Suunto 9 Peak Pro

En klocka anpassad för träning

Otroligt tålig träningsklocka med en batteritid som slår de flesta på fingrarna. Att den dessutom både är klimatsmart och snygg gör inget.

Visst, jag är väl egentligen inte helt rätt målgrupp för multisportklockan Suunto Peak 9 Pro. På hemsidan skriver tillverkaren bland annat att slitstyrkan är ”på militär nivå”. Jag är inte så rackarns multisportig av mig. Jag sitter hellre på en spinningcykel inomhus än manövrerar en mountainbike i trixig terräng. Visst går jag både gärna och ofta långa promenader i skog och mark men orientering är ju synd att kalla det. Jag yogar hellre än terränglöper och jag föredrar gymmet framför bergsklättring.

När jag packar upp mitt testexemplar tänker jag att vi nog ska komma rätt bra överens trots att det kanske inte blir fullt så äventyrligt. Peak 9 Pro är en sober och stilren klocka som känns gedigen, stabil och välgjord. Och tung! Hela 64 gram och av de klockor jag testat slås den enbart av Huawei Watch 3 Pro. Den skulle göra sig ännu bättre med lite mjukare kanter på själva urtavlan då jag upplever den som lite hård och kantig.

Att använda Suunto Peak 9 Pro

Till skillnad från till exempel Suunto 5 Peak så finns här både pekskärm och knappar. Det tar, precis som vanligt, ett tag innan jag får koll på vilken knapp som tar mig till vilken vy och när det är smidigast att använda pekfunktionen, men det är ju bara att lära sig och efter ett tag är det ganska självklart.

Det finns olika urtavlor att välja på beroende på vad som är viktigt för just dig att hålla koll på. Men det är inte en uppsjö av sprakande färger, typsnitt eller teman. Och det är väl lite här som du inser att detta är en träningsklocka som man valt att göra smart och inte tvärtom. Skärmen visar, rätt kliniskt, den information du behöver och vill ha, varken mer eller mindre. Du kan visserligen välja bland en handfull olika färger kopplade till aktuell urtavla men även om det är en färgskärm så är det inte där man lagt krutet.

Redan när jag testade Suunto 9 Peak klagade jag lite över att det var onödigt krångligt att få klockan att automatpausa i ett pågående pass. Samt att jag var tvungen att gå in manuellt på varje träningstyp för att ändra detta. Tyvärr gäller samma sak för Pro-versionen. Jag förstår visserligen att om du tränar på elitnivå eller är väldigt fokuserad på din uppgift och verkligen jagar tiondels sekunder så kommer du inte stanna oavsett vad som händer eller vem du möter. Men för mig personligen, som både kan tänka mig att stanna ett par minuter för att växla några ord med en vän och samtidigt få korrekta siffror för min träningsrunda, är det en funktion som bör vara lite mer lättillgänglig.

Precis som när jag använde 9 Peak på mitt intervall-spinpass första gången så skilde min puls sig rejält mellan vad klockan visade mot det som träningsanläggningens system uppgav första gången jag nu använde 9 Peak Pro. Denna gång var jag säker på att klockan satt helt rätt och vid nästa spin-tillfälle landade de båda systemen in på exakt samma. Behövde säkert bara en inkörning för att hamna rätt.

Och det är efter ett så galet svettigt pass man skiljer agnarna från vetet! Går klockan att skölja av och tvätta under rinnande vatten – då är det inte bara en smart klocka som fungerar vid träning. Och Suunto 9 Peak Pro har inga som helst problem med vatten. Tummen upp!

Appen

Även om du kan få fram riktigt mycket information på klockan får du absolut ut mest av pengen om du kopplar ihop den med din mobil och Suunto-appen.

I klockan kan du få mycket information om dina pass. I bilden längst ned till vänster framgår det tydligt att jag inte aktiverat funktionen autopaus. Jag träffade visst en bekant på min runda och stannade och pratade en stund. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Appen är användarvänlig och strukturerad och är det statistik, utvecklingskurva, kartor med mera som du vill ha så kan du lägga en hel del tid här. Ju mer du använder klockan, desto mer information samlar du på dig vilket resulterar i mer och noggrannare statistik.

 

I klockan finns närmare 100 förinställda träningsprofiler som till exempel promenad, löpning och cykling men även snöskovandring, bergsklättring och kampsport. Men skulle du känna att du vill utvecklas ännu mer och/eller använda dig av andra mer specifika sport-appar så erbjuder Suunto detta genom sin SuuntoPlus Store i appen.  Här kan du bland annat hitta appar där du kan skräddarsy dina träningspass och upplägg och schemalägga när de ska utföras. Klockan talar sedan om för dig när det är dags att genomföra passet. Här hittar du även appar med guider för tävlingar, vackra löprundor och appar tänkta att stärka träningsmotivationen.

Och med klockan ihopkopplad med mobilen får du notiser direkt på armleden. Har du en Android kan du även använda dig av de snabbsvar som finns på klockan utan att behöva röra mobilen.

Det jag kan tycka är lite synd är att du enbart kan använda klockan för att styra det du lyssnar på – du kan inte ladda musik eller liknande. Konsekvensen blir att du behöver ha mobilen med dig om du vill ha sällskap i form av musik eller pod på din träningsrunda.

Batteritiden

Jag vet inte om det bara är jag som brukar ha otur med batteriet. Att det alltid är så gott som urladdat när det är dags att träna?! Detta är en av de saker jag verkligen uppskattar med denna klocka – jag har använt den mer eller mindre dag och natt i flera veckor. Loggat träningspass och naturligtvis plockat lite extra med den eftersom jag testar och undersöker saker. Och inte en endaste gång har den skrikit efter laddning.

Rätt tänk

Oavsett vad man tycker om saken så är återbruk och klimatpåverkan ett högaktuellt ämne och det går inte att blunda för att tillverkare som arbetar med detta i åtanke får en välförtjänt fjäder i hatten. Suunto säljer inte enbart nya klockor. På hemsidan kan du även hitta renoverade klockor. Ett hållbart och ekonomiskt alternativ.

Slutsats

Är du en aktiv person som söker en klocka som i första hand är anpassad för träning, med allt vad det innebär, kommer Suunto 9 Peak Pro troligtvis inte göra dig besviken. Visst, den kostar en slant och du kommer inte kunna byta teman, typsnitt och annat fiff på skärmen. Men du kommer att få en stilren, hållbar klocka som fungerar såväl i tränings- och tävlingssammanhang som till nyårsstassen.

 

Läs vidare
Exit mobile version