Jabra Elite 7 Pro är riktigt avancerade. Appen talar om för dig om topparna sitter tätt i öronen och alltså ger optimal brusdämpning. Sedan kan du justera den optimala brusreduceringen med en virtuell spak. När den är inställd är det dags att göra ett snabbt hörseltest, för att avgöra hur väl du hör olika frekvenser, sedan anpassar sig ljudet (lite) därefter.
Förutom aktiv brusreducering (ANC) har Jabra Elite 7 Pro omgivningsljud, som låter dig höra omvärlden. Det fungerar bra och är något jag själv använder ofta.
Så låter Jabra Elite 7 Pro
Öronpropparna låter riktigt bra med nästan all musik. Om du inte gillar en helt platt frekvensgång kanske du tycker att det låter lite tråkigt, och själv tycker jag att det är lite dåligt med tryck i mellanregistret. Men bas och övertoner är bra, så det enda jag behövde göra var att höja mitten av mellanregistret ett litet snäpp i equalizern i appen. Då låter det väldigt fint med klassisk musik, sång och instrument får bra fokus i mellanregistret. Jag hade velat ha lite mer luft i övertonerna, men överlag är jag nöjd.
Om inspelningen är lite platt och tam i basen, vilket gäller många pop- och rocklåtar, så tycker jag att ljudläget Smooth låter fint. Rundare, varmare och med fylligare bas. Det finns flera andra också, och många kommer säkert att gilla till exempel Bass boost-funktionen.
Samtalskvaliteten är ganska så bra i Elite 7 Pro. Min röst kommer fram klart och tydligt i andra änden, men det finns en del digitalt kompressionsbrus i bakgrunden. Fast det är betydligt mindre än med Belkin SoundForm Freedom. Konsonanter är inte lika tydliga som med Sennheiser CX Plus, så man måste koncentrera sig pyttelite mer.
Kort om brusdämpning: Jabra-propparna har över medel bra passiv ljuddämpning, och man märker inte så stor skillnad när man sätter på den aktiva brusreduceringen. Lågfrekvent brus dämpas lite extra, däremot uppstår ett tydligt hörbart högfrekvent susande. Eftersom ljudet dessutom får sämre dynamik och baskontroll bör ANC användas med försiktighet.