Fitbit Flex består dels av själva armbandet som är gjort av mjukt gummi och dels av den så kallade Flex Tracker, en liten enhet som är lika stor som en liten färgkrita och som kan tas loss från armbandet när den ska laddas, vilket görs med hjälp av en USB-laddare som man stoppar in i datorn. Enheten är vattentät och på sidan som vetter uppåt sitter fem små lysdioder som dels visar status för uppladdning och dels hur nära man är sina uppsatta mål när man går runt med armbandet till vardags.
Installationen görs i den tillhörande Fitbit-appen, där man först ska upprätta ett konto, sedan ange personlig information och till sist para ihop appen och smartmobilen med Fitbit Flex. Appen är uppdelad i två områden: inställningar och Dashboard. Under inställningarna sätter man bland annat upp sina specifika mål i fyra kategorier (till exempel att ta 7 500 steg per dygn samt att vara aktiv minst 30 minuter varje dag, och så vidare), men man ska också definiera en primär måltyp som relaterar till de fem nämnda lysdioderna på Flex Trackern. Når man 20 procent av målet så tänds första dioden och om alla fem lyser så vet man att man har nått alla dagens mål.
Under Dashboard kan man se sin aktivitetsstatus, uppdelad i olika kategorier som motsvarar måltyperna: hur många steg man har tagit, hur många timmar man har sovit, hur många minuter man har rört på sig, hur många kalorier man har förbränt och så vidare.
Fitbit Flex håller alltså inte bara ett öga på aktivitetsnivån varje dag, utan loggar också sömn. Dessvärre skiljer den inte på djup sömn och REM-sömn. I appen kan man bara se om man har vridit och vänt på sig, så man får inte heller någon särskilt bra inblick i sömnkvaliteten.
Det går också att använda Fitbit Flex för att ställa in ett så kallat tyst alarm, som vibrerar på utsatt tid, men det är också allt. Det finns ingen smart alarmfunktion som till exempel kan utlösas om man har suttit stilla för länge. Eller se till att man vaknar under tiden man sover lätt REM-sömn. På det stora hela är appen inte särskilt användarvänlig. Det är långtifrån alltid uppenbart hur man ska göra speciella saker, och överblicken över dagens aktiviteter förmedlas på ett klumpigt och inte särskilt dynamiskt sätt.
Slutsats
Fitbit Flex är testets billigaste, men kan ändå de viktigaste sakerna man kan förvänta sig av ett smart armband. Fast inte mer. Inblicken i sömnkvaliteten är bara ytlig och även om man kan ställa in alarm så blir Fitbit Flex aldrig mer än en vibrerande väckarklocka. Själva armbandet är lite för stort och materialet känns billigt. Användarvänligheten är dessvärre inte heller satt i högsätet och under testets gång märkte vi hur vi snabbt tappade lusten att använda produkten.