Vi som gillar att sitta uppe sent och titta på film eller lyssna på musik blir lätt impopulära hos grannarna. Man kan visserligen dra ner volymen men det förtar ju mycket av tjusningen. Alltså är hörlurar den uppenbara lösningen på problemet. Men ännu fler sladdar över golvet slipper man gärna och där kommer så klart trådlöst in som räddaren i nöden.
Trådlösa lurar är dessutom inte bara en estetisk fråga. Pensionärer kan titta på TV på vilken volym de vill utan att riskera att snubbla på en sladd och bryta lårbenshalsen. Det är också en höjdare när man inte vill sitta still och lyssna på musik. Gör städningen lite roligare med favoritlåtarna utan att behöva överrösta dammsugaren. Eller varför inte ta med lurarna ut på balkongen eller till och med till badrummet.
Analogt eller digitalt
Tidigare hade vi två trådlösa tekniker för hörlurar. Antingen körde man med infrarött ljus vilket gav ett ganska bra ljud men krävde fri sikt mellan sändaren och mottagaren. Eller så använde man helt enkelt radio, eller RF som beteckningen är på kartongen. Det ger en utmärkt räckvidd och funkar till och med genom ett par väggar. Nackdelen är att det är snudd på omöjligt att få en ren signal. Brus och störningar är mer regel än undantag.
Nu har det dock kommit en ny lösning som så klart är digital. Man sänder fortfarande med radio men ligger på gigahertz-frekvenser istället för megahertz. Fördelen är att man kan få en utmärkt ljudkvalitet, dock på viss bekostnad av räckvidden. Vissa rapporterar även att de får störningar av trådlösa nätverk eftersom samma frekvenser används. Det verkar dock variera med vilken utrustning som används och hur den är placerad. Är man orolig kan det vara bra att se till att man har öppet köp så att man kan returnera lurarna om det blir problem.
En annan mer uppenbar skillnad är att det än så länge är en ganska stor prisskillnad mellan analoga och digitala lurar. Det är förklaringen till att det finns så många gamla analoga modeller i butikerna. Tillverkarna fortsätter helt enkelt sälja dem så längre det går tills man har lyckats få ner priserna på de digitala. Än så länge kostar det tyvärr att få bra trådlöst ljud.
Vi bad tillverkarna om deras aktuella modeller av trådlösa hörlurar. Vi satte dock en prisgräns på dryga 1 500 kronor. Tyvärr är många modeller ute i butikerna gamla och säljs bara tills lagren tar slut. Det gjorde att tillverkare som AKG, Beyerdynamics och Koss valde att avstå.Lurarna kopplades till en förstärkare och vi lyssnade på en mängd musikstilar från CD-inspelningar av god kvalitet. Vi provade även radio- och TV-sändningar för att höra hur talkvaliteten blev. Förutom ljudkvaliteten var hanteringen viktig för betyget, speciellt hur lätta lurarna är att ladda. Vi bedömde även byggkvaliteten då hörlurar ofta blir omilt behandlade. Dessutom satte vi betyg på hur bekväma de var att ha på sig. Slutligen sattes ett totalbetyg där vi även vägde in prisvärdet.