Musical Fidelity M1 HPA

Luröppnaren

Om man lyssnar mycket i hörlurar kan man tjäna mycket på att skaffa en bättre hörlursförstärkare. Har man en kostsam hörlur är det ett måste.

Musical Fidelity M1HPA

Få av de förstärkare vi testar är utrustade med bra hörlursuttag. De brukar som regel vara begränsade till att lämna måttlig effekt till hörlurar med låg impedans. När man pluggar in påkostade hörlurar, som till på köpet är så avslöjande att de genomskådar en för dålig hörlursförstärkare, missar man liksom hela poängen med dyra High End-lurar.

Därför får man leta reda på en bättre hörlursförstärkare. De börjar på ett par hundralappar för exempelvis någon från B-Tech, upp till en tusenlapp eller två för någon från Argon eller Rega. Sådana är nästan alltid bättre än den som sitter inbyggd i receivern eller den integrerade förstärkaren. De bästa hörlurarna är dessutom krävande att driva, och då är enda utvägen en seriös hörlursförstärkare.

Flexibel
Musical Fidelity är främst kända för sina utomordentliga förstärkare. De pysslar varken med högtalare eller Blu-ray-spelare och det är den specialiseringen som givit dem välförtjänt beröm genom åren. Därför är det inte det minsta konstigt att deras mest påkostade hörlursförstärkare är långt ifrån något billigt sätt att tjäna en extra slant, utan ett välgjort stycke förstärkeri. Som i mångt och mycket kan ersätta en vanlig förförstärkare.

M1 HPA har nämligen den vanliga linjeingång för analogt ljud som måste till, men också en USB-port så att man kan koppla in datorn direkt, plus en variabel utgång som styrs av volymkontrollen. Musical Fidelity-förstärkaren kan alltså kopplas rätt in i en effektförstärkare eller ett par aktiva högtalare. På fronten sitter två 6,3-mm hörlursuttag som kan lämna 1,1 watt, med komfortabelt låg utgångsimpedans på mindre än 1 ohm. Det gör att M1 HPA passar utmärkt till ett brett urval av hörlurar, även tungdrivna.

Silkeslen
Utgångssteget bygger på en klass A-krets, med ytterst låg förvrängning, naturligtvis för att ljudet ska bli så bra som möjligt. Glöm inte att hörlurar i toppklassen lätt avslöjar bristande kvalitet i förstärkarledet, så det är enkelt att kontrollera Musical Fidelitys påstående om förvrängningsfria lyssningsupplevelser.

HPA-förstärkaren drev inte oväntat alla hörlurar vi kopplade in, med lätthet. Den har nog med effekt för att sparka liv i rejält tungdrivna lurar, och verkade inte ha problem med stora motstånd (ohm) och låg effektivitet. Jämfört med det vanliga hörlursuttaget på en förstärkare får man inte bara mer kraft att driva hörlurarna med, man får mer av allt.

Till exempel de finare nyanserna i musiken, kanske speciellt på klassiska stycken och liveinspelningar av akustisk jazz, men med annan musik också. Ljudbilden växer runt huvudet, stereoperspektivet är inte längre så tröttsamt eftersom pingpong-effekten reduceras markant, och basen lyfts fram bättre. Samtidigt är klangkaraktären varm, utan att detaljer packas in i klanger, snarare framträder de med större kontrast i ljudbilden. I hela frekvensregistret, kanske i synnerhet i mellanregister och diskant, upplever jag en silkeslen klangtextur – nästan legato – hela vägen upp till högsta diskanten.

Den här förstärkaren kan verkligen öppna upp ett par hörlurar.

Slutsats
Med M1 HPA kan man äntligen utnyttja High End-hörlurars hela potential. Den låter klockrent och är så neutral och ofärgad i klangen som man kan önska sig. Effekten är tillräcklig för att driva det mesta, och tack vare variabel ljudutgång kan man använda den som förförstärkare också. USB-porten är en trevlig bonus som lyfter ljudkvaliteten från datorn flera snäpp, men Musical Fidelity-förstärkaren är allra bäst när den är kopplad till linjeingångarna. Då tillhör den definitivt toppklassen på alla sätt och vis.

Läs vidare
Exit mobile version