Det var inte för så många år sedan som världen såg de första helt trådlösa öronpropparma – som även kallas för true wireless. Nu finns de överallt. Marknaden svämmar över av de små plastplupparna och just när man trodde att utbudet var tillräckligt stort så dyker det upp nya.
Det är klart att man inte vill ha någon gnisslande sladd mellan propparna om man kan slippa, dessutom tar ett par små öronproppar mycket mindre plats än ett par öronkåpor (inte för att marknaden är mindre översvämmad av sådana).
Bättre batteritid
Jämfört med halv-trådlösa öronproppar, som sitter ihop med en kabel bakom nacken, har de helt trådlösa öronpropparna haft mycket sämre batteritid. Men detta har blivit betydligt bättre nu, med speltider på upp till 9 timmar enbart i propparna och fler laddningar från det bärbara fodralet. Med andra ord har de helt trådlösa öronpropparna blivit mycket mer funktionella den senaste tiden, eftersom man inte ideligen behöver ta ut dem ur öronen för att ladda dem.
Brusreducering och ljud från omgivningen
På senare tid har fler och fler öronproppar fått aktiv brusreducering – och tvärtom, att de släpper igenom ljudet från omgivningen. Det senare är naturligtvis bra att ha när man manövrerar runt sin elsparkcykel i trafiken. Andