På årets Samsung Galaxy Unpacked-event presenterade teknikjätten en ny smartklocka som omisskännligt liknar något vi har sett förut. Samsung Galaxy Watch Ultra är en biffig klocka för fitness- och vandringsfantasten, fullpackad med sensorer och ett stort batteri. Ja, den är omisskännligt lik och heter samma sak som Apples Watch Ultra, men den är fortfarande väldigt Samsung. Vi har testat den för träning, sömnspårning, dagliga steg och mycket mer. Och Samsungs nya smartklocka är inte alls dålig, även om vi särskilt saknar en viktig funktion.
Fyrkantig men rund
Samsung Galaxy Watch Ultra är tillverkad av titan och finns i färgerna Titanium Silver, Titanium Grey och Titanium White. Klockans boett är fyrkantig, 47 mm bred, 12,1 mm tjock och väger 60,5 gram (utan armband). Det är en stor klocka som passar och tynger bra på handleden, vilket jag brukar gilla. Men framför allt på grund av tjockleken på Samsung Watch Ultra tyckte jag att det var svårt att ta på sig en jacka ett par gånger eftersom klockan helt enkelt fastnade i innerfodret. Men det är en mindre detalj.
Klockan har tre knappar, alla placerade på höger sida av klockans boett. Dessa är Home- och Back-knapparna samt en ny Quick Action-knapp i mitten. Den sistnämnda är orangefärgad och tar dig direkt till spårning av olika sporter. Om du inte är den sportiga typen kan den programmeras för andra funktioner i Samsung Wearable-appen.
Kom ihåg att sätta i gång aktiviteten igen för mer exakt spårning (Foto: Mikael Hansen)På grund av Quick Action-knappens runda form ville jag naturligtvis vrida den. Men det går inte. Detsamma gäller för ringen runt den stora 1,5-tums Super AMOLED-skärmen, som jag också ville vrida på. I stället sker navigeringen huvudsakligen via pekningar och svepningar på skärmen. Som ett dåligt substitut för en bezel kan du i stället föra fingret runt kanten på den övre delen av skärmen för att bläddra mellan funktioner och menyer. Lyckligtvis är skärmen mycket bra. Den har en upplösning på 480 x 480 pixlar och är lättläst även i direkt solljus tack vare ljusstyrkan på 3 000 nit.
Fullspäckad av funktioner
Eftersom Samsung Galaxy Watch Ultra är en klocka i Ultra-klassen är den naturligtvis fullpackad med Samsungs senaste och mest avancerade teknik. Den främsta drivfjädern är den inbyggda 3nm Exynos W1000-processorn med 2 gigabyte minne och 32 gigabyte lagring. Dessutom får du den nya BioActiveSensor2 (optisk biosignalsensor + elektrisk hjärtssensor + bioelektrisk impedansanalys), temperatursensor, accelerometer, barometer, gyrosensor, kompass och ljussensor. Det inbyggda batteriet är på 590 mAh, vilket Samsung hävdar ger upp till 100 timmars användning. Personligen upplevde jag att klockan höll i ett par dagar innan jag blev ombedd att ladda den.
På mjukvarusidan kör klockan Googles Wear OS 5 med Samsungs One UI 6-gränssnitt, medan anslutningen till omvärlden tillhandahålls av en LTE-anslutning (eSIM), Wi-Fi, Bluetooth 5.3, NFC för mobila betalningar och naturligtvis GPS (L1+L5 / Glonass / Beidou / Galileo). Klockan har en IP68-certifiering och kan användas upp till 10ATM.
Det är viktigt att påpeka att klockan endast fungerar med Android-telefoner och kräver en Samsung Galaxy-mobil för att uppnå sin fulla potential.
Bra för träning
De många sensorerna och den avancerade hårdvaran gör att Samsung Galaxy Watch Ultra är perfekt för dig som vill hålla koll på tiden samtidigt som du sportar och tränar. Själv cyklar och promenerar jag mycket, och några gånger i veckan besöker jag mitt lokala gym där jag styrketränar med fria vikter och maskiner.
Klockan kan upptäcka och automatiskt registrera vissa aktiviteter. Det upplevde jag till exempel ofta när jag var ute och gick eller cyklade på stadens gator. För veckans träningspass valde jag dock att manuellt starta och stoppa aktiviteter via Quick Action-knappen. Det finns väldigt många övningar att välja mellan, så det är bara att välja den som kommer närmast. Att pausa och återuppta spårningen görs enkelt med en andra tryckning på Quick Action-knappen, vilket också bör ge den mest exakta spårningen eftersom pauser och liknande bortkastad tid räknas bort. Jag glömde dock upprepade gånger att återaktivera spårningen mellan olika set, så en annan dag startade jag helt enkelt en aktivitet och pausade inte alls under passet.
Resultaten av insamlad data visas bäst på din telefon i appen Samsung Health. Här har du tillgång till en mängd information som går långt utöver dagliga steg och förbrända kalorier. Ett exempel på detta är Samsungs Energy Score, som ger dig ett dagligt betyg baserat på dina sömnmönster och insamlad data relaterad till dessa. Enligt appen kräver min sömnpuls uppmärksamhet, medan jag är bra på att både sova länge och gå och lägga mig ungefär samma tid varje dag.
Det är väldigt mycket data att ta hänsyn till, och precis som du bör vara försiktig så att du inte ställer självdiagnoser bör du förmodligen också ta denna mängd data som en riktlinje.
Slutsats
Samsung Galaxy Watch Ultra är en robust och funktionsspäckad smartklocka som jag verkligen gillar. Priset är kanske lite väl högt, även om flera mobiloperatörer redan nu har bra erbjudanden, och jag saknar verkligen en roterbar bezel. I slutändan är det dock inte det som gör att jag lägger ifrån mig klockan. Jag är en iPhone-användare och klockan fungerar inte alls med Apple-mobiler. Det är synd, för klockan är läcker och har en bra batteritid på ett par dagar. Om du är Android- eller till och med Samsung-användare är du lyckligare lottad och bör överväga Samsungs Galaxy Watch Ultra om du vill ha en mångsidig och extremt robust klocka för daglig aktivitets- och sömnspårning.