Nothing Ear (1)

Bra eller bara hypad?

Sällan har väl ett par stackars små trådlösa hörlurar varit så i spot-light som Nothing Ear (1).

Inledning Nothing

Det finns många trådlösa öronproppar med aktiv brusreducering (ANC) på marknaden så man behöver faktiskt sticka ut rejält för att komma till tals. Personligen räknar jag iskallt med att ljudet på en öronpropp för 1 000 kr + ska vara fullt acceptabelt – vilket det oftast är. Det tillverkaren kan samla extrapoäng för är förpackning, materialval, komfort, användarvänlighet och små detaljer som plockar fram leendet på läpparna. Sådant går jag verkligen igång på. När någon har tänkt! Ibland händer det naturligtvis att tänket inte blir så himla bra och man får göra om och göra rätt.

Efter att ha läst min käre kollegas toksågning av Nothings 42 minuter långa presentations- och unboxing-video är det bara att erkänna att jag var sjukt nyfiken på att få testa dessa omtalade Ear (1). Och nej, jag har faktiskt inte tittat på videon! Jag ville ”unboxa” helt på egen hand.

It´s all about the details

Japp, det stämmer att själva laddetuiet är genomskinligt. Och det stämmer att även själva foten är av transparant plast, men eftersom ”fötterna” inte är där för syns skull utan faktiskt innehåller elektronik, är det inte genomskinliga såklart. Om det finns någon direkt coolhetsfaktor i det genomskinliga är det upp till var och en att bestämma men det gör definitivt att de sticker ut.

Etuiet till Nothing Ear (1) slinker smidigt ned i fickan utan att det ser konstigt ut. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Efter att ha testat ett antal lurar med mer eller mindre bulliga etuier, typ Sudio T2, inser jag fördelen med ett hyfsat platt etui – det går nämligen ned i fickan utan att det ser konstigt ut! Och det får även plats i en partyväska tillsammans med läppstift och mobil – i de fall restriktioner, Corona-pass och annat tillåter att man får gå ut på lokal och slå klackarna i taket.

Alla har vi våra utmaningar och en av mina brukar vara att jag liksom inte lyckas få till rätt öronpropp i rätt öra, eller få tillbaka lurarna på rätt plats i etuiet. Ja, skaka på huvudet du – du har säkert också något som du inte är världsbäst på…

Att få rätt lur i rätt öra funkar kalas med Ear (1), troligtvis underlättar utformningen med foten. Eller så har jag helt plötsligt blivit smartare… Återstår väl att se till nästa test antar jag.

Röd markering i etuiet – röd markering på öronproppen. It´s all about the details. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Sedan är det faktiskt någon som tänkt till lite extra och satt en röd markering på den högra öronproppen och en likadan i etuiet där den ska ladda. Halleluja!

Det gör inte ljudet bättre – men det är grädden på moset liksom.

 

Ljud och användarvänligheten på Nothing Ear (1)

Till skillnad från nyss testade Sudio T2 har Ear (1) en tillhörande app. Denna är väldigt enkel, överskådlig och användarvänlig men har inte ens i närheten så många inställnings- och anpassnings-möjligheter som till exempel Jaybird Vista 2 (som visserligen är dyrare).

ANC på/av eller transparent finns. Du kan även välja om brusreduceringen ska vara light eller maximum. Den aktiva brusreduceringen är tyvärr inget som får mig att jubla, förutom att jag föredrar att ha den på för att själva ljudbilden blir bättre. Men som brusreducerare i stökiga miljöer… nja… det finns bättre.  Under Equalizer har du fyra olika val: Balanced, More Treble, More Bass och Voice där den första och andra är de jag personligen föredrar tillsammans med maximal brusreducering (trots att det minskar batteritiden rejält). More Bass ger extra tyngd till instrumenten men begränsar samtidigt luftigheten vilket får helhetsupplevelsen att bli något instängd i jämförelse med de båda första alternativen. Som ljudboksnörd tänkte jag att Voice kunde vara ett alternativ (lät tokskumt när jag lyssnade på musik) men det fick bara uppläsarens röst att låta väldigt, väldigt konstigt.

Det där med geststyrning genom att vidröra öronproppen är en sak för sig. Oftast kräver det en viss inlärning och så även här. I appen kan du ställa in vilken gest som ska utföra vad, så välj det som passar dig bäst. Ett extra plus i kanten för att det går att vidröra öronproppen när den sitter i örat utan att det byts låt eller stängs av helt plötsligt.

Ingen av mina största kritiker har klagat det minsta på ljudkvaliteten när jag valt att använda proppen under samtal. Rösten hörs klart och tydligt så länge du befinner dig i miljöer som är lugna. Är det mycket liv och rörelse eller blåst blir det knepigare – men det känns lite som öronpropparnas förbannelse. Det blir aldrig riktigt ”med beröm godkänt”.

Komfort

Du som läst lite av det jag skrivit tidigare vet att jag inte är ett superfan av in-ear-proppar. Jag får lätt ont i öronen. Men de mjuka följsamma örontopparna (som kommer i tre olika storlekar) passar mig perfekt och faktum är att Nothing Ear (1) sitter som en smäck! Detta testades under ett matlagningstillfälle en fredakväll där proppens riktigt engagerande ljudbild lockade till rejäl fuldans i köket.

Men visst har jag någonting i örat?! (Foto: Åsa Warme Hallén).

SLUTSATS

Även om detta var en omskriven hörlur innan släppet måste man komma ihåg att priset ligger på strax över 1 100 kronor och att man därmed inte kan förvänta sig underverk. Det är liksom inte rättvist. Brusreduceringen behöver det dessvärre jobbas en runda till på och är tyvärr inte mycket att hurra för i bullriga miljöer. Är just den detaljen avgörande så lägg pengarna på en annan lur. Men med det sagt anser jag absolut att Nothing Ear (1) är en bra, gedigen öronpropp med engagerande ljud som inte kommer att göra någon besviken så länge du har rimliga förväntningar för prisklassen.

Läs vidare
Exit mobile version