Sony har lanserat en ny utgåva av flaggskeppsmodellen Xperia 1. Vi har kommit till den sjätte inkarnationen av mobilen som lanserades för första gången redan 2019 och som har extra fokus på fotoentusiaster. När det gäller Xperia-seriens kamera och kamera-app har Sony nämligen hämtat teknisk inspiration från företagets egna Alpha-kameror. Även namngivningen har Sony Xperia-produkterna gemensamt med Alpha-serien. Beteckningen på den senaste mobilmodellen, Sony Xperia 1 VI, ska alltså utläsas ”Sony Xperia 1 Mark VI”. Det är precis så de olika generationerna av Alpha-kameror också heter, och varför ändra på ett system som fungerar?
Nej, sådant gillar verkligen inte de konservativa japanerna på Sony, därför påminner varje ny generation av Sony Xperia 1 alltid ganska mycket om deras senaste föregångare. Inte minst i år, när de reella förändringarna jämfört med förra årets modell, Sony Xperia 1 V, kan räknas på ganska få fingrar.
I korthet har Sony Xperia 1 VI för första gången i seriens historia fått ett nytt skärmformat, nämligen 19,5:9. Sedan finns en ny Snapdragon 8 Gen 3-processor under skärmen som driver alltihop, och så har kameran fått en ny telelins, denna gång med upp till 7,1x optisk zoom.
Det finns förstås andra små förbättringar här och där också, men de tre punkterna ovan utgör de viktigaste optimeringarna jämfört med förra året, så det handlar definitivt om små stegvisa förändringar snarare än stora revolutioner. Helt i Sonys anda.
Utseende och konstruktion
Därför ser Sony Xperia 1 VI ut precis som sin föregångare, även om måtten i år är en smula annorlunda på grund av det nya skärmformatet. Designen är elegant, med Gorilla Glass Victus 2 som skyddar skärmen och Gorilla Glass Victus på baksidan och allting omgärdas av en metallram. Och precis som förra året finns Xperia 1 VI i tre olika färger, som även i år är svart, silver och kakigrön. Baksidan är räfflad och greppsäker, vilket beror på att det nu finns en struktur i glaset som förhindrar att mobilen glider.
Till skillnad från sina föregångare, som alla hade en skärm i 21:9-format, vilket gjorde telefonerna långa och smala, är Sony Xperia 1 VI utrustad med en skärm i det vanligare 19,5:9-formatet. Det är samma format som bland annat iPhone 15 och iPhone 15 Pro har och vid lanseringen berättade Sony att de hade beslutat att överge det mer udda 21:9-formatet för att underlätta för användare som skapar och konsumerar mycket innehåll, bland annat video och sociala medier, som bättre passar ett mer ”normalt” skärmformat.
Dessutom har Sony lagt till lite längst upp, eftersom de har placera frontkameran bredvid högtalaren i ramen ovanför själva skärmen.
Kameramodulen sitter precis som på föregångaren i det övre vänstra hörnet på baksidan. En av anledningarna är att Sony har gjort plats för en 3,5 mm-kontakt på ovansidan, vilket är en fin detalj för audiofiler.
Fingeravtrycksläsaren sitter integrerad i av/på-knappen på höger sida. Där hittar man också volymknappen samt den dedikerade kameraknappen, som fungerar som utlösare när man tar bilder och som är en liten bonus man inte får med särskilt många andra mobiler.
Kameraknappen sitter längst till höger när man håller telefonen horisontellt. Den har också fått ett räfflat mönster så att den är lättare att hitta med fingrarna.
Skärm
Sony Xperia 1 VI har inte bara ett nytt 19,5:9-skärmformat. Det är också slut med den imponerande 4K-upplösningen som alla tidigare Xperia 1-modeller har haft. I stället får Xperia 1 VI nöja sig med Full HD+-upplösning (2340 x 1080 pixlar), vilket på den 6,5 tum stora skärmen ger en pixeltäthet på strax under 400 ppi (pixlar per tum). Detta är en lägre upplösning än nästan alla konkurrerande modeller i samma prisklass (till exempel Xiaomi 14 Ultra, Samsung Galaxy S24 Ultra och OnePlus 12), men Sony motiverar beslutet att välja en något lägre upplösning med att användarna inte har någon större nytta av en högre upplösning på en mobilskärm, och den lägre upplösningen innebär också att batteriet räcker längre på varje laddning. Och om vi ska vara helt ärliga så kan japanerna ju ha en poäng.
Skärmen har däremot uppgraderats på ett par andra områden. Till exempel är den mer ljusstark än sina föregångare och uppdateringsfrekvensen är numera dynamisk mellan 1 och 120 Hz, vilket också bidrar till lägre strömförbrukning.
Xperia 1 VI har precis som sina föregångare ett så kallat Creator Mode (”skaparläge”) som gör bilden så färgäkta och naturtrogen som möjligt. Tekniken ger bland annat mobilskärmen en bredare färgrymd, plus att 10-bitars HDR ger mer detaljerad återgivning av färgövergångar.
Summa summarum är Xperia 1 VI:s skärm knivskarp och ljusstyrkan gör att den är ytterst användbar i dagsljus – även när solen skiner – och även svärtan är utmärkt.
Ljud
Som nämnts har telefonen en minijack-kontakt och dessutom stöder den Dolby Atmos och Hi-Res Audio, inklusive Sonys LDAC-format och DSEE Ultimate-teknik samt Sonys 360 Reality Audio. Tekniken liknar Apple Spatial Audio – som vi har berättat ingående om i en annan artikel – och precis som Apples variant ger 360 Spatial Sound lyssnaren en 3D-liknande ljudupplevelse som ska göra att musiken låter mer äkta och autentisk. Som att höra musiken live, med andra ord.
