Moderna bilar är proppfulla av elektronik. Allt är hopkopplat med fiberkablar och styrs av programvara. Stereon, navigeringen och klimatanläggningen är bara en del av allt som föraren kan styra med en pekskärm i bilen. I vissa bilar går det att styra en ansluten mobiltelefon också, så att man kan svara på samtal och ringa upp med en knapp på ratten.
Har man dessutom Bluetooth eller en USB-kontakt så kan man ladda mobilen och spela musik från den på stereon i många bilmodeller.
Sedan brukar det ta stopp. Telefonen och bilens infotainment-system kommer sällan närmare varandra än så.
Därför finns Apple CarPlay. Som är mycket mer än en snofsig handsfree-funktion för iPhone-ägare. Det handlar lika mycket om säkerhet som den bekvämlighet en närmare integration mellan bilen och mobilen innebär.
CarPlay smälter ihop bilen och mobilen till ett, så att flera av apparna på mobilen dyker upp på bilens pekskärm. Allt du behöver är en iPhone 5 eller senare, en Lightning-kabel och en bil med CarPlay inbyggt i infotainment-systemet.
Det finns fler än 100 bilmodeller som kan levereras med CarPlay, 2016- och 2017-modeller som den Volvo XC90 vi testar här. Trogna läsare känner säkert igen Volvo-modellen från vårt test av Premium Sound-anläggningen från Bowers & Wilkins som gick att läsa i januarinumret.
Den här versionen av XC90 har inbyggt CarPlay plus samma utmärkta Premium Sound-ljudsystem.
Inte bara nya bilar
Volvo är inte ensamma om CarPlay, men de är bland de första i Europa som har det som tillval på utrustningslistan. Kommande fyradörrars S90 och kombin V90 kommer också att kunna köpas med CarPlay. Detsamma gäller en rad VW-modeller, Mercedes-Benz A-klass och över, och gradvis ännu fler från 2017.
Men även äldre modeller kan utrustas med Apples system. Så länge man kan montera in en bilstereo i bilen så finns det spelare från JVC, Alpine, Pioneer och Kenwood som har CarPlay.
Men ingen av dem är lika elegant integrerad som i Volvo XC90. Premium-stadsjeepen som konkurrerar med Audio Q7, Range Rover och BMW X5 – en avslappnad långrese-cruiser som bjuder på fyrhjulsdrift och lyxig komfort för upp till sju personer.
Flera appar
CarPlay fungerar tämligen likadant i alla bilmodeller. De grundläggande apparna som dyker upp på bilens pekskärm i iOS-form och -färg hämtas från telefonen. De är Telefon, Musik, Kartor, Meddelanden, Podcaster, Ljudböcker och Nu spelas – samt Spotify om bilens anläggning har det.
Det är dessa appar du ser första gången du sätter på systemet, men CarPlay stöder fler än så. Till exempel nätradio och musikströmning. Ännu så länge saknas stöd för Tidal.
Om du väljer en bil med CarPlay som inte har pekskärm så navigerar du i stället med knapparna och inställningshjulet, eller fyrvägsknappen i den aktuella bilen.
Så fungerar det
I praktiken är det telefonen som förser bilen med all information som visas på skärmen. Den speglar innehållet som finns på din iPhone. Du styr musiken från Apple Music eller din musik som ligger lagrad lokalt på telefonen – och i Spotify – på Volvo-skärmen och med knapparna på ratten.
iOS på skärmen
I Volvon betyder det att den stora pekskärmen visar Apples iOS-appar på halva skärmen. Har du fler än åtta appar installerade så dyker de upp nedanför när du skrollar.
Du kan styra innehållet på telefonen från bilens skärm, nästan som om du hade den i handen. Fast med färre och större ikoner – och på ett säkert sätt. Här kommer säkerheten, som alltid varit en väsentlig del av Volvos bilmodeller, in eftersom CarPlay gör det betydligt säkrare att använda telefonen i bilen.
Röststyrning som fungerar
Ikonerna på skärmen och knapparna på ratten gör att du kan titta på vägen när du kör. Vill du skicka ett SMS så trycker du på röstikonen på ratten och berättar för Siri vem du vill skicka meddelandet till. Sedan dikterar du innehållet och bekräftar vem det ska skickas till. Det fungerar mycket bättre än röststyrningen i bilar eftersom Siri är mycket bättre på att uppfatta vad som sägs och kan utföra fler funktioner. Får du ett meddelande eller SMS säger Siri till och kan läsa upp det – du kan inte se och läsa det själv. Svarar gör du på samma sätt som ovan.
