TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: BeoPlay H8

Tyst kupé i första klass

B&O:s första brusreducerade hörlurar är lyx inifrån och ut.

forfatter
Publicerad 2015-03-26 - 06:00
Ljud & Bild tycker
Bra brusreducering och läcker design. Neutralt, varmt ljud,
Brusreduceringen ger ett något slutet ljud, och priset är skräckinjagande.
Specifikationer
  • Aktiv brusreducering
  • Element: 40 mm
  • Bluetooth 4.0, aptX, AAC
  • Frekvensregister: 20–20 000 Hz
  • Fjärrkontroll och mikrofon i kåporna
  • USB-kabel för laddning och minijack-kabel
  • Flygadapter och etui ingår
  • Speltid: 14 timmar med Bluetooth och ANC, 18 med Bluetooth, 35 med kabel och ANC
  • Mått: 180 x 190

Moderna, kreativa stadsmänniskor vill ha sin musik precis som de vill ha sitt kaffe: ”to go” – under tiden de är på väg från en syssla till en annan. Dessvärre är verkligheten inte den allra bästa ljudkulissen till hifi-lyssning, fast det kan man göra någonting åt med hjälp av elektronik. H8 är Bang & Olufsen-koncernens första försök med aktiv brusreducering i hörlurar. Den är dessutom trådlös. Det går att överföra musiken i nästan-CD-kvalitet med hjälp av aptX-kodeken.

B&O:s uttryckta målgrupp för Play-produkterna är urbana, kreativa människor med känsla för kvalitet. De nämner dock inte ordet ”lyxhipster” uttryckligen.

B&O Play H8 finns i två färger, som fått beteckningarna ”Argilla Bright” och ”Gray Hazel”, men de hade lika gärna kunnat heta Café Latte och Nougat.

BogO_H8_ArgillaBrig_bg_white_Hero-990x505

Hörlurarna är en studie i lyxdesign: öronkåpor och huvudbygel i borstad aluminium, oxläder på bygeln och mjukt lammskinn på öronkåporna. Man kan tycka vad man vill om B&O:s design, priser och teknik. Men allt är sällsynt välgjort och läckert!

När vi testade BeoPlay H2 nyligen fick den mekaniska stabiliteten ett par anmärkningar. Det behövs inte här. Aluminiumkonstruktionen i H8 är orubbligt stabil och hela hörluren känns på det stora hela som om den var tänkt att hålla i 30 år. Sannolikheten är med andra ord stor att man måste byta lurar på grund av nya trådlösa standarder eller omväxlande modenycker långt före hörlurarna är utslitna rent mekaniskt.

BogO_H8_GrayHazel_bg_white_Hero-990x505

Skötsel utan knappar
Det inbyggda batteriet laddas med hjälp av en microUSB-kabel, och vill man spara ström eller använda H8 på flyget kan man koppla in minijack-kabeln som ingår. Styrningen görs med fingerrörelser på högra öronkåpan. Det finns inga knappar, i stället är hela ytan beröringskänslig.

B&O säger själva att de har löst de två största problemen med trådlösa, brusreducerande hörlurar, nämligen vikt och batteritid. Om just detta är teknikens största utmaningar är en annan fråga, men med en vikt på 255 gram känns hörluren inte tung, och med en batteritid på minst 14 timmar med både Bluetooth och brusreducering (ANC) samtidigt så lär batteriet räcka en hel dagsresa.

Priset på 4 400 kronor gör H8 till en av de dyraste brusreducerande lurarna på marknaden. Och rent allmänt befinner den sig i den tunga änden av hörlursmarknaden. Då är det bara naturligt att man får ställa höga krav.

Rent ljudmässigt är H8 förhållandevis neutral, men drar mot det varma. Basen är solid. Inte överväldigande som i ett par klubb-lurar (H8 är ju trots allt avsedda för en snygg och prydlig publik). Men det finns tillräckligt med bas för att det ska rocka.

BogO_H8-14JS-05

Effektiv brusreducering
H8 har en mycket effektiv brusreducering. När den sätts på upplever man samma tryckande känsla i öronen som man får när man går in i ett ljuddött rum. Känslan av att det saknas något – nämligen ljudet från omgivningen.

Med hjälp av digital signalbehandling kan man reducera brus i så hög grad att det påminner om ren magi. Men magin har sin mörka sida också, i form av förluster i originalsignalen. Brusreduceringen i H8 låter riktigt bra, och utför sin uppgift med ren perfektion genom att sprida tystnad i bullrande omgivningar där det skulle ha varit omöjligt att lyssna på musik. Men en del av öppenheten går förlorad, framför allt i mellanregistret, när man sätter på brusreduceringen. I Judas Priests ”Pestilence & Plague” försvinner nästan kören när brusreduceringen är aktiv. Ljudbilden blir rent allmänt mindre och känns en smula instängd. Impulsåtergivningen i basen lider också av behandlingen. Båda delar är oerhört mycket bättre med exempelvis Bose QC20i, fast den har inte samma tyngd i basen eller samma sköna komfort.

BogO_H8-14JS-08

Slutsats
BeoPlay H8 är en läcker hörlur som har den yppersta tekniken B&O kan erbjuda. Resultatet är en tvättäkta premium-hörlur som är ett rent nöje att trä på huvudet – och att synas med. Det är också en mycket dyr hörlur, som man kan tillåta sig själv att ställa höga krav på. För hifi-lyssning bör man stänga av den mycket effektiva brusreduceringen och leva med att en stor del av priset har använts till andra ändamål. Sitter du på ett flygplan kommer du däremot att älska det lugn som H8 kan förmedla. Och jämfört med priset på flygbiljetter är H8 ett ganska billigt tillbehör.

BogO_H8-14JS-09

Annons

Aktuella erbjudande

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Trådlösa öronproppar för halva priset Om du går ner ett steg från toppmodellerna så kan du få nästan lika bra ljud för mindre pengar.
Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.
Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
Shure ger diamantljud till kolpris Shure Aonic 40 tar efter sin egen storebror och på vissa områden har den billigare modellen övertaget.
PSB-hörlurarna som anpassar sig efter din hörsel PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.
Världspremiär! Sennheiser har gjort det igen! Ännu en gång har Sennheiser förbättrat sina bästa trådlösa hörlurar. Momentum True Wireless 3 är en sann fröjd att lyssna på.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend