Motorola Edge 30 Ultra

Ultrabra?

Motorola Edge 30 Ultra är den mest ambitiösa produkten från den kinesiska mobiltillverkaren hittills. Och den lever (nästan) upp till förväntningarna.

Motorola Edge 30 Ultra

Vi har kallat Motorola för ”Kungen av mellanklassen” så många gånger att det börjar bli pinsamt. Det är dags att komma på ett nytt sätt att formulera det. För vi räknar naturligtvis med att kinesiskägda Motorola kommer att fortsätta lansera prisvärda mobiltelefoner av hög kvalitet. Som den så kallade Edge-serien, där vi bara i år har testat två modeller – Motorola Edge 30 och Motorola Edge 30 Pro – som båda fått höga betyg och blivit Bäst i test respektive Särskilt rekommenderad.

Mobilen är slimmad, det gör att kameramodulen verkar lite skrymmande. (Foto: Peter Gotschalk)

Men den framstormande mobiltillverkaren har större ambitioner än att bli populär hos användare som bara vill ha en bra mobil till ett lågt pris. Det är nämligen i den dyra änden av mobilmarknaden som pengarna tjänas och ett starkt varumärke etableras. Motorola försöker därför sakta men säkert släppa tvättäkta toppmodeller som ska kunna konkurrera med iPhone och Samsungs Galaxy S-modeller. Det började med viktelefonen Motorola Razr, som tyvärr inte var så lyckad, och nu har det kinesiska märket kommit med en ny toppmodell i Edge-serien, Edge 30 Ultra, som vi med spänning har haft på testbänken. Och nu vi vill lova att det har blivit andra bullar.

[vc_row][vc_column][vc_tta_accordion active_section=”1001″ collapsible_all=”true”][vc_tta_section title=”Vem är Motorola?” tab_id=”1570451461790-49d90d96-f77f”][vc_column_text]

I dag ägs mobiltillverkaren av kinesiska Lenovo, men så har det verkligen inte alltid varit. Faktum är att Motorola var en av de största mobiltelefontillverkarna, som redan på 90-talet konkurrerade med Ericsson och Nokia om marknadsandelar på den redan då värdefulla mobilmarknaden.

Från början var Motorola ett amerikanskt företag som grundades 1928. Företaget tillverkade radioutrustning och redan 1983 presenterade Motorola sin första mobiltelefon. 1998 kom två tredjedelar av företagets intäkter från försäljning av mobiltelefoner.

I mitten av 00-talet hade Motorola stora framgångar med viktelefonen Motorola Razr, som sålde i 120 miljoner exemplar över hela världen. Men efter att Apple lanserade den första iPhonen 2007, och smartmobilerna under de kommande åren kom att dominera mobilmarknaden, gick det utför för Motorola, som 2011 köptes upp av Google.

Under de följande tre åren, i Googles ägo, lanserade Motorola flera smartmobiler under eget namn – bland annat Motorola Moto X – men även en föregångare till de nuvarande Google Pixel-smarttelefonerna, nämligen Google Nexus 6, tillverkades av Motorola.

Men 2014 meddelades att Google skulle sälja Motorola till Lenovo. Köpet slutfördes hösten 2014 och sedan dess har Motorola lanserat en lång rad mobiler, främst i budget- och mellanklassen.

I skrivande stund har Motorola en marknadsandel på cirka 2,4 % av den totala globala mobilmarknaden. Som jämförelse var det – på den tiden amerikanska företaget – omväxlande den näst största eller tredje största mobilmärket i världen för 15–20 år sedan.

[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]

Konstruktion och utseende

Man ser med blotta ögat att Motorola Edge 30 Ultra är annorlunda och lyxigare än de andra mobilerna i Edge-serien – och någon annan Motorola-mobil, för den delen.

Den finns i två snygga färger, Interstellar Black och Starlight White, och baksidan är matt med en diskret Motorola-logga i mitten. Formen är slimmad och smal, vilket gör att kameramodulen ser lite skrymmande ut. Det är också ett litet irritationsmoment att Motorola Edge 30 Ultra vickar när den ligger på ett plant underlag.

