Suunto 5 Peak

För dig som helst tränar utomhus

Finska Suunto gör, enligt egen utsago, produkter för att du ska hålla dig aktiv. Ännu så länge måste du dock göra jobbet själv.

Suunto5PeakBlackon wristintensityzonesbiking

Suunto5PeakBlackon wristintensityzonesbiking

Med testet av Suunto 9 Peak färskt i minnet kände jag att det kunde vara lite intressant att se vad ett småsyskon hade att erbjuda. Förutom en betydligt lägre prislapp. Enligt Suunto är detta en lätt multisportklocka för träning, utforskning och välbefinnande. 5 Peak påminner verkligen om sitt storasyskon rent visuellt: stilren och proper. Men så fort du plockar upp den ur paketet märker du en stor skillnad. Här har man valt helt andra material. Plast ersätter safirglas och rostfritt stål ersätter titan. Resultatet blir naturligtvis en betydligt lättare klocka. 9 Peak väger 52 gram medan vikten på 5 Peak landar på, i sammanhanget nätta, 39 gram.

Initialt är min tanke ”oj, detta var lite plastigt” men naturligtvis är det en orättvis tanke när den ena klockan enbart kostar hälften så mycket som den andra. Och efter att ha levt med Suunto 5 Peak dag och natt ett par veckor är det absolut inget jag tänker på.

Skärmen

Det jag däremot tänker på är att skärmen är för ljussvag inomhus för att den ska vara acceptabel för mig och jag upplever färgerna som urvattnade och bleka. När jag kör pass inomhus är det lite utmanande att avläsa informationen som presenteras utan att göra uppehåll i träningen och verkligen fokusera på skärmen. Personligen slutade jag bry mig om klockan vid inomhusträning eftersom jag mest blev irriterad av att jag inte såg. Men utomhus, och i solljus, fungerar den däremot jättebra. På vänstersidan finns en knapp som gör att urtavlan blir ljusare under en kort stund men det är också samma knapp som, på vissa urtavlor, ändrar vilken information som ska visas på skärmen så det hela blir lite konstigt.

5 Peak har inte pekskärm och det är naturligtvis en fråga om tycke och smak. Däremot har den fem knappar som styr olika funktioner. Precis som vanligt tar det ett tag att lära sig och i början är det bara att plocka fram tålamodet. För hur otroligt det än låter så chansar man (läs jag) alltid på fel knapp eftersom mitt minne är bra men kort…

Batteritid

I normal-läge, med klockan kopplad till mobilen, är batteritiden ungefär sju dagar och min uppfattning är att det är rätt rimligt och inget som varken höjer eller sänker intrycket. I mitt sökande efter en ljusare skärm hittade jag dock en inställning som gjorde att skärmen var påslagen hela tiden. Konsekvensen av detta blev dels att klockan lyste som en lampa även nattetid, vilket var otroligt störande, och dels att det slukade batteri. Ingen bra idé med andra ord och den inställningen tog jag snabbt bort.

Lever sitt eget liv

Det är naturligtvis inte alls nödvändigt att ansluta klockan till din mobil. Men jag brukar välja att göra det eftersom jag oftast tycker att det underlättar att kunna se meddelanden såsom sms direkt på handleden.

Jag har dessutom en Android-mobil vilket gör att jag kan skicka korta förinställda svar direkt från klockan.  Det är även smidigt att snabbt kunna se vem det är som ringer för att bestämma om det inkommande samtalet är värt att plocka upp mobilen för. I detta fall reflekterade jag över att räckvidden inte var så bra vilket gjorde att jag kunde höra att mobilen ringde i angränsande rum medan klockan ignorerade det totalt och fortsatte med sitt som om inget hänt. Inget ont som inte har något gott med sig – jag samlade ju på mig några extra steg genom att behöva gå in i det andra rummet för att faktiskt kontrollera vem samtalet var ifrån. Men en av anledningarna till att koppla ihop klocka och mobil är ju just att man ska slippa det.

Färgglatt, informativt och överskådligt i Suunto-appen. (Skärmdump från Suunto-app)

Suunto-appen

Appen har man lyckats riktigt bra med. Den är informativ, överskådlig och enkel. Här hittar du statistik, staplar och grafer rörande sömn, steg, kalorier, hur din kondition utvecklas och vilka träningspass du gjort med mera. Gillar du att mäta din träning i siffror har du hamnat helt rätt!

Efter avlutat pass får du tillgång till en mängd olika data som är olika intressant för olika människor såklart. Det framgår inte alltid helt vilka parametrar som gäller men har du hyfsad koll på hur din kropp fungerar under och efter ett pass tar det troligtvis bara ett par träningstillfällen innan du förstår upplägget och känner att du har lite koll.

Slutsats

Jag är i ärlighetens namn ganska neutral när det kommer till Suunto 5 Peak. Den är absolut inte dålig. Men den är inte heller något som får mina ”vill ha”-känslor att vakna till liv. Jag är verkligen förtjust i den informativa appen och klockan är snygg, användbar, smidig och stilren. Och visst är det väl kanske så att de flesta multisporter utövas utomhus men det är ju ändå lite fiffigt om skärmen är ljusstark nog att man tydligt kan se informationen på urtavlan även inomhus… Men det kanske är feltänkt av mig?!

Om det inte är så att du enbart använder din klocka för träning, och då främst utomhus, skulle jag rekommendera att du istället väljer Samsung Galaxy Watch Active 2 eller Amazfit GTS2 mini. Trots att 5 Peak inte är dyr ger det dig faktiskt pengar över till annat.

Läs vidare
Exit mobile version