Om du är på jakt efter det allra bästa ljudet för pengarna behöver du ett par ordentliga hörlurar. Det är helt enkelt inte möjligt för en stereoanläggning för 10 000–20 000 kronor att ge lika bra ljud som du får från ett par hörlurar för 4 000–7 000 kronor. Inte minst för att rummet som ljudanläggningen står i försämrar ljudet.
Här testar vi sex par öppna hörlurar som riktar sig till alla som uppskattar bra ljudkvalitet när de lyssnar på musik. Samtliga testdeltagare är av den öppna typen vilket har ljudmässiga fördelar, särskilt när det gäller dynamik och tonkvalitet. Nackdelen är att de läcker ut ljud till omgivningen och att oväsen utifrån tränger igenom till lyssnaren. De här hörlurarna är därför avsedda för hemmabruk, eller eventuellt egna kontor. Håll dem borta från det öppna kontorslandskapet!
Samtliga förtjänar en bra hörlursförstärkare för att ge sitt bästa, men vissa modeller är tillräckligt lättdrivna för att fungera acceptabelt med billiga bärbara spelare, bärbara datorer och mobiltelefoner.
Olika musikstilar
För att bedöma hörlurarnas egenskaper lyssnade testpanelen på ett varierat urval av musik, bland annat pianomusik med Hoff Ensemble, akustisk musik med härlig sång och piano med Taylor Swift & Bon Iver, samt funkig popmusik med Lizzo. Med dessa olika musikstycken har vi kunnat utvärdera tonalitet, ljudkvalitet, dynamik och andra viktiga aspekter.
Vi letar efter hörlurar som ger en balanserad och naturlig återgivning av musiken, utan överdriven betoning av några frekvensområden. Vi har också lyssnat efter om vissa modeller kännetecknas av speciella egenskaper, vilket kan vara avgörande för lyssnarens preferenser och musiksmak.
Så testade vi
Hörlurarna testades med hörlursutgången på den integrerade förstärkaren Hegel H120, känd för sina ytterst höga prestanda. Dessutom kopplades de till en dedikerad Auralic Taurus-hörlursförstärkare för att se hur de klarade sig med ännu mer kraft och kontroll. Ett par av dem behöver nämligen det.
Även om inga av hörlurarna i testet sticker ut som direkt dåliga har de alla sina unika egenskaper som innebär att du bör läsa noggrant innan du bestämmer dig. Vi har gjort en grundlig bedömning av varje modell, med fokus på vilka musikgenrer de passar bäst för. Eftersom alla hörlurarna är bra har testvinnaren denna gång utsetts utifrån särskilt goda allroundegenskaper.
Impedans och känslighet – inte alltid vad du tror
Både hög och låg impedans har sin för- och nackdelar i hörlurar, beroende på vilken förstärkare du använder. Hörlurar med hög impedans kräver ofta mer spänning, men är mindre känsliga för variationer i förstärkarens utgångsimpedans. Låg impedans kan vara lättare att driva, men kan ge problem med för låg dämpfaktor med fel förstärkare.
Förstärkarens utgångsimpedans bör vara 1/8 eller mindre av hörlurarnas impedans för bästa möjliga kontroll i basen. Om du däremot funderar på om hörlurarna behöver mer effekt för att spela högt så är känsligheten viktigare att titta på. Hörlurar med hög känslighet behöver lägre effekt för att spela lika högt som de med låg känslighet.
I slutändan är det bara en sak som gäller: prova och lyssna. Om du inte får tillräckligt högt ljud, eller om det låter okontrollerat och tamt, behöver du en bättre förstärkare. Du måste själv avgöra vad som fungerar bäst för dig.