Garmin Vivofit

För fitness-nördar

Det är bra att det här armbandet har en egen display, den tillhörande appen kräver tillvänjning.

garmin 990

Garmin Vivofit består av ett armband som är gjort av gummi samt en liten tracking-enhet. Själva trackern har en liten skärm där man kan läsa av sina dagliga mål, antal steg, tillryggalagt avstånd, förbrända kalorier, etc. Dessutom är den vattentät ner till 50 meter och kan hålla strömmen i uppemot ett år!

Vivofit fungerar ihop med Garmins Connect-app, som inte är gjord speciellt för det smarta armbandet. Garmin har många andra produkter som är inriktade på träning, till exempel puls- och golfklockor, så appen har ett stort fokus på träningsaktiviteter.

Inställningen är okomplicerad men lite mer detaljerad än vad vi har sett på andra ställen. Till exempel ska man från början bestämma sin normala aktivitetsnivå samt ange hur många timmar man brukar sova. Denna information bidrar till att förfina beräkningen av kaloriförbrukning, samtidigt som appen automatisk beräknar dagliga mål som passar användarens förutsättningar. Vivofits grundläggande funktioner är desamma som visas i tracker-enhetens display, och dessutom kan man via appen registrera specifika träningsaktiviteter som löpning, cykling, simning, etc.

Armbandet kan även registrera hur länge man har sovit. Däremot kan man inte ställa in någon form av alarm. Enda undantaget är att det visas ett rött streck som rör sig från vänster till höger i själva tracking-enhetens display och når hela vägen över skärmen på en timme. Att perioden varar en timme är förinställt och kan inte ändras. Tanken är att man ska komma ihåg att röra på sig innan strecket går hela vägen, men om man glömmer att titta på skärmen så märker man det aldrig eftersom funktionen inte har någon form av påminnelse knuten till sig.

Som nämnt är Garmin Connect-appen inte gjort speciellt för Vivofit, och fokus ligger mycket på träning och inte på så mycket annat. Den är alltså inte speciellt bra på att ge användaren en dynamisk överblick över dagens aktiviteter, och användarvänligheten är inte bra alls. Ett exempel på detta är hur Vivofit registrerar sömn. I inställningarna måste man i förväg registrera när man brukar gå och lägga sig och gå upp, och sedan måste man anpassa ”dvala-aktiviteten” efter hur länge man faktiskt låg i sängen, efter man stigit upp. Inte särskilt intuitivt. Och det blir inte bättre av att appen inte uppdateras automatiskt. I stället ska man koppla ihop appen och armbandet genom att trycka på en knapp på armbandet, varpå appen synkroniseras med informationen från armbandet. Det tröttnar man fort på.

Slutsats
Garmin Vivofit är nog lite bättre än de andra testdeltagarna om man verkligen menar allvar med sin träning. Till vardags kan armbandet användas på egen hand, utan app, tack vare den inbyggda displayen, och i appen är möjligheterna att logga diverse träningsaktiviteter mer detaljerade än vi har sett i andra appar. Å andra sidan är Connect-appen inte särskilt användarvänlig och passar inte särskilt bra för att ge användaren en dynamisk och motiverande överblick över dagens aktiviteter. Det är rätt uppenbart att appen inte är gjord specifikt till Vivofit-armbandet. Vi saknar också flera smarta funktioner, till exempel alarm och påminnelser som aktivt använder sig av informationen armbandet samlar in.

Läs vidare
Exit mobile version