7 trådlösa öronproppar, Basic

Guld och gråsten: Öronproppar under tusenlappen

Drömmer du om trådlösa hörlurar, men vill inte tömma plånboken? Vi har testat sju billiga alternativ som kostar från 250 kronor och upp till en tusenlapp. Några av dem är faktiskt riktigt bra – men andra är usla.

7 trådløse ørepropper SPREAD 4 GeirNordby

Foto: Geir Gråbein Nordby

Alla vill inte lägga tusentals kronor på öronproppar. Eller har råd. Så den här gången ska vi titta närmare på vad du får när budgeten är tight.

Bluetooth-tekniken har mognat, batteritiden har förbättrats och priserna har sjunkit. Men hur långt ner i pris kan man egentligen gå och ändå få dugligt ljud?

Vi har samlat in sju par öronproppar som kostar från 250 kronor upp till en dryg tusenlapp. Två av dem (Ankriyul och LifeBee) kommer från näthandelsjätten Temu, resten är från etablerade varumärken. Gemensamt för dem alla är att de utlovar bra ljud till överkomliga priser.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Kompromisser

För att ge bästa möjliga ljud för pengarna har de billigaste öronpropparna ofta nedbantade funktioner. Det innebär att du får hoppa över aktiv brusreducering (ANC) och en dedikerad app med tonkontroller (EQ). Genom att prioritera det viktigaste, ljudkvaliteten, går det att hålla nere priset och uppe kvaliteten. Därför är det lite förvånande att flera av modellerna i detta test har både brusreducering, omgivningsljud och app. Ett par av dem stöder till och med högupplösta kodekar som aptX och LDAC.

Läs också Ungdomliga hörlurar gör rent bord Med ULT-serien riktar sig Sony speciellt mot unga människor och hiphop-älskare. Och ULT Wear-hörlurarna är rena ungdomskällan.

Det låter ju fantastiskt, men är det för bra för att vara sant? Delvis. Oftast får man vad man betalar för och det är de dyraste testdeltagarna som är bäst på att balansera både funktioner och ljudkvalitet. I den nedre delen av skalan hittar vi flera exempel på att billigt kan bli dyrt.

Lyckligtvis finns det ett par riktiga pärlor, som ger förvånansvärt bra ljud för under tusenlappen. Men, nej, du kan inte förvänta dig att ett par proppar för 250 kronor ska låta ett par för 2 500. Vad än marknadsföringen säger om ”cinematic 9D sound” …

Om Temu-produkterna

Två av produkterna i detta test kommer från näthandelsjätten Temu. De har valts ut av Temu när vi bad dem att få testa några av deras mest billigaste öronproppar. Temu har 90 dagars öppet köp på alla produkter, så länge både produkt och förpackning returneras i ”som nyskick” utan repor eller slitage. Observera att Temu har en minsta beställning på cirka 3000 kronor – om du beställer för mindre måste du lägga till produkter i varukorgen för att kunna gå vidare till betalning.

Läs vidare
Exit mobile version