgör skötseln. Tre Android-navigeringsknappar är fysiska knappar i stället för skärm-dito. Allt är uppenbarligen tänkt att fungera under extrema omständigheter. Hörlursuttag och USB-port för uppladdning sitter bakom var sin gummilucka som öppnas med ett dämpat ”plopp”.

RG960 har företrädesvis normala smartmobilfunktioner. Men det har dock funnits plats för FM-radio, samt en SOS-funktion som efter en mycket lång tryckning på en knapp skickar din GPS-position till en förutbestämd mottagare. Perfekt om man är fångad i korseld på fientlig mark och behöver den sabla helikoptern MED EN GÅNG!

Skärm och ljud
Skärmen är klar och ljusstark, men upplösningen är beskedliga 800 x 480 pixlar. Det är okej, men mycket mindre än man förväntar sig av en vanlig telefon för 3 600 kronor. Ljudet är godkänt utan att vara genomträngande. Och det är kul att höra telefonen spela vidare oförtrutet under vatten.

Prestanda
RG960 är en fullödig Android-smartmobil som kan köra de flesta vanliga appar. Fast det vore synd att säga att de körs snabbt. Browsermark konstaterar att telefonen med en poäng på 1155 är snabbare än åtta procent av de telefoner som testats genom tiderna. Och Geekbench 3 landar på ett totalresultat på 316. Det är inget att skryta med direkt. Å andra sidan kan telefonen göra det tre meter under vattenytan!

Processorn är en MT6575 single-core på 1 GHz och 512 GB arbetsminne, vilket hjälper till att förklara den ödmjuka hastigheten.

Tålighet
RugGear gör ett väldigt stort nummer av tåligheten, så förväntningarna är motsvarande höga. Det kom därför som en överraskning att navigeringsknapparna på vårt tillskickade testexemplar vägrade att fungera efter en tur i baljan. Helt galet gick det dock under falltestet. Efter ett första möte med golvet (1 meter ner på matta) reagerade pekskärmen inte längre. Och ett 180 cm fall mot klinkergolvet tog oåterkalleligt livet av telefonen.

Ett nytt testexemplar skickades i all hast och utsattes för samma misshandel, och där höll hårdvaran oklanderligt. Telefonen spelade glatt under vatten och var opåverkad av stötar och slag. Eftersom RG960 har en täthetsgrad på IP68 i stället för IP67 som de övriga fick den ligga i vattnet hela dagen. Utan att få några men.

RugGear RG960 håller alltså vad den lovar. Åtminstone på andra försöket. Det skulle dock vara mer än otur om det felaktiga exemplaret hade varit den enda kommunikationslänken med yttervärlden under ett farligt uppdrag.

Slutsats
RugGear RG960 är en solitt konstruerad telefon som är byggd för att tåla en särdeles omild behandling. Om du ägnar vardagen åt att rädda folk ur brinnande hus eller bekämpa terrorister så behöver du en telefon som tål påfrestningen. Och då har du knappast tid att surfa på nätet eller spela mobilspel. Men om du har ett mer vardagligt arbete, fast behöver en välbyggd mobil, finns det bättre alternativ.


Baksidan av RG960 visar att den är IP68-klassad och godkänd för militärt bruk. 

Läs vidare
Exit mobile version