I somras dök en av årets mest hajpade mobiltelefoner upp i butikerna. Folk övernattade i kön och hoppades bli en av de första som fick lägga vantarna på vidundret. Var det nya iPhone? Nej. Konstigt nog var det en kinesisk Android-telefon – som visserligen liknar den nuvarande iPhone 7 Plus på pricken. Nördarna väntade på OnePlus 5. Telefonen är den sjätte i ordningen från det kinesiska märket, som de senaste åren har blivit uppmärksammat i mobilbranschen tack vare en udda försäljningsstrategi och billiga telefoner av hög kvalitet. I takt med att varumärket har blivit mer känt och utbrett har priserna dock stigit och därmed har ett av huvudargumenten för att investera i en OnePlus-telefon försvunnit. OnePlus 5 tar den här trenden till nya höjder eftersom priset nu närmar sig mobilerna som OnePlus oblygt kopierar.
Mer av samma sak
Först och främst kopierar dock OnePlus sig själva, och det är uppenbart att OnePlus 5 är en vidareutveckling av OnePlus 3T, som kom i slutet av 2016. De två telefonerna har nästan identisk – och därmed lika tråkig – design. Man får dessutom samma styrkor och svagheter. Här finns plats för två SIM-kort, men inget SD-kort. Telefonen är inte vatten- och dammtät och finns i ett mycket begränsat antal färger. Detta går dock att leva med om man i stället ser vad man faktiskt får. Processorn är den senaste versionen av Snapdragon och nu finns telefonen med hela 8 GB RAM om man investerar i den dyraste versionen med 128 GB lagringsutrymme. Det lär räcka.
RAM-rekord!
Det är inte många telefoner som har så mycket RAM och man kan med rätta fråga sig om det ens är nödvändigt? Beroende på hur mycket man multitaskar med telefonen kan det vara mer eller mindre relevant. Ju mer minne det finns att jonglera runt med, desto mindre är chansen för att det laggar. Ett annat exempel är när man bläddrar nedåt snabbt i webbläsaren.
Även när man öppnar appar märker man hur mycket kräm det är OnePlus 5. I normala fall har jag en iPhone 7 Plus och jag märkte en tydlig skillnad mellan den och OnePlus 5 när jag öppnade samma app på båda telefonerna. iPhone måste tänka efter lite medan OnePlus sprätter upp appen direkt på skärmen. Imponerande. Våra benchmark-testet visar också tydligt att den nya OnePlus-mobilen ligger i täten och överträffar sin föregångare på alla punkter.
Dash Charge & AMOLED
Ett annat område där OnePlus 5 är blixtrande snabb är laddningen. Precis som föregångaren har den vad OnePlus kallas för ”Dash charge”, vilket i korta ordalag innebär man kan ladda telefonen till 2/3 på en halvtimme. Det är fruktansvärt praktiskt eftersom man alltid hinner få in lite ström innan man ska rusa ut genom dörren även om man glömde ladda under natten.
Att batteriet är på 3300 mAh gott och väl räcker för en dags användning är också ett plus.
Skärmen på OnePlus 5 är nästan identisk med den på 3T. Det handlar även denna gång om en skarp AMOLED-skärm, som återigen får nöja sig med en upplösning på 1080 x 1920 pixlar. Telefonen passar därför inget vidare till VR, som helst ska ha högre upplösning – som vi till exempel hittar i Samsung Galaxy S8 – men sparar samtidigt batteri eftersom den inte behöver sätta fart på lika många pixlar. Detta är en förnuftig kompromiss och ytterst få kommer att betrakta det som ett problem.
En bättre kamera?
En viktig punkt där OnePlus 5 skiljer sig från sin föregångare är på kameran. Som på iPhone 7 Plus har OnePlus gjort plats för en kamera med två linser på baksidan. Och de fungerar på precis samma sätt som hos Apple. Huvudlinsen är på 16 Mp medan den sekundära telelinsen har 20 Mp. Precis som Apple kan man zooma in 2x med telelinsen och ta bilder i porträttläge, där bakgrunden ser oskarp ut. Det fungerar bra i stora drag, men det finns ändå tydliga skillnader mellan telefonerna. Framför allt i dåligt ljus klarar sig OnePlus5 inte lika bra. iPhone 7 lyckas föreviga natthimlen en sommarkväll i juli, medan OnePlus 5 har större problem och introducerar massor av grynigheter och brus. Programvaran som styr graden av suddighet i bakgrunden är helt enkelt för aggressiv och skär in för mycket i själva motivet. Det är lite synd och något som mycket väl kan tyda på att det har med programvaran att göra. Hur som helst så är det också ett bra exempel på att man inte får en bra telefon bara genom att sätta ihop bra komponenter.
Slutsats
Inga träd växer till himlen och även om OnePlus 5 gör mycket bra så har den en del brister som är svåra att bortse från. Särskilt när priset är så högt som det är. Det är smart med dubbla SIM-kort men vi skulle hellre ha sett att det fanns plats för ett SD-kort. Skärmen är otroligt snygg, DASH-laddningen är genial och processorn och RAM-minnet gör telefonen blixtrande snabb. Tyvärr är kameran en besvikelse, som den var i 3T också, och direkt jämförd med några av dagens andra toppmobiler så tappar OnePlus 5 poäng. Vill du ha en galet snabb och ganska bra telefon med okej kamera går det fint att satsa på OnePlus 5. Är kameran väldigt viktig bör du hellre titta på modeller som HTC U11, Samsung Galaxy S8 eller iPhone 7 Plus.
Vill du ha en galet snabb och ganska bra telefon med okej kamera går det fint att satsa på OnePlus 5