Föregångaren OnePlus 7 Pro utsåg vi till Årets Premium-mobil 2019–2020. Det fanns många goda skäl för det. Vid den tiden (i början av sommaren 2019) hade OnePlus 7 Pro marknadens överlägset bästa mobilskärm, som med en uppdateringshastighet på 90 Hz och en ny, förbättrad haptisk motor kunna bjuda på en lättflytande, levande och blixtsnabb användarkänsla. I kombination med en riktigt stark ljudbild och förstklassiga prestanda gick det att leva med att batteriet inte var det bästa. I synnerhet när man tittade på prislappen. För till och med den dyraste versionen av OnePlus 7 Pro var markant billigare än jämförbara konkurrenter som Huawei P30 Pro och Samsung Galaxy S10+.
Nu har uppföljaren landat. OnePlus 7T Pro McLaren heter den största modellen i nya 7T-serien, som rymmer sammanlagt tre mobiler: OnePlus 7T, OnePlus 7T Pro och alltså den sportbilsinspirerade OnePlus 7T Pro McLaren.
Medan OnePlus 7T skiljer sig en hel del från sin föregångare, OnePlus 7, har det vid första anblicken inte hänt så mycket med Pro-modellen på det halvår som gått mellan lanseringen av OnePlus 7 Pro och OnePlus 7T Pro. Rent designmässigt är de två mobilerna nästan identiska, men 7T Pro har ett större batteri (4085 mAh, vilket är en ökning med 85 mAh jämfört med 7 Pro) och Snapdragon 855+-processor. 7T Pro är dessutom en av de första mobilerna på marknaden som har Android 10 ”out of the box”.
När det gäller specifikationer skiljer sig McLaren-versionen för övrigt bara från den vanliga 7T Pro på två punkter. Den har 12 gigabyte RAM i stället för 8 samt har 256 gigabyte lagringskapacitet. Alltså ligger den faktiskt på samma nivå som den dyraste versionen av OnePlus 7 Pro som vi testade i våras. Allt annat handlar om materialen och designen, som OnePlus tagit fram tillsammans med sportbilstillverkaren McLaren.
Utseende och konstruktion
Redan förra året kom en speciell McLaren-version av OnePlus 6T Pro. Den telefonen var gjord av samma kolfiber som McLaren använder i sina Formel 1-bilar och blev en enorm framgång för OnePlus. Modellen sålde slut på bara några veckor över hela världen.
Detsamma gäller för OnePlus 7T Pro McLaren, som kombinerar kolfiber med Gorilla Glass, och dessutom har ett extra robust, specialdesignat skal av kolfiber och alcantara, ett plyschliknande material används i interiören i flera av McLarens sportbilar – och som vi för övrigt även bekantade oss med som innerklädsel i Microsofts Surface Laptop 2-modeller.
Det speciella designspråket avrundas med detaljer i den speciella papaya-orange färg som också är en del av McLarens traditionella färgschema. Telefonen har dessutom skräddarsydda ikoner i McLaren-stil.
Utöver detta är dock måtten och vikten ganska lik föregångarens.
Skärm
När det gäller skärmen så är den böjd längs kanterna. Och även om skärmytan är stor (6,67 tum och 3120 x 1440 pixlar i upplösning) så är telefonen inte för stor eller jobbig att hålla i så länge man inte har väldigt små händer.
Precis som OnePlus 7 Pro är det uppdateringshastigheten 90 Hz som verkligen håller uppe farten. De allra flesta andra mobilskärmar har en uppdateringsfrekvens på 60 Hz, hittills är det bara ett fåtal renodlade spelmobiler som Asus ROG Phone och Razer Phone 2 som har haft en frekvens på 90 eller till och med 120 Hz.
I praktiken innebär den högre uppdateringshastigheten att hela gränssnittet i OnePlus 7T Pro McLaren – alla menyer, ikoner och animeringar – visas med fler bildrutor per sekund än i konkurrerande mobiler. Det finns också en del spel som stöder den högre uppdateringen (till exempel Real Racing 3, Mortal Kombat X och Shadowgun Legends), och vår entydiga slutsats är att hastigheten på 90 Hz ger en mycket mer lättflytande och snabb användarkänsla, som är svår att klara sig utan när man väl har provat på den.
Med samma HDR 10+-teknik som i exempelvis Samsung Galaxy Note 10+ ser OnePlus dessutom till att videoinnehåll som stöds från bland annat Netflix och YouTube visas med bättre kontrast, mer djup och mer realism än på någon annan mobilskärm vi har skådat.
Kamera
Precis som i OnePlus 7 Pro sitter frontkameran inbyggd i telefonen som en liten flik som åker upp och ner från ovansidan när man behöver den. Popup-kameran skjuts upp och är redo att ta bilder på 0,65 sekund efter den aktiveras i kamera-appen. Fördröjningar och extra väntetid jämfört med om frontkameran hade suttit inbyggd i skärmen är alltså inga problem. Och så tar den icke att förglömma riktigt bra selfies. Den speciella frontkameran kan användas fler än 300 000 gånger innan den är utsliten och den dras in automatiskt om mobiltelefonen befinner sig i fritt fall (så att den inte går sönder om telefonen landar fel).
Huvudkameran har precis som i OnePlus 7 Pro tre objektiv: ett 48-megapixels f1,6 med Sony IMX586-sensor, ett 117-graders 16-megapixel f2,2-ultravidvinkel samt ett 8-megapixels 78 mm/f2,4-tele. Kameran har 3x optisk zoom samt både optisk och elektronisk bildstabilisering.