Motorola Edge 30 Ultra har starka färger och bra kontrast, och skärmen är extremt ljusstark. (Foto: Peter Gotschalk)

Men i övrigt är det en synnerligen välkonstruerad och robust telefon med lätt böjd skärm, aluminiumram och båda knapparna (volym respektive på/av) sitter på höger sida, vilket är en fin liten finess.

Telefonen är IP52-certifierad och skärmen skyddas av Gorilla Glass 5. Det är inte den senaste standarden, men ser till att Edge 30 Ultra tål att tappas från en och en halv meters höjd samt är damm- och stänksäker. Så se till att mobilen inte blir för blöt om det regnar kraftigt och låt framför allt bli att tappa den i toaletten.

Mer robust Gorilla Glass (femte generationen är från 2016, medan den nuvarande Gorilla Glass Victus-versionen från 2020 tål högre fall och är mer motståndskraftig mot repor och repor) och en bättre IP-certifiering hade säkerligen höjt priset – och dessutom har Motorola-telefonen åtminstone en IP-certifiering, vilket en annan toppmodell i samma prisklass, nämligen OnePlus 10 Pro, får klara sig utan.

Skärmen är lätt böjd längs kanterna. (Foto: Peter Gotschalk)

Vi tycker att Motorola har valt en förnuftig balans mellan tålighet och pris, och under alla omständigheter är det en betydande förbättring jämfört med tidigare modeller i Edge-serien. Motorola Edge Pro var till exempel tvungen att nöja sig med Gorilla Glass 3.

Skärm och ljud

Och det finns goda skäl till att betala lite extra för att skydda skärmen, för den är bra! Panelen av typen pOLED-typ är 6,67 tum stor och har FHD+-upplösning och en uppdateringsfrekvens på 144 Hz (detta ställs in manuellt, men man kan också välja en dynamisk uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz).

Vi undrar lite över upplösningen, som inte precis skriker highend. Å andra sidan har Motorola Edge 30 Ultra starka färger och bra kontrast och skärmen är extremt ljusstark (upp till 1 250 nits) så att den även kan användas utomhus i solsken utan problem. Det är för övrigt en markant förbättring mot den billigare Motorola Edge 30 Pro, där ett av våra klagomål var just skärmens svaga ljusstyrka (max 660 nits).

Skärmen är som nämnts lätt böjd längs kanterna och har även ett så kallat kantljus i fem olika färger som talar om för användaren att det kommer nya notiser. Man kan tilldela en viss färg till en viss händelse, så att mobilen till exempel lyser rött när chefen hör av sig …

Motorola Edge 30 Ultra har fingeravtrycksläsaren inbyggd i skärmen, till skillnad från tidigare modeller i Edge-serien som hade sensorn i på/av-knappen. (Foto: Motorola)

Edge 30 Ultra levererar naturligtvis ett utmärkt stereoljud från de inbyggda högtalarna, vilket gör den lämplig för både spel och annan underhållning.

Kamera

Det mest ambitiösa med Edge 30 Ultra är nog kameran. Inte för att Motorola har börjat samarbeta med företag som Leica eller Hasselblad – sådant överlåter de åt sina kinesiska kollegor från Xiaomi och OnePlus – utan för att mobilen har fått Motorolas häftigaste kameraspecifikationer någonsin.

För det första har Edge 30 Ultra en huvudkamerasensor med vansinniga 200 megapixlar. Sensorn är konstruerad att fånga upp mer ljus genom att kombinera 16 pixlar till en 2,56 μm Ultra Pixel, påstår Motorola. Alltså levererar kameran i normala fall bilder i 12-megapixelupplösning – med kvaliteten förbättrad med 16x pixel binning – men det går även att ställa in kameran manuellt så att den tar bilder med alla 200 megapixlarna. Det är dock bara någon poäng att göra om det finns massor av ljus tillgängligt och man behöver fotografera ett motiv fullt av detaljer. Inte minst för att varje bildfil tar runt 60 megabyte!