Apples lösning fungerar enbart med Apple Music och Apple-hörlurar, till exempel AirPods Pro och AirPods Max, men 360 Reality Audio fungerar med flera strömningstjänster. Detta gäller först och främst Tidal, som till och med har en särskild 360 Reality Audio-sektion i appen, men även andra tjänster som Deezer.
Ljudet är för övrigt inte bara fantastiskt med rätt hörlurar. Mobilens inbyggda högtalare levererar en dynamisk och fyllig ljudbild som gör det till ett sant nöje att spela spel och titta på videor.
Kamera
Som alla sina föregångare är Sony Xperia 1 VI utrustad med en trippelkamera. Redan förra året uppgraderades vidvinkelkameran med en ny sensor, Exmor T, med 52 megapixlars upplösning. Det har inte ändrats i år, men vidvinkelkameran, som ursprungligen har en brännvidd på 24 mm, har fått en extra brännvidd på 48 mm, vilket ger kameran 2x optisk zoom. Ultravidvinkelkameran på 16 mm och 12 megapixlar är precis densamma som tidigare, medan teleobjektivet har uppgraderats. Periskoptekniken, som återkom förra året, har en variabel brännvidd mellan 85 mm och 170 mm (85 mm ger 3,5x zoom, medan 170 mm zoomar 7,1x) med sömlös optisk zoom i hela intervallet.
Tack vare vidvinkel- och teleobjektivens nya brännvidder fungerar kameran nu så att om man zoomar in mer än 2x men mindre än 3,5x så görs det digitalt. Detsamma gäller om zoomförhållandet överstiger 7,1x, medan alla zoomlägen mellan 3,5x och 7,1x är äkta optisk zoom.
Kamera-appen har också förnyats. Den har naturligtvis fortfarande alla Alpha-funktioner, som manuell exponering, vitbalans, slutartid och så vidare, i det så kallade Pro-läget. Men i grund och botten fungerar foto-appen mycket mer som vilken annan Android-telefon som helst och är därför mer tillgänglig för de flesta användare.
De dedikerade apparna för videoinspelning – Video Pro och Cinema Pro – har försvunnit och Sony meddelar att kamera-appen i skrivande stund inte har något Pro-läge för videofilmare. Det japanska företaget lovar dock att detta kommer under hösten i en Android-uppdatering. Men undrar just om inte de mest hängivna Sony Xperia 1-användarna blir besvikna över att behöva vara utan möjligheter och funktioner som de har blivit vana vid från tidigare modeller i serien?
Den goda nyheten är att bildkvaliteten i Sony Xperia 1 VI precis som vanligt är helt strålande. Nu finns det kreativa filter som man kan använda – oavsett om man tar bilder eller spelar in video – och bokeh stöds enkelt av telelinsen oavsett brännvidd, vilket gör Xperia 1 VI extra bra på att ta tjusiga porträttbilder.
Kameran har fått flera ”enkla” funktioner, till exempel video i slowmotion och olika kreativa filter som fungerar oavsett om man tar stillbilder eller spelar in video. (Video: Peter Gotschalk)
Prestanda och funktioner
Det sitter samma snabba Snapdragon 8 Gen 3-processor i Xperia i VI som vi har sett i exempelvis OnePlus 12, Samsung Galaxy S24 Ultra och Xiaomi 14 Ultra.
Sedan tillkommer 12 gigabyte RAM, så med andra ord bör det vara bra fart på allt. Och Sony Xperia 1 VI lever upp till förväntningarna. I de flesta benchmark-mätningarna är den lika snabb som konkurrenterna och vi upplevde inte någon tröghet när vi utsatte den för intensiva spel som kräver både muskler och kylning. Det underlättar givetvis att Sony Xperia 1 VI är den första Xperia-modellen som är utrustad med en ”vapor chamber”. Tekniken fungerar faktiskt med hjälp av vätskekylning. Ett helt platt kopparrör som innehåller vätska är placerat rakt på processorn, absorberar chipets värme och förvandlar sedan vätskan till ånga. När ångan sedan möter de svalare delarna av kammaren kondenseras den och övergår till vätska igen.
Fingeravtrycksläsaren sitter som sagt inte på skärmen eller på baksidan av telefonen utan är i stället integrerad i på/av-knappen, och det är faktiskt en bra lösning som fungerar varje gång. Precis som sin föregångare är Sony Xperia 1 VI vatten- och dammtät (IP65/68).
Precis som i förra årets modell garanterar det stora 5 000 mAh-batteriet en utmärkt batteritid, som till och med är ännu bättre i år, förmodligen tack vare den lägre skärmupplösningen, vilket ju var en stor del av poängen med den.
Dessutom har telefonen 30-watts snabbladdning och naturligtvis trådlös laddning.
Slutsats
Sony Xperia 1 VI är en utmärkt mobiltelefon i de allra flesta avseenden. En fin och ljusstark skärm, blixtsnabb processor, lång batteritid och – naturligtvis – en utmärkt kamera.
Men Sony är inte stora på vare sig den globala eller den svenska mobiltelefonmarknaden. Företagets mobilkunder har under många år varit lojala entusiaster som föredragit Xperia-seriens specialfunktioner: det speciella skärmformatet, 4K-upplösning, dedikerade foto- och video-appar med massor av proffsinställningar och så vidare.
Och mycket av det som gjorde Sony Xperia 1 unik har försvunnit i Xperia 1 VI. Givetvis för att locka fler kunder till butikerna, men det kommer att bli en uppförsbacke för Sony – och om det på samma gång gör de lojala användarna sura kan det i slutändan visa sig vara ett olyckligt beslut.