Alldeles för många vet inte om det, men Asus tillverkar även mobiltelefoner. Den taiwanesiska elektroniktillverkaren har haft smartmobiler sedan 2014, ofta med helt strålande prestanda.
Zenfone 12 Ultra är det senaste tillskottet och som namnet antyder handlar det om en toppmodell med det allra yppersta som Asus kan åstadkomma.
Vad man inte ser direkt är att Zenfone 12 Ultra är seriens enda modell i år. Precis som 2024 har Asus nämligen valt att bara släppa en enda Zenfone. Och då kan de ju lika gärna vara ambitiösa genom att påpeka att det är Ultra-modellen.
Zenfone 12 Ultra är dock inte ensam här i världen. Den har en nästan identisk tvilling i Asus ROG Phone 9 Pro Edition, som vi testade för tre månader sedan. Det är inte första gången som Asus gör en ”vardagsversion” av sin gaming-mobil på det här sättet. Och det är ekonomiskt vettigt att återanvända en färdig plattform i stället för att börja om från början.
Asus Zenfone 12 Ultra är en välbyggd telefon med en strålande 6,78-tums AMOLED-skärm. Skärmen är densamma som förra året, vilket inte är dåligt. Upplösningen är 2 400 x 1 080 pixlar och uppdateringsfrekvensen är max 144 Hz. Som jämförelse har ROG Phone 9 en uppdateringsfrekvens på 185 Hz.
Det absolut mest intressanta med Zenfone 12 Ultra (och ROG Phone 9 före den) är processorn, som är Qualcomm Snapdragon 8 Elite – den snabbaste processorn för Android-mobiler just nu. Asus brukar vara bland de första som släpper telefoner med den senaste generationen Snapdragon. Och i år är inget undantag.
Det finns 16 gigabyte RAM ombord och 512 gigabyte lagring. Det är helt i linje med konkurrenterna.
En liten men praktisk nyhet är att Asus nu stöder eSIM. Mobiltelefonen rymmer två SIM-kort, varav ett valfritt kan vara ett eSIM eller ett fysiskt SIM-kort.
Artificiella assistenter
I stället för att enbart fokusera på hastighet har AI blivit en försäljningsparameter. Med Pixel-telefonerna har Google haft stor framgång med att rikta uppmärksamheten mot artificiellt intelligenta assistenter.
Asus har också stoppat in ett gäng AI-assistenter i Zenfone 12 Ultra. På bildsidan hittar vi välbekanta funktioner som borttagning av föremål och fixning av suddiga bilder. AI-panorering gör det möjligt att följa ett rörligt objekt mot en suddig bakgrund, för till exempel sportfotografering, medan AI-baserad fokusering håller ett valt motiv i mitten när man filmar video.
Och så kan den översätta konversationer!
Hittills har vi i Norden fått stå och titta på när mobiltillverkarna har lovat AI-baserad simultanöversättning, eftersom det bara har gällt de stora språken som engelska, spanska och franska. Och kanske till och med tyska en bra dag.
Men Zenfone 12 Ultra förstår faktiskt svenska. Och norska, danska och finska. Den kan ta anteckningar från en konversation och simultanöversätta mellan språk. Och det fungerar faktiskt. Tolkarna i EU-parlamentet behöver inte söka nytt jobb riktigt än, men det är ändå imponerande.
Vilar på sina kamera-lagrar
Zenfone 11 Ultra var den första telefonen som hade ett dedikerat teleobjektiv. Det fick Asus välförtjänt beröm för – även om 3x optisk zoom i sig inte var särskilt imponerande.
I år har utvecklingsbudgeten inte lagts på att uppgradera kameradelen. Den är nämligen identisk med förra årets modell. Förutom den ovan nämnda 3x zoomen med 32-megapixels upplösning finns en 50-megapixels huvudkamera och en 13-megapixels ultravidvinkel. Huvudkameran har Asus integrerade gimbal med sexaxlig bildstabilisering.
Selfiekameran är på 32 megapixlar och man kan välja mellan två zoomnivåer (0,7x och 1x).
Att kamerans hårdvara inte har förbättrats är en liten besvikelse. Även om vi egentligen kanske inte behöver en 60-megapixels huvudkamera eller 32-megapixels selfie-optik. Men Asus är inte ensam om att vila på sina lagrar. Flera andra tillverkare, inklusive Samsung, har valt att göra 2025 till ett mer eller mindre innovationsfritt år.
Batteriet på 5 500 mAh är samma som i Zenfone 11 Ultra. Och precis som tidigare kan laddning ske med upp till 65 watt via kabel. Trådlös laddning görs med 15 watt. Båda delarna är precis som i föregångaren. Fram tills nu har Asus skickat med en laddare i kartongen. Tyvärr är det inte så längre. Fy, Asus!
Benchmarks
Snapdragon 8 Elite är den starkaste Android-mobilprocessorn just nu. Ännu så länge har vi bara testat ett fåtal mobiltelefoner som har den. Men de har varit blixtsnabba.
Asus ROG Phone 9 Pro Edition är fortfarande snabbast på gaming-inriktade 3D-tester som Antutu 10. Fast bara med knapp marginal (2 944 282 respektive 2 812 456).
Och när det gäller matematisk datorkraft är Zenfone 12 Ultra märkbart snabbare än ROG-telefonen.
Den mest direkta motsvarigheten till Zenfone 12 Ultra är dock OnePlus 13, som bara kostar några hundralappar mer. De två är i stort sett jämbördiga i våra tester. Den största skillnaden är 3D-grafiktestet AnTuTu, där Asus är en tredjedel snabbare än OnePlus (2,81 miljoner respektive 1,97 miljoner poäng).
Stark AI
Artificiell intelligens har blivit om inte ett försäljningsargument, så i alla fall en konkurrensparameter. I AI-testet AItutu 3 får Zenfone 12 Ultra 1,95 miljoner poäng. Eftersom testet är ganska nytt har vi bara ett fåtal resultat att jämföra med. Men det är på samma nivå som ovan nämnda OnePlus 13.
De flesta andra mobiltelefoner vi har testat med samma testverktyg har fått resultat som är runt en tiondel av dessa två. Samsung Galaxy Z Fold 6, Honor Magic 6 Pro och Honor Magic7 Pro är de enda andra mobilerna som har fått över en miljon poäng.
Geekbench AI ger jämnare resultat, men Zenfone och Snapdragon 8 Elite ligger fortfarande i den bästa klassen. Resultaten är i linje med OnePlus 13 och iPhone 16 Pro, medan Samsung Galaxy S24 FE i genomsnitt får hälften så mycket poäng.
Batteritiden är rimlig, men inte imponerande. Med en intensiv kontorssimulering (PCMark) och maximal skärmljusstyrka tog det drygt sju timmar innan batteriet laddades ur. Det är ungefär en tredjedel mindre än föregångaren, som hade samma skärm – men en mindre potent processor.