Den ultimata glassmaskinen

Radikalt olika glassmaskiner

Den skandinaviska sommaren är oförutsägbar, men även om det inte precis är värmebölja varje dag har vi testat två förstklassiga glassmaskiner som inte kunde påminna mindre om varandra.

IsGruppetestForside

Hemmagjord glass är förvånansvärt enkelt och smakar mycket bättre än den glass man kan köpa i snabbköpet. Åtminstone är det enkelt om du har en glassmaskin – annars är det en ganska frustrerande process.

Glassmaskiner finns vanligtvis i två varianter. Med eller utan kompressor. Men det finns en revolutionerande ny typ av glassmaskin på marknaden, Ninja Creami Deluxe, och vi har testat den mot en förstklassig glassmaskin med kompressor och smarta automatiska funktioner. Nämligen Sage The Smart Scoop.

Revolution eller evolution?

Det klassiska sättet att göra glass, som används av Sage, är att långsamt röra om glassmassan i en kyld behållare så att inga stora iskristaller bildas. Sage The Smart Scoop har ett antal automatiska program som låter dig välja önskad konsistens, till exempel sorbet, och sedan ringer den när din glass är klar. Det tar lite tid, men kräver nästan ingen förberedelse. Du häller bara i glassen och väntar 20-60 minuter, beroende på vilken typ av glass du gör.

(Foto: Lasse Torp Hansen)

Den nya tekniken som Ninja använder kommer från cateringbranschen, där saker och ting måste gå snabbt! I stället för att långsamt kyla glassmassan använder Ninja Creami Deluxe ett mer brutalt tillvägagångssätt för glasstillverkning. Den mixar helt enkelt en behållare med frysta saker så fint att den skapar rätt glasstruktur. Det är både mycket snabbt och mycket flexibelt. På så sätt kan du ha olika behållare med glassmassa i frysen och bara blanda en portion när du behöver den.

Det tar bara några minuter för Ninja att göra glass, men den kan inte kyla något på egen hand. Du måste göra glassmassan dagen innan. Sage-maskinen, å andra sidan, tar 20-60 minuter på sig att göra glassen, men kräver inget förarbete och maskinen kan kyla blandningen själv. 

Testkriterier

Maskinerna är testade med liknande recept. Närmare bestämt en hallon- och rosmarinsorbet och en klassisk vaniljglass. Ninja Creami har ett antal inställningar, till exempel slushice och frappe, som naturligtvis också ska testas. Smaken är viktig, men konsistensen är viktigast när det gäller glassmaskiner. Recept är lätta att ändra, men det är upp till maskinerna att skapa en jämn glassmassa, oavsett om receptet främst består av vatten eller grädde. Dessutom tas hänsyn till ljudnivå, diskmängd och användarvänlighet.

Läs vidare
Exit mobile version