Så här ser monumentet ”Grotta” i parken Havlicek Gardens i Prag ut fotograferat med alla 200 megapixlarna. Bilden har dock skalats ner efteråt, eftersom originalet tar 60 megabyte! (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilen är dessutom utrustad med ett 50-megapixels ultravidvinkelobjektiv (som även fungerar som ett makroobjektiv) och ett 12-megapixels teleobjektiv med 2x optisk zoom. Frontkameran har hela 60 megapixlar.

Och detta verkar ju väldigt lovande, men trots ambitionerna når inte Motorola hela vägen fram med kameran den här gången heller. Det är nämligen inte första gången vi har varit tvungna att kritisera Motorolas kameraprestanda. Så sent som i våras var vi tvungna att konstatera att Motorola Edge 30 Pro kom till korta när det gällde bildkvaliteten. Motorola Moto G200 5G med 108-megapixelobjektiv var också en rejäl besvikelse på kamerafronten.

Visst, Motorola Edge 30 Ultra tar fina bilder i de flesta vardagliga situationer, och bland annat ger porträttfunktionen med bokeh-effekt fina resultat. Men när Motorola lovar att den stora sensorn ska leverera skarpa och ljusa bilder tycker vi att våra testbilder blir lite suddiga och platta, även om motivet i själva verket är detaljerat och erbjuder massor av naturliga kontraster.

Ultravidvinkelobjektivet på 50 megapixlar används också för att ta makrobilder. (Foto: Peter Gotschalk)

Bilder i hela 200 megapixlars upplösning har naturligtvis en hög grad av detaljering, men de många pixlarna påverkar inte mycket vare sig när det gäller färgåtergivning eller bristen på kontrast.

Kort sagt lever inte Motorola Edge 30 Ultra upp till förväntningarna när det gäller kameran. Naturligtvis kan den användas av de allra flesta för att ta fullt acceptabla bilder i vardagliga situationer, men fotoentusiaster ska nog se sig om efter en annan mobil.

Prestanda och funktioner

Om man däremot går efter höga prestanda och snabbladdning så går det inte att undvika en närmare titt på Edge 30 Ultra. Våra benchmark-tester visar på ren processorkraft på samma nivå som Samsung Galaxy Z Fold 4 och Asus Zenfone 9 – två mobiler som vi gett höga betyg och som har Qualcomms senaste Snapdragon 8+ Gen 1-processor, precis som Edge 30 Ultra – och det gäller även i dagligt bruk, där Motorola-telefonen är en av de snabbaste Android-mobilerna vi har testat.

Dessutom är batteritiden på topp och klarar extremt snabb laddning, oavsett om vi pratar om trådbunden eller trådlös laddning. En 125 W-laddare ingår i paketet och laddar batteriet från 0 % till 100 % på mindre än en halvtimme.

Batteriet tar alltså inte slut i första taget och när man till slut ändå saknar ström mot slutet av dagen kan Edge 30 Ultra laddas upp fullt på samma tid som det tar att dricka en kopp kaffe. Imponerande.

Porträttfunktionen med bokeh-effekt ger bra resultat. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Motorola Edge 30 Ultra är den Lenovo-ägda mobiltillverkarens bästa försök med en absolut toppmobil på senare tid. Helhetsintrycket förstärks framföra allt av höga prestanda, lång batteritid och snabb laddning. Dessutom är Edge 30 Ultra läckert och elegant designad och även om inte den allra senaste tekniken har används för att skydda mobiltelefonen så är den ändå ganska bra och tålig mot repor och glasskador, plus att den är damm- och stänksäker. Skärmen är snygg och ljusstark, och den höga uppdateringsfrekvensen ger en sammetslen användarupplevelse. Att skärmupplösningen kunde ha varit högre går att leva med.

Tyvärr sänker kameran totalbetyget. Ambitionerna har helt klart varit höga, men Motorola borde kanske överväga att gå i samma fotspår som Xiaomi och OnePlus, som båda har allierat sig med kameraexperter från Leica och Hasselblad. Det har gett de två tillverkarnas flaggskeppsprodukter ett lyft som Motorola också kunde behöva. Om bildkvaliteten hade varit bättre hade det garanterat Motorola Edge 30 Ultra vårt absoluta toppbetyg. Nu får den ”nöja sig” med vårt näst bästa betyg och en särskilt varm rekommendation.

Läs vidare
Exit mobile version