Det finns många saker du inte kan göra med CarPlay. Du får inte upp e-post och kan inte heller skicka e-post när du kör. Det vore en stor säkerhetsrisk att ge föraren tillgång till e-post, även om det rent tekniskt går att använda Siri för att hjälpa till med att svara på e-postmeddelanden.
Musik
Vill du hellre lyssna på radio så väljer du FM eller DAB från Volvons skärmmeny och sätter du på navigeringen i bilen så flyttas CarPlay längre ner på skärmen. Men du kan använda Kartor-appen på telefonen för att navigera. Det kan faktiskt innebära en del fördelar jämfört med bilens inbyggda navigeringssystem. Apples Kartor-app har flera funktioner som bilnavigering kan sakna, och den uppdateras betydligt oftare med nya och mer aktuella kartversioner. Mer om det alldeles strax, först lite musik:
CarPlay loggar inte in själv på ditt Apple Music- eller Spotify-konto, utan får information från telefonen. Det betyder att alla spellistor i Spotify, rekommendationerna i Apple Music och allt annat som du brukar komma åt på Spotify och Apple Music visas på Volvons pekskärm. Sugen på att lyssna på det senaste från David Bowie, Håkan Hellström eller Kanye West? Allt är enkelt att komma åt från CarPlay-apparna, utan att du behöver fippla med telefonen.
Navigering
Med Siri är navigering extra kul. I andra bilar utan CarPlay kan det vara en pina att få till perfekt diktering och oftast måste du lägga in adressen i flera steg. Först stad, sedan bekräfta, sedan gatuadress, bekräfta igen, sist gatunummer, bekräfta. Och sedan, efter ett par minuter med olika försök och missar så är allt klart för att börja köra efter vägbeskrivningen.
Försöker du göra samma sak med Siri och CarPlay räcker det oftast med att du säger vart du ska, så hittar Siri adressen och påbörjar vägbeskrivningen, precis som du är van vid från iPhone. Behöver du en bensinstation eller restaurang så är det bara att fråga Siri, så guidar hon dig rätt utan att du behöver trycka in en adress först. Snabbt, säkert och smidigt.
Fler möjligheter
Skärmvisningen från CarPlay kan också visas i instrumentpanelen i en del bilar, till exempel de som har LCD-skärmar mellan hastighetsmätare och varvtalsmätare. Eller över hela instrumentpanelen. Och det är bara början. I framtiden kan CarPlay och Google Maps integreras ännu närmare med bilen, och Tesla har redan visat hur du kan använda en app för att kontrollera batteriets status och mycket annat. Vi förutspår att Apple CarPlay bara visar oss en bråkdel av vad som är möjligt att åstadkomma med telefonen – och en modern bil.
Billigt och kul för Apple-användare
Funktionerna i Apple CarPlay kommer att bli fler i takt med att systemet utvecklas och har man redan valt CarPlay i sin nya bil så rekommenderar jag att man använder det aktivt. Inte bara för att det ger föraren – och passageraren – tillgång till telefonens huvudfunktioner, bortsett från webbläsare och e-post, utan också för att det förbättrar säkerheten för alla i bilen betydligt när föraren inte fipplar med telefonen. Att Volvo är tidigt ute tycker vi är glädjande, smart och ett framsteg, men CarPlay (och Google Maps) förbättrar framför allt säkerheten. Därför bör det bli standard i många fler bilmodeller.
Hur gör man?
Pluggar du in en iPhone 5 eller senare i USB-porten på mittkonsolen så dyker den upp på skärmen i bilen. Sedan bekräftar du att telefonen ska anslutas till bilen. Då ändrar AirPlay-symbolen på skärmen färg till grönt, vilket betyder att CarPlay går att använda direkt.
Otroligt enkelt, alltså. Och nästa gång man sätter sig i bilen så räcker det med att koppla in telefonen, som känns igen automatiskt och aktiverar CarPlay.
Varför inte Bluetooth eller Wi-Fi Direct? Därför att det är lättare att bibehålla en stabil tvåvägskommunikation med telefonen när den är ansluten med kabel.