Vid första ögonkastet är Samsungs Galaxy Gear Fit rätt så sexigt. Armbandet, som gott skulle kunna beskrivas som ett mycket smalt armbandsur, har en böjd Super AMOLED-färgskärm med touch-kontroll plus massor av funktioner som andra smarta armband saknar. Om Gear Fit kopplas till mobiltelefonen så visar den lilla skärmen ett medelande när det ringer eller när man får ett SMS eller e-postmeddelande. Man kan också använda Gear Fit för att styra musiken i telefonen, och armbandet kan lokalisera den inkopplade telefonen om man inte hittar den.
Utöver detta erbjuder Gear Fit naturligtvis en rad klassiska tracknings- och träningsfunktioner såsom stegräknare samt loggning av diverse aktiviteter som löpning, gång och cykling. Och som enda testdeltagare har den inbyggd pulsmätare. Å andra sidan har Gear Fit ingen funktion som loggar sömnen och kan inte heller ställa in alarm som till exempel kan påminna om längre perioder utan aktivitet.
Mer än någon annan testdeltagare kan Gear Fit användas utan en ansluten app, eftersom den mesta informationen går att läsa direkt i displayen. Men egentligen är det meningen att Gear Fit ska användas med Samsungs S Health-app, som finns förinstallerad i de senaste Samsung-mobilerna. Dessvärre fungerar synkroniseringen mellan armband och app inte helt optimalt. Använder man till exempel stegräkaren och vill ha över informationen från armbandet till appen, så synkroniseras bara antalet förbrända kalorier, medan antalet steg försvinner. Vi testade på tidiga utgåvor av Gear Fit och Samsung Galaxy S5, så det kan hända att detta är ett programvarufel, men en enkel Google-sökning avslöjar att Samsung hade samma problem med den ursprungliga Galaxy Gear-klockan. Svårigheten beror på att telefonen också kan logga aktiviteter och fungera som stegräknare och S Health-appen lyckas uppenbarligen inte hantera motsvarande information om den kommer från en parkopplad enhet som Galaxy Gear Fit.
När vi testade Gear Fit led den också av ett mer allvarligt problem. Armbandet sitter ju tvärs över handleden, så texten visades i rät vinkel på armen. I praktiken betydde det att betraktningsvinkeln blev så sned att man nästan måste vrida handen ur led för att kunna se vad som står på skärmen, vilket mycket snabbt blev extremt ansträngande. Vi hann dock prata med Samsung om problemet innan deadline och utan att ta åt oss hela äran – det är säkert andra som har klagat högljutt på just detta problem – så kom det ett par dagar senare en software-uppdatering som gör att texten kan visas vertikalt på skärmen, och alltså läsas av användaren utan att man måste vricka armen först. Snyggt räddat på mållinjen, Samsung!
Slutsats
Samsung Galaxy Gear Fit känns direkt som en läcker produkt, fullspäckad med funktioner. Inget annat armband i testet har inbyggd pulsmätare och det är också praktiskt att få en liten notis på handleden om telefonen ringer eller om det kommer ett SMS eller mail. Däremot saknar Gear Fit ett par viktiga funktioner som sömnloggning och alarm. Utan en möjlighet att läsa texten på tvären skulle Gear Fit vara nästan oanvändbart, men Samsung löste problemet som plågade de första prototyperna, vilket är en stor hjälp. Även om vertikal text på en mycket smal skärm också kan vara en smula ansträngande i längden.