6 kameramobiler

Lämna kameran hemma

De senaste mobilkamerorna tar bildkvaliteten till nya höjder och vi har hittat den allra bästa.

kameramobiler 990

Kompaktkamerorna är på utdöende och det är inte konstigt. Vill man ta riktigt bra bilder så finns det idag riktigt små systemkameror som är mycket bättre. Och för att knäppa oplanerade bilder till vardags så använder idag nästan alla sin mobilkamera. Den har man ju alltid i fickan redo att dra fram för att föreviga en oväntad situation eller dela med sig av sitt liv i sociala medier. Men bildkvaliteten har ju trots allt inte riktigt varit i klass ens med enklare kompaktkameror.

Det senaste året har det dock hänt mycket med mobilkamerorna. Att kriga om vem som har flest megapixel fungerar inte längre utan nu måste man hitta något nytt att skriva på kartongen. Och lyckligtvis verkar tillverkarna ha upptäckt att folk inte bara vill ha stora bilder, de vill faktiskt ha bra bilder. Det har satt igång en kapprustning som vi har iakttagit på demonstrationer och rapporterat till er om från mässor.

Kamerateknik i mobilen
Ett exempel var Sony Mobile som när man uppgraderade sin Xperia Z faktiskt satte sig ner med Sonys kameradivision. Det gav till resultat att man lyckades klämma in sensorn från de riktiga kompaktkamerorna i mobilen. Dessutom fick man en massa idéer om hur man skulle kunna simulera bildprocessorn i mobilens kraftfulla processor. Och man kunde låna mycket av mjukvaran för att behandla bilderna samt få kamera-appen att se mer ut som en riktig kamera.

Även Nokia och HTC har laborerat med sensorn som ju faktiskt är den del som tar emot ljuset från linserna och ska göra en bild av det. HTC bestämde sig för att det rätta var färre bildpunkter som ger större sensorpunkter och därmed mer ljus. Nokia tänkte precis tvärtom och klämde in jättemånga små punkter på sin sensor och lät sedan mjukvaran sammanställa resultatet till en mindre bild. Vilket som fungerar bäst kan du läsa i själva testet av mobilerna.

Men oavsett vilken som vann just detta test så är vi alla vinnare. För mobiltillverkarna har börjat tänka som kameratillverkare. Det är inte längre bara ett nödvändigt ont utan något man faktiskt prioriterar. Vi kanske inte riktigt än kan kasta bort kompaktkameran i byrålådan, men vi är nästan där. Ge det ett år eller två så ska ni se att rubriken stämmer till hundra procent.

TESTKRITERIER
Vi bad de större tillverkarna att rekommendera den modell som de ansåg hade den allra bästa fotokvaliteten. Vi tog sedan en mängd foton som avslöjar svagheter. Exempelvis en bild av tallriken på restaurangen i dåligt ljus, en närbild, en bild av geometriska mönster som avslöjar förvrängningar. Dessutom använde vi standardiserade färgkartor och gråkort i studio för att avslöja färgstick och dålig vitbalans. Alla foton granskades sedan på en kalibrerad skärm och betygsattes vad gällde skärpa, brus, färgåtergivning, vitbalans och geometri. Betygen i detta test gäller endast kameran, inte mobilen som helhet.

7 tips för bättre mobilfoton

Gå närmare
Kameran har ingen riktig zoom så om du vill att motivet ska synas måste du försöka få så mycket som möjligt av skärmen att fyllas av det som är viktigt.

Hitta ljuset
Det kommer dröja länge innan mobilkamerorna klarar mörka miljöer så använd det ljus som finns så bra som möjligt. Tänd lampan eller gå ut i solen.

Stå still
Mobilkamerorna är långsamma och kompenserar för dåligt ljus med långa exponeringar. Minsta skakning ger en suddig bild. Luta dig mot något och håll mobilen med båda händerna med armbågarna in mot kroppen som stöd.

Rengör linsen
En oskyddad lins som vi tar på med fingrarna och som ligger i fickor eller väskor ger inga bra bilder. Torka av den med en näsduk eller helst mikrofiberduk.

Stäng av blixten
I nio fall av tio ger den en sämre bild. Personen närmast får röda ögon och ser ut som ett spöke och resten blir mörka. Och på konserten gör den absolut ingen nytta eftersom den bara räcker någon meter.

Använd inställningarna
De flesta mobiler har åtminstone olika scenlägen, exempelvis för sport, inomhus och snö. Du hjälper kameran att välja bäst inställningar och får mer korrekta färger.

Plåta mer
Ta flera foton av samma motiv med olika inställningar, vinkel och komposition. Om den första blev dålig, suddig, tråkig eller någon blundade blev säkert någon av de följande bättre.

Läs vidare
Exit mobile version