Vid det här laget har smartklockor inte samma nyhetsvärde som när de började strömma in på marknaden för några år sedan. Och det är goda nyheter. Eftersom klockorna har blivit bättre med tiden, och numera kan betydligt mer än de första modellerna, passar de mycket bättre till annat än att bara visa tiden eller tala om vilken musik som spelas på telefonen.
Eftersom hårdvaran har blivit snabbare och mjukvaran smidigare så har även sensorerna blivit mer exakta och är numera ännu bättre på att spåra dina aktiviteter. Oavsett om du motionerar regelbundet eller bara vill optimera din dagliga aktivitetsnivå så kan du med en smartklocka på armen enkelt följa dina vanor och sätta siffror på utvecklingen. En sådan inblick är bästa sättet att förändra vanor och få motivation att fortsätta träna.
Rent traditionellt finns det två alternativ för aktivitetsspårningen. Antingen väljer du den billiga lösningen och satsar på ett aktivitetsarmband. En sådan räknar steg, mäter hur mycket du sover och håller koll på din puls. På grund av det låga priset är möjligheterna dock starkt begränsade och bygger främst på ren datainsamling, som sedan kan bearbetas av en app i din telefon. Eftersom armbandet inte har någon stor färgskärm är batteritiden ofta ganska lång. Räkna med att det håller uppemot en vecka innan det måste laddas igen.
I det här testet har vi däremot valt att koncentrera oss på smartklockorna, och några modeller som är specifikt inriktade mot sport och träning. Har du redan en klocka på armen uppskattar du säkert att modellerna vi har tagit med här både ser ut och beter sig som armbandsur. Plus att de naturligtvis har ett antal smarta funktioner – när det gäller sport och träning är sådana här smartklockor överlägsna aktivitetsarmbanden.
Priset är visserligen högre, men du får också mer för pengarna. Det mest uppenbara är en stor färgskärm, du kan installera fler appar, betala med NFC och använda GPS, det finns inbyggt lagringsutrymme och mycket annat. Träningsfunktionerna är extra intressanta. En del klockor registrerar automatiskt vilken aktivitet du ägnar dig åt, andra behöver lite hjälp. Tillhör du dem som lyssnar på musik när du tränar så kan du med fördel lägga in musiken direkt i klockan och lämna telefonen hemma när du går ut genom dörren. Tyvärr påverkar alla dessa funktioner batteritiden, som ofta begränsas till ett par dagar.
Komplettera med en digital våg
Är du målinriktad och vill ha en friskare kropp så kan du komplettera din nya smartklocka med en digital våg. Numera finns det flera modeller på marknaden och gemensamt för de smartaste är att de trådlöst skickar data till din telefon och inte bara nöjer sig med att mäta vikten. Nej, de mäter även hur mycket fett och vätska som finns i kroppen samt BMI.
I detta test har vi använt en av de bästa vågarna på marknaden. Den kommer från Nokias Health-serie och heter Body Cardio. Kombinerar man informationen från vågen med mätningarna från klockan så får man en ännu bättre inblick i hur kroppen faktiskt mår – och om det är några områden som man borde jobba med.
Kunskap är nyckeln till förändring.