Motorola Edge 30 Pro

Slut på att vara långsammare än konkurrenterna

I skrivande stund är Motorola Edge 30 Pro den snabbaste Android-mobilen på marknaden, och priset är nästan oslagbart.

Motorola Edge 30 Pro

Sakta men säkert håller Motorola på att kämpa sig fram till att bli en av mobiltillverkarna man bör ta på allvar. Även när det gäller de absoluta toppmodellerna.

Förra årets Motorola Edge 20 Pro var i en riktigt bra mobil som kombinerade ett vasst pris med imponerande prestanda. Ändå kom Motorola inte riktigt i närheten av de absoluta Android-toppmodellerna som OnePlus 9 Pro och Samsung Galaxy S21 Ultra av den enkla anledningen att Edge 20 Pro ”bara” hade den näst bästa Qualcomm-processorn, Snapdragon 870.

Men i år ska det bli ändring på den saken, har Motorola uppenbarligen tänkt. Edge 30 Pro är i alla fall den första och i skrivande stund den enda telefonen i svenska butiker som kan skryta med att vara utrustad med den senaste och hittills starkaste Snapdragon 8 Gen 1-processorn, och det är faktiskt lite av en bedrift.

Det finns flera andra smartmobiler på gång som också har en Snapdragon 8 Gen 1 bakom skärmen – bland annat OnePlus 10 Pro och Xiaomi 12 Pro, som båda kommer till butikerna i slutet av månaden – men just nu står alltså Motorola högst upp på pallen.

Läs också Motorola har vänt skutan På de viktigaste områdena är Motorola Edge 20 Pro är betydligt bättre än sin föregångare. Och så kostar den betydligt mindre.

Snabbare än Samsung

Snapdragon 8 Gen 1 innebär skyhöga prestanda, våra benchmark-tester visar att Motorola Edge 30 Pro verkligen spelar i mobilernas högsta liga. Till exempel är den i samtliga tester snabbare än Samsungs nya toppmodell Galaxy S22+ som vi testade nyligen. Det ska dock påpekas att Samsung Galaxy S22+ på våra breddgrader är utrustad med märkets egen Exynos 2200-processor, som inte riktigt hänger med Snapdragon 8 Gen 1, trots detta är Samsung-mobilen drygt 4 000 kronor dyrare. Varför då?

Är det för att den har en bättre skärm än Motorola Edge 30 Pro? Comme ci, comme ça. Motorolas 6,7-tums OLED-skärm är snygg och knivskarp, och stöder en uppdateringsfrekvens på 144 Hz (detta ställs in manuellt, men man kan också välja en dynamisk uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz). Tyvärr är ljusstyrkan inte särskilt imponerande. Vi kommer upp i maximalt 660 nits, medan Galaxy S22+ har en maximal ljusstyrka på vansinniga 1 750 nits. Samsungs toppmobil är alltså helt klart mer användbar utomhus när solen skiner. Frågan är då bara om den skillnaden är värd 4 000 kronor.

OLED-skärmen på Edge 30 Pro är knivskarp och tjusig, och stöder en uppdateringsfrekvens på hela 144 Hz. Tyvärr är inte ljusstyrkan särskilt imponerande, vi kommer upp i max 660 nits. (Foto: Peter Gotschalk)

Om vi ​​fortsätter jämförelsen med Galaxy S22+ en liten stund så är det värt att notera att Edge 30 Pro, trots den betydande prisskillnaden, har ett större batteri än Samsung-mobilen och dessutom stöder den till och med upp till 68-watts snabbladdning, medan Galaxy S22+ får nöja sig med 45 watt. Laddaren ingår för övrigt i kartongen om du köper Motorola Edge 30 Pro, medan de som köper en Galaxy S22+ måste punga ut extra för en laddare om de inte redan har en Samsung-laddare liggande. Det är säkert bra för klimatet, men mindre bra för plånboken.

I Edge 30 Pro har Motorola valt en kameralösning med tre kameralinser: 50 Mp vidvinkel med så kallad Quad Pixel-teknik och OIS, 50 Mp ultravidvinkel och makro samt 2 Mp djupsensor, plus en frontkamera på 60 Mp (också med Quad Pixel-teknik). (Foto: Motorola)

Framtidssäker med ”ren” Android

För att sammanfatta är Motorola Edge 30 Pro helt enkelt den snabbaste Android-mobilen som går att köpa för pengar just nu (iPhone 13– och iPhone 13 Pro-modellerna med Apples A15 Bionic-processor är markant snabbare, men det är en annan historia), trots att vissa andra Android-toppmodeller är betydligt dyrare. Batteri- och laddningsmässigt ligger Motorola också i framkant och prestanda får även hjälp på traven av 12 gigabyte RAM och 256 gigabyte lagringskapacitet. Sedan tillkommer 5G och Wi-Fi 6E, som är den snabbaste kommersiellt tillgängliga trådlösa nätverksstandarderna just nu. Det bör också nämnas att Edge 30 Pro, till skillnad från sin föregångare, har inbyggt stereoljud vilket är en mycket välkommen förbättring.

