Denon PerL Pro är faktiskt identiska med NuraTrue Pro från Nura, som Denon köpte upp för en kort tid sedan. De är proppfulla av teknik, tillräckligt för att kunna imponera på James Bond. Öronpropparna har något som heter Masimo AAT, som kan anpassa ljudet efter dina öron. Det låter som science fiction men fungerar faktiskt!
Innan du kan njuta fullt ut av de här propparna måste du gå igenom ett hörseltest i appen. Det tar ett par minuter och sedan har du plötsligt din egen personliga ljudprofil. Riktigt coolt! Men räkna inte med att din profil följer med om du uppgraderar till en annan PerL-modell. Min följde i alla fall inte med från lillebror PerL, som jag har lekt med tidigare.
Denon-propparna har aptX Lossless, som ger CD-kvalitet via Bluetooth. Det kräver att din mobiltelefon är riktigt snofsig, av nyare Android-typ och utrustad med Snapdragon Sound. Alla andra kan njuta av aptX Adaptive – och för iPhone-användare finns AAC.
Brusreduceringen är helt okej, men inte riktigt i klass med de bästa. Den funkar ändå bra på flyg och tåg. Bara inte riktigt i lika bra som med Sony, Technics och Sennheiser.
Husen är gjorda av plast, vilket är extra tydligt eftersom de är så stora. Och med en diameter lika stor som en enkrona är de inte precis diskreta, utan sticker ut ur öronen som ett par vrängda sombreros.
Så låter Denon PerL Pro
Utan den personliga anpassningen är ljudkvaliteten ungefär som i ett par av öronpropparna man får utdelade på planet tillsammans med maten från serveringsvagnen. Men vänta tills profileringen är klar – det som händer är nästan magiskt. Basen sparkar som en zebra, även om den kan bli lite för ivrig i det övre basregistret. Men det är inget som inte kan fixas i appen. Vrid ner den en aning vid 400 Hz, så blir mellanregistret renare också.
Då kommer sångrösterna fram klart och tydligt, instrumenten låter energiska och fräscha och rytmerna slår hårt. Extra coolt är att man kan stänga av EU-volymbegränsningen. Alltså kan Denon-propparna spela kraftfullare än alla andra i testet.
Slutsats
Denon PerL Pro ger CD-kvalitet via Bluetooth och anpassas efter användarens egna öron. Om du är en tekniknörd med ganska djupa fickor är de värda pengarna. Ändå ska det sägas att lillebror PerL är ett bättre val för de flesta. Nästan samma ljud, för mindre pengar.
Det ska bli spännande att se vad Denon hittar på med Nura-tekniken i framtiden. Vi vill framför allt att tekniken stoppas in i ett par mer kompakta öronproppar, som inte sticker ut lika mycket från öronen.