Jämfört med 7 Pro har dock 7T Pro McLaren flera kameraförbättringar. 7 Pro hade problem med att ta foton i motljus och porträttfunktionen, som tar bokeh-foton med oskarp bakgrund, hade svårt att fokusera helt korrekt. De problemen är i stort sett lösta, även om en dyrare lyxmodell som Samsung Galaxy Note 10+ fortfarande tar bättre bilder i dåligt ljus.
Däremot har OnePlus 7T Pro McLaren fått ett par nya funktioner som föregångaren inte hade alls. Bland annat ett makroläge som gör att man kan ta riktigt skarpa bilder på bara 2,5 cm avstånd, plus en möjlighet att använda ultravidvinkelobjektivet både i nattläget och till porträttfotografier. Båda fungerar strålande bra och bidrar till att OnePlus 7T Pro McLaren hamnar i gott sällskap med marknadens bästa kameramobiler.
Ljud
7T Pro McLaren har i likhet med 7 Pro ett ljud som – precis som skärmen – ligger i en klass för sig. Mobilen har i överförd mening en inbyggd ghettoblaster från 1980-talet. Så bra låter 7T Pro McLaren när man spelar spel eller tittar på video utan att använda hörlurar. Ljudet får till och med ett extra lager tyngd från den ovan nämnda utmärkta haptiska motorn, så att man nästan får känslan av att sitta med en handhållen spelkonsol när man spelar.
Även med hörlurar (som måste anslutas trådlöst eftersom McLaren-mobilen inte har någon 3,5 mm minijack-kontakt) blir öronen bortskämda. Den inbyggda Dolby Atmos-tekniken gör ett bra jobb och ljudbilden är bred och har massor av detaljer, både höga toner och basljud framträder knivskarpt.
Prestanda och funktioner
Som nämnts är McLaren-varianten den absolut största modellen i 7T-serien, vilket innebär 12 gigabyte RAM. Det stora minnet kommer till sin rätt genom RAM Boost, som OnePlus kallar sin teknik som håller reda på användarens dagliga beteende och försöker förutsäga vilka appar som startas när.
En viss app laddas i förväg till minnet, så att exempelvis ett stort spel som man spelar ofta startar direkt. Till detta kommer det så kallade Fnatic-läget vilket förbättrar spelupplevelsen genom att stänga av onödiga funktioner och optimera både CPU, GPU och RAM för att maximera prestanda. Resultatet är en spelupplevelse som man annars måste välja en renodlad spelmobil för att hitta.
Jämfört med föregångaren 7 Pro har 7T Pro McLaren som nämnts ovan Snapdragons optimerade 855+-processor, som på papperet ska göra mobilen 15 % snabbare än föregångaren. Detta bekräftas av våra benchmark-tester som rakt över bekräftar att 7T Pro McLaren ligger lika långt framme som betydligt dyrare modeller som Samsung Galaxy Fold och iPhone 11 Pro Max.
För övrigt är OnePlus-mobilen – som en av de första på marknaden – laddad med Googles senaste Android 10-version redan från början. Det skulle ta för långt tid att rada upp alla nyheter i Android 10, men bland de viktigaste finns ”dark mode” som den speciella McLaren-designen utnyttjar. App-bakgrunder är svarta i stället för upplysta, och både skärmbakgrunder, ikoner och menyer har så mörka färger som möjligt. Tillsammans med den diskreta papaya-orange kontrasten, som även går igen hos ikoner och annat, ser det superläckert ut men har också den mer praktiska effekten att det sparar mycket ström. Detta – samt eventuellt de extra 85 mAh ström i batteriet som 7T Pro McLaren har fått mer än föregångaren – är förmodligen anledningen till att den i vårt batteritest håller en hel timme mer än 7 Pro. Eftersom just den dåliga batteritiden var ett av våra största klagomål när vi testade 7 Pro är det naturligtvis mycket positivt att OnePlus har lyckats öka batteritiden med över 15 procent. Och eftersom nya Warp Charge 30T kan ladda mobilen från 0 till 70 % på bara 30 minuter behöver man alltså inte längre oroa sig för strömförbrukningen.
Trådlös laddning får man däremot klara sig utan. Extra minneskort stöds inte heller, å andra sidan har 7T Pro McLaren Dual-SIM.
Slutsats
OnePlus 7 Pro var på många sätt vårens bästa mobil. Framför allt med tanke på prislappen. Men batteriproblemen och småproblem med kameran sänkte vårt totalbetyg. Med OnePlus 7T Pro McLaren har den kinesiska elektroniktillverkaren löst problemen och till och med lagt till flera läckra nya funktioner i paketet. 7T Pro McLaren är bland de snabbaste på marknaden, skärmen med 90 Hz i uppdateringshastighet är fortfarande den bästa vi har sett, och för audiofiler som oss är det definitivt ett plus att 7T Pro McLaren är så stark på ljudsidan som den här.
Ja, det finns konkurrenter – särskilt Samsung Galaxy Note 10+ och Apples iPhone 11 Pro Max – som klår 7T Pro McLaren på en del områden, men de båda kostar nära en tredjedel mer än OnePlus-mobilen, som för övrigt kostar ungefär lika mycket som sin egen föregångare, trots alla betydande förbättringar – och skalet som ingår. För de här pengarna är OnePlus 7T Pro McLaren den bästa mobiltelefonen du kan köpa just nu, så vi tvekar inte att dela ut maxbetyg och vår särskilda rekommendation!