Hela härligheten är baserad på Android 12 och Motorola lovar minst två mjukvaruuppdateringar (alltså till och med Android 14) samt tre säkerhetsuppdateringar, så Edge 30 Pro bör vara tillräckligt framtidssäker för de flesta. Observera för övrigt att Motorolas mobiler alltid har en nästan ”ren” version av Android, vilket även är fallet denna gång. Med några få undantag är det Googles egna appar som driver mobilen, förekomsten av Motorola-specifika appar är minimal.

Naturligtvis växer inte träden in i himlen. På ett par områden har Motorola varit tvungen att ta genvägar för att få ner priset under 10 000 kronor.

Liksom sina föregångare har Edge 30 Pro Motorolas Ready For-plattform, som låter användaren ansluta sin Motorola-mobil till TV:n, datorskärmen eller laptopen – en teknik som i grunden påminner om Samsung DeX. (Foto: Motorola)

Skärmen är som redan nämnts inte den ljusaste och dessutom får Edge 30 Pro klara sig utan eSIM, plus att minnet inte kan byggas ut ytterligare med hjälp av ett externt minneskort.

Kameran hänger inte med

Och så är inte kameran den bästa heller, även om Motorola har bättrat sig de senaste åren. Motorola Edge+ från 2020 plågades av fel i kameramjukvaran, något som delvis också drabbade Motorola Edge 20 Pro. Bland annat hade vi svårt för att det kunde ta för lång tid – åtminstone mer än en sekund – att byta från andra objektiv till teleobjektivet med 5x optisk zoom.

Ett färgrikt motiv fotograferat med ultravidvinkelobjektivet. Observera att det finns en hel del brus i bilden samt förvrängningar längs kanterna. (Foto: Peter Gotschalk)

Den här gången får vi klara oss helt utan teleobjektiv, eftersom Motorola har satsat på en annan kameralösning med tre kameralinser på 50 megapixlar (vidvinkel med så kallad Quad Pixel-teknik och OIS), 50 megapixlar (ultravidvinkel och makro) respektive 2 megapixels djupsensor, plus en frontkamera på hela 60 megapixlar (även den med Quad Pixel-teknik).

I praktiken betyder det att Motorola Edge 30 Pro tar fina bilder i de flesta vardagssituationer och att kameran har massor av små finesser som slow motion-video med upp till 960 fps och ett stort antal filter som gör det enkelt att ge vanliga bilder en kreativ look. Motorola har även fått bättre koll på kameramjukvaran, som numera reagerar direkt när man vill växla objektiv eller fotoläge.

Trots en särskild makrofunktion kan det vara svårt att ta helt skarpa närbilder med Motorola Edge 30 Pro. (Foto: Peter Gotschalk)

Däremot är det ett faktum att frånvaron av teleobjektivet i den tidigare modellen gör att Edge 30 Pro har fått säga adjö till optisk zoom, vilket känns som en nedgradering. Och jämfört med dyrare mobiltelefoner kommer Motorola Edge 30 Pro helt enkelt till korta när det gäller bildkvaliteten, som dras med både lite brus och ibland en lite onaturlig återgivning av färger.

Slutsats: Motorola Edge 30 Pro

Du ska alltså inte sikta in dig på Motorola Edge 30 Pro om du specifikt letar efter den klart bästa mobilkameran på marknaden, även om nog de allra flesta klarar sig med mindre än så.

Skärmen är tillräckligt fin, men inget att skriva hem om, så det är rena prestanda och hållbarheten i form av ett stort batteri och snabbladdning som väger tungt om man funderar på att köpa Edge Pro 30.

Det synnerligen attraktiva priset är ett bra argument i sig och faktum är att du får riktigt bra valuta för pengarna med Motorola Edge 30 Pro.

Å andra sidan kan det löna sig att vänta ett par veckor, för både OnePlus och Xiaomi är som sagt på väg med sina toppmodeller med Snapdragon 8 Gen 1. Och det kan mycket väl vara så att när de mobilerna hittar till butikerna så får Edge 30 Pro se sig besegrad på upploppet.

Men i skrivande stund finns det all anledning att ge Motorola-mobilen vår Särskilda rekommendation.

Läs vidare
Exit mobile version