ASUS Transformer Pad TF701T

Muskler utan finess

Med en extremt högupplöst skärm och den allra senaste processortekniken lovar Asus Transformer Pad dessvärre lite mer än den kan hålla.

asusTrans 990

Asus Transformer Pad skiljer sig markant från sina konkurrenter på ett bestämt område. Surfplattan säljs nämligen tillsammans med en tangentbordsdocka som innehåller ett extra batteri, fler anslutningar med mera. Med det extra batteriet får Transformer Pad en sammanlagd batteritid på uppemot 17 timmar.

Utöver detta har Transformer Pad på grund av den högre upplösningen 2560 x 1600 pixlar en skärmyta som är ungefär en fjärdedel större än iPad Airs Retina-skärm, som får ”nöja sig” med 2048 x 1536 pixlar, och det betyder naturligtvis att det får plats större bilder på Asus-skärmen. Pixeltätheten på Asus-skärmen är dessutom större än på iPad-skärmen: 299 ppi mot 264 ppi.

Tittar vi på film i HD-kvalitet kan vi dock inte se någon skillnad på Retina-skärmen och den högupplösta Transformer-skärmen, och det är inte heller så konstigt eftersom båda har ett något högre antal pixlar till sitt förfogande än vad som behövs för att visa video i HD eller Full-HD.

Och även om Asus-skärmen tack vare den högre upplösningen på papperet avgår med segern mot Apples Retina-skärm, så är resultatet ett annat i den verkliga världen. Bilden på Transformer Pad är mörkare och inte lika ljusstark, och när vi tittar på video märker vi av en smula pixelering och artefakter. Vi skulle hellre vilja ha med oss iPad Air utomhus, för i solsken tvingas vi konstatera att Transformer Pads mörkare skärm inte alls är lika bra. Kameran är en medelmåttig historia som vi inte behöver offra plats på här.

Lyckligtvis kan man inte säga detsamma om ljudkvaliteten, som absolut är godkänd, även om Asus SonicMaster-teknik inte kan mäta sig med Sony Xperia Tablet Z:s höga nivå.

När det gäller rena prestanda och hastighet är Transformer Pad däremot nästan fullt i klass med iPad Air. I vårt benchmark-test får iPad Air högre poäng i single-core-mätningen medan Asus klarar sig något bättre i multi-core-mätningen (sammantaget är Nvidia-processorn alltså en smula mer potent än Apples A7). I Browsermark 2.0 är det däremot iPad Air som avgår med segern tack vare 3610 poäng mot Asus 3225.

Det sänker betyget en smula att Transformer Pad känns väldigt plastig. Den stöder dessutom bara wifi och går inte att köpa i någon version med mobilt internet.

Slutsats
Transformer Pad är ett smärre kraftverk, med höga prestanda och testets högsta skärmupplösning. Dessvärre mynnar inte det ut i en riktigt så hög bildkvalitet som man hade kunnat önska sig. Vi är inte heller så förtjusta i den något plastiga byggkvaliteten, och vi saknar mobilt internet som man bör kunna förvänta sig som valmöjlighet i alla surfplattor i dag.

Läs vidare
Exit mobile version