Det bästa ljudet jag någonsin har hört kom inte från en stereoanläggning med kolossala, exklusiva högtalare i miljonklassen. Den upplevelsen hade jag helt för mig själv, inne i mitt eget huvud. Det var nämligen ett par hörlurar som tog mig så nära nirvana som jag någonsin har kommit (de heter Sennheiser HE-1 och kostar lika mycket som en ny bil i premiumklassen: mer än en halv miljon kronor). Och det lät inte mycket sämre när jag nyligen fick den stora äran att testa Stax SR-009s.
En gång i tiden betraktades man som knäpp om man hostade upp tjugotusen, eller ännu mer, för ett par hörlurar. Men verkar som om stigmatiseringen av dyra öronhögtalare håller på att avta, och utbudet växer stadigt.
Tar bort rummet
Egentligen är det inte så konstigt, för när man tar bort lyssningsrummet från ljudberäkningen så gör man sig också av med det mesta av förvrängningen. Inget påverkar ljudet lika mycket som rummets reflektioner och då säger det sig själv att det allra bästa är att koppla ljudbilden direkt mot öronen. Dessutom är både logistik- och materialkostnaderna mycket lägre för ett par hörlurar än stora högtalare, och då börjar man inse att man kan få lika bra ljud från ett par lurar för en tiondel av vad man måste lägga på ett par högtalare till vardagsrummet.
Med andra ord: Drömmer du om ljudet från ett par högtalare för 200 000 kronor så behöver du bara lägga 20 000 om du kan leva med att bära ljudet på huvudet och hålla det för dig själv.
Idioti?
De flesta är överens om att öppna hörlurar låter bättre än slutna, och i highend-klassen är utbudet därefter. Av samma anledning riskerar man att betraktas som idiot – även bland invigda hifi-fantaster – om man hostar upp en månadslön för ett par slutna. För två år sedan tyckte jag att det var vansinne att investera 22 000 kronor i ett par Sony MDR-Z1R. Men det finns ett par saker som bara slutna hörlurar kan ge.
Vad sägs om ett par elektrostatiska lurar för 50 000?
Fördelar med slutna
Den viktigaste fördelen med en sluten konstruktion är att den isolerar mot ljud utifrån – och att personer i närheten slipper lyssna på din musik. I öppna kåpor åker ljudet tvärs igenom åt båda håll, vilket i vissa situationer inte är förenligt med sinnesfrid.
Av samma anledning är slutna kåpor mer sympatiska. Du kan faktiskt ta med dig hörlurarna och om de dessutom är tillräckligt lättdrivna för att mobiltelefonen ska orka så börjar det blir riktigt intressant. Använd hörlurarna på bussen på väg till jobbet och spela musik på kontoret – och efter arbetsdagen tar du med dem hem, där du har en fantastisk hörlursförstärkare som lyfter musiken ännu mer.
I slutna kåpor kan högtalarelementet visserligen inte röra sig lika så fritt som i öppna, på grund av under- och övertrycket som skapas i kåporna i takt med musiken. Däremot har de ofta fördelen av en fylligare bas, eftersom nästan all energi stannar kvar inuti kåporna utan att läcka ut – som den gör med öppna hörlurar.
Fast det gäller tyvärr inte alla, eller hur, Sennheiser?
Tre toppmodeller
I det här testet har vi hittat tre slutna toppmodeller. Alla fungerar inte alls med bärbar utrustning, och den dyraste från Audio-Technica ATH-L5000 har inte ens minijack-kontakt som dessutom passar i en mobiltelefon. Det har däremot både AKG K872 och Focal Stellia, som båda också har tillräckligt bra impedans för att kunna drivas av det mesta. Om de gör det på ett framgångsrikt sätt är däremot något vi tänker ta reda på.
AKG K872
Ett mörkt nöje
AKG K872 har en beroendeframkallande häftig bas och tillräckligt lättdriven för att kunna användas bärbart. Men helt problemfri är den inte.
Focal Stellia
Den mest kompletta
Focal Stellia är något så maffigt som en highend-hörlur som funkar med mobilen.
Audio-Technica ATH-L5000
Köp inte utan att prova först
Audio-Technicas hörlurar låter fantastiskt på alla sätt och vis! Men passformen är inte flexibel alls.