BSE BSE-10

Öronproppar är fortfarande bäst med kabel

Du kan bara glömma att få så här bra ljud med trådlösa öronproppar.

BSE BSE 10 SPREAD web scaled 1

Aldrig hört talas om BSE? Det hade inte vi heller förrän vi kontaktades av den svenska återförsäljaren. Förkortningen står för Best Sound Electronics och märket kommer från Sydkorea. Öronpropparna vi har fått in för test, BSE-10 säljs av svenska Ilicon, som specialiserar sig på formgjutna silikonsnäckor. Som specialanpassas efter användarens öron med hjälp av avancerad 3D-skanning och 3D-utskrifter.

Modellen heter BSE-10 och använder sig av högtalarelement med en ganska så annorlunda teknik. Det kallas för balanserat membran, vilket är en magnetostatisk princip. Ett magnetiskt membran hänger och ”svävar” mellan två magneter och drivs av elektrisk spänning. Förklaringen kan bli lite teknisk, men fördelarna ska vara renare och snabbare ljud än med vanliga, dynamiska högtalarelement. Ett balanserat membran skiljer sig från ett planmagnetiskt genom att ha cirkelformiga magneter som täcker hela membranytan. Planmagnetiska membran har däremot flera stavmagneter, vilket ger ett mindre jämnt magnetfält. Sägs det.

Hybrid

BSE-10 är en så kallad hybrid, som har balanserat membran till mellanregister och diskant medan baselementet är ett helt vanligt dynamiskt element. För att få så mycket tryck som möjligt i bastonerna.

Ilicon specialiserar sig på formgjutna öronsnäckor. Här er BSE-10 med den dyraste modellen hypƐar Sonic Superior PRO. Foto: Geir Gråbein Nordby

Formgjutna toppar

Ilicon, som distribuerar BSE-10, är specialiserade på formgjutna öronsnäckor som görs efter 3D-skanning av användarens öron. Man kan därför välja mellan BSE-10 med vanliga örontoppar i tre storlekar eller gå mer sofistikerat tillväga och specialbeställa öronsnäckor som är formade helt efter ens öron.

För många är det opraktiskt att åka till Jönköping och göra en 3D-skanning, men man kan också göra en avgjutning av öronen hos en lokal audionom för ungefär 500 kronor.  Avgjutningarna skickas sedan till Ilicon som 3D-printar snäckor som passar öronen perfekt.  Öronsnäckorna kostar från 900 kronor (hypƐar Sonic Budget) ända upp till 2 400 kronor för de mest avancerade silikonsnäckorna i silikon (hypƐar Sonic Superior PRO), då med inbyggt ljudfilter med dämpning efter egen smak. Filtret påverkar både ljudet utifrån och klangkaraktären från själva hörlurarna.

Den billigaste modellen Sonic Budget är vettigast, för redan med den blir totalpriset mer än fördubblat.

BSE-10 har ett koaxialelement, med ett balanserat membran till mellanregister och diskant som sitter i mitten av ett 10 mm basmembran. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ljudkvalitet

Med de medföljande örontopparna återges musiken med fin snärt och snabbhet. Särskilt i det övre registret. Massor av detaljer från kvinnliga sångröster, fioler och andra instrument med mycket energi i toppen. Sådan här diskantåtergivning är bara att glömma med trådlösa Bluetooth-proppar, och för 700 kronor är detta exceptionellt bra.

Den svaga länken är basen. Den är en aning tunn och hänger dessutom lite efter. Klangkaraktären dra mot det kalla och analytiska, fast utan att det låter direkt vasst. Det saknas definitivt värme i Sheku Kanneh-Masons cello när han spelar med London-symfonikerna under ledning av sir Simon Rattle, på Elgar-utgåvan. Men övertonstrukturen är fin och strängarna återges med en vansinnig hastighet.

Så låter formgjutna kuddar

Med de 3D-printade öronsnäckorna hypƐar Sonic Budget från Ilicon blir det något helt annat. Tonstrukturen i det övre skiktet håller i sig. Däremot blir det något helt annat i basregistret. Det låter inte tunt längre, i stället sköljer bastonerna över mig. Basrytmerna i Ariana Grandes Break Up With Your Girlfriend är stentuffa, med massor av skön punch. Det låter också mer balanserat och fortfarande med samma hastighet längre upp i tonregistret. Det här är riktigt bra!

Basen släpar fortfarande efter en smula. Det dynamiska baselementet håller inte riktigt samma tempo som det balanserade membranet. Om du gillar blixtsnabb bas bör du kanske i stället lägga lite extra och välja ett par Ikko OH1 eller varför inte Shure SE425?

Fjärrkontroll och mikrofon för mobilsamtal sitter på kabeln till högra öronproppen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Förstärkare?

BSE-10 är inte lika lätta att driva som en del andra. 96 dB i känslighet är ganska måttlig för ett par öronproppar. Med iPhone 11 Pro Max direkt ur Lightning-hörlursuttaget lyssnar jag ofta på max, vilket inte ger några extra reserver för vildare eskapader.

Du får bättre dynamik och upplösning genom att koppla in en bärbar förstärkare, till exempel FiiO Q1 mkII. Det är kanske inte särskilt relevant, eftersom priset då börjar bli tämligen högt för extrautrustning till ett par öronproppar för 700 kronor.

Till sist bör det nämnas att jag fick ännu bättre och mer dynamiskt ljud med de dyraste silikonkuddarna med musikfilter, hypƐar Sonic Superior PRO. Men för 2 400 kronor är de avsedda för särskilt intresserade, och totalpriset blir onaturligt högt i förhållande till grundversionen av BSE-10.

Slutsats

BSE-10 är mitt första möte med öronproppar som har balanserade membran. Konceptet ger mersmak, för så snabb återgivning av transienter på den översta frekvensnivån är sällsynt. Röster är distinkta, det formligen sprudlar om instrumenten. Och upplösningen och luftigheten är något helt annat än vad man får från trådlösa öronproppar. För 700 kronor känns de här som ett fynd.

Med universalsnäckorna är basen en smula tillbakadragen. Med formgjutna snäckor framträder basen plötsligt riktigt bra, och allting låter ytterst välbalanserat. Basen ligger fortfarande lite efter, men jag kan inte komma på några andra öronproppar för samma pengar som låter bättre. Även om priset har mer än fördubblats i förhållande till standardversionen. Men köp gärna universalversionen först och lyssna. Uppgraderingen kan du göra efteråt.

Observera att BSE-10 spelar ”tillräckligt högt”, men inte vinner någon decibel-tävling utan en extern förstärkare.

 

Läs vidare
Exit mobile version