Uhm, har OnePlus inte bara lanserat OnePlus Nord CE 5G som uppföljare till förra årets OnePlus Nord? Bara billigare, men med alla grundfunktioner i behåll?
Nej, du minns inte fel. Vi testade den till och med och tappade nästan hakan för den var nästan lika bra som originalet OnePlus Nord, men till ett väsentligare billigare pris.
Men den kinesiske tillverkaren ligger inte på latsidan, så naturligtvis har OnePlus Nord också fått en ”riktig” efterträdare, OnePlus Nord 2, som företaget just har lanserat som en riktig ”flagship killer”.
Tanken är att mobilen ska kunna konkurrera med betydligt dyrare modeller när det gäller de mesta centrala funktionerna som kamera, skärm och prestanda. Priset är detsamma som för förra årets OnePlus Nord, vilket ger oss några frågor som detta test bör försöka svara på:
Finns det någon anledning att spendera extra pengar på OnePlus Nord 2, nu när den billigare OnePlus Nord CE 5G är minst lika bra som sin föregångare?
Och: Är Oneplus Nord 2 bättre än sin föregångare? Och i så fall, är den också bättre än andra smartphones i samma prisklass som till exempel Motorola Moto G100?
Svaren på dessa frågor – och mycket mycket mer – kan läsas nedan.
Utseende och konstruktion
Även om du måste ha skarpa glasögon för att se de fysiska skillnaderna mellan OnePlus Nord och den prisvärda OnePlus Nord CE, så har OnePlus Nord 2 faktisk en hel del gemensamt med toppmodellen OnePlus 9 Pro.
Kameramodulen är således rektangulär och finns längst upp till vänster sett bakifrån när mobilen ligger med skärmen nedåt. Ramen är exakt skuren i hårdplats, precis som på 9 Pro är på/av knappen och den speciella OnePlus-knappen ett litet skjutreglage som växlar mellan ljud, vibrationer och tyst läge på höger sida. Medan volymen justeras med knappen på motsatt sida.
Den dedikerade OnePlus-knappen lös med sin frånvaro på OnePlus Nord CE 5G, så det är trevliga att se att den är tillbaka nu.
I övrigt är mobiltelefonen naturligtvis både lätt och robust, designmässigt har man också slipat lite på detaljerna. Till exempel verkar kameramodulen stor vid en första anblick, men den sticker fortfarande ut så lite från kroppen att telefonen praktiskt taget inte vippar när den ligger på ett bord.
Skärm och ljud
Precis som sin föregångare (och OnePlus Nord CE 5G) kommer OnePlus Nord 2 med AMOLED-skärm i FHD+ upplösning, samt har både HDR10+ och samma 90 Hz uppdateringshastighet som förra årets flaggskepp t.ex. OnePlus 7 Pro.
Skärmupplösningen är egentligen Full HD, men eftersom skärmen är designad i det något speciella 20:9-formatet får du lite fler pixlar för pengarna. Generellt får du en av de bästa och mest behagliga skärmarna på marknaden just nu med OnePlus Nord 2. Ljusstyrkan går upp till hela 1.110 nits, så på den punkten är OnePlus Nord 2 klart överlägsen sin föregångare Motorola Moto G100, för vilken just skärmens svaga ljusstyrka är dess största akilleshäl.
Mobilen levererar även utmärkt ljud. Talkvaliteten är okej och Nord 2 är för övrigt den första Nord-modellen som har inbyggda stereohögtalare vilket gör ljudupplevelsen, om du spelar spel eller tittar på video utan hörlurar, så mycket bättre. Detta är en nästan i sig en anledning att föredra Nord 2 framför Nord C – som sin föregångare från förra året (och förresten också Motorola Moto G100) avstod från stereoljud.
Kamera
OnePlus Nord 2 kommer med en 50 Mp Sony IMX 766 kamerasensor med optisk bildstabilisering, förutom 119,7° 8 Mp ultravidvinkel och en 2 Mp mono-lins, för att skapa mer skärpa i bilderna.
På telefonens framsida finner vi en 32 Mp IMX 615-sensor, som är en specialfunktion som stöder autofokus på upp till fem ansikten. Den dubbla främre kameran med extra utlravidvinkel som OnePlus introducerade med den första Nord-modellen får vi i gengäld säga farväl till.
Av hänsyn till de gällande Covid-rekommendationerna har vi inte testat grupp-selfie-funktionen. Även om den främre kameran tar utmärkta selfies med bokeh-effekt är lite förvånande att den dubbla frontkameran från föregångaren har tvingats gå i graven. Det var en skräddarsydd funktion för en ung publik, för vilken TikTok och Snapchat är de viktigaste apparna i mobilen och därför kom det lite som en överraskning att OnePlus inte har behållit den dubbla frontkameran nu när OnePlus Nord 2 helt klart vill göra sig populär hos de lite yngre användarna.
Nå, ytterligare har vi inte så mycket negativt att säga om kameran. Om vi stannar vid de unga och hippa användarna ett ögonblick kommer de förmodligen att uppskatta funktionen som heter ”Video med dubbla vyer” som låter dig spela in video med front- och huvudkamera på en gång (se exempel nedan). Den är perfekt för de ovannämnda i sociala medierna som i allt höge grad lägger större vikt vid video än på bilder.
Som för de flesta andra kamerafunktioner lever OnePlus Nord 2 upp till vad den lovar. Mobilen tar således skarpa och mycket dynamiska bilder – inte minst tack vare den ovannämnda monolinsen och den inbyggda optiska bildstabiliseringen som Nord CE fick klara sig utan – vilket kommer att vara bra oavsett om du använder primärlinsen eller ultravidvinkel.
Även om du måste nöja dig med digital zoom förblir bilderna skarpa så länge du inte överdriver och håller dig under 5x zoom om du vill vara nära motivet. Och även mobilens nattinställning ger ett bra resultat. Summa summarum levererar kameran mer än man normalt skulle förvänta sig för priset.
Det är dock lite av ett mysterium för oss varför du också i år kan välja ultravidvinkelobjektiv i det dedikerade nattläget, eftersom funktionen bara fungerar med primärlinsen, medan dåligt upplysta bilder fotograferade med ultravidvinkel förblir mörka som en kolkällare. Vi påpekade exakt samma sak i vårt test av den första OnePlus Nord, men uppenbarligen har ingen hos den kinesiska tillverkaren läst den.
Prestanda och funktioner
Det fanns ett särskilt skäl till varför vi var glada att få testa OnePlus Nord 2, och det sitter under skärmen. Mobilen är OnePlus första utan en Snapdragon-processor från Qualcomm. I stället är mobilen utrustad med den så kallade Dimensity 1200-AI processor från företaget MediaTek.
MediaTek härstammar från Taiwan, och verksamhetens processorer finns oftast i mobiler i budgetklass t.ex. Nokia 2.4 och Samsung Galaxy A32, där bägge kostar under 2 000 kronor.
Med andra ord var det en befogad fråga om OnePlus Nord 2 skulle kunna prestera på samma nivå som andra mobiler i prisklassen eller för den delen som sin egen föregångare som kom med en Snapdragon 765G processor under motorhuven – för man kunde befara att OnePlus primärt hade valt samarbetet med MediaTek för att spara pengar på bekostnad av funktionen.
Lyckligtvis satte MediaTek-processoren och OnePlus Nord 2 alla våra tvivel på skam. OnePlus har själv jämfört Dimensity 1200-AI med Snapdragon 870, som råkar sitta i Motorola Moto G100, och det stämmer mycket överens med resultaten från våra benchmark-tests, där OnePlus Nord 2 till stor del är i nivå med den kinesiska konkurrenten. Och därmed också betydligt bättre än sin föregångare samt OnePlus Nord CE 5G.
Också i dagligt bruk får vi lyfta på hatten för OnePlus Nord 2. Tunga appar körs helt smidigt och utan avbrott, och mobilen blir inte varm eller tappar andan under vägen. Visst, OnePlus Nord 2 har inte trådlös laddning men batteriet räcker i nästan nio timmar i våra stresstester och samtidigt kommer telefonen med samma supersnabba 65W laddningsteknik som den betydligt dyrare OnePlus 9 Pro. Det betyder att OnePlus Nord 2 kan laddas från 0 till 100% på cirka 30 minuter vilket är ovanligt för en mobil i denna prisklass.
Slutsats
Låt oss avsluta med frågorna från inledning: Ja, OnePlus Nord 2 är bättre än sin föregångare. Den har högre prestanda, inbyggda stereohögtalare, större batteri och väldigt snabb laddning. Enda nackdelen är avsaknaden av dubbel frontkamera. Nåväl, du kan inte få allt här världen.
Och ja, den är också värd pengarna jämfört med OnePlus Nord CE 5G. Prisskillnaden är exakt 1000 kronor, och för de pengarna får du betydligt bättre prestanda, bättre kamera, snabbare laddning, stereoljud och den ikoniska OnePlus-knappen som vi saknade när vi testade den billigare Nord CE-model.
Frågan är då om Motorola Moto G100, som till och med är några hundra kronor billigare är ett bättre val än OnePlus Nord 2. Och på detta måste vi svara att det beror lite på vad du prioriterar.
När det gäller råprestanda är Motorola långt före OnePlus. Inte minst när det gäller batteriet som Moto G100 är på hela 5000 mAh och därmed håller ännu längre än batteriet på OnePlus Nord 2. Dessutom kommer Moto G100 med en Samsung DeX-liknande Ready For-plattform, som låter användaren ansluta sin Motorola-mobil till tv:n, datorskärmen eller bärbara datorn och här kan Oneplus inte konkurrera.
Kamerorna på de två mobilerna är ungefär på samma nivå, men OnePlus Nord 2 har en markant bättre skärm än Motorolas mobil, och detsamma gäller ljudupplevelsen. Eftersom OnePlus Nord 2 kommer med den snabbaste laddningen vi hittills har sett i prisklassen, utgör Moto G100:s stora batteri inte längre den stora fördelen du initialt skulle kunna tro.
Vi har redan gett Motorola Moto G100 vår speciella rekommendation, men om valet är direkt mellan den och OnePlus Nord 2, skulle vi föredra OnePlus Nord 2. För här har tillverkaren inte lovat för mycket. Detta är verkligen en “flagship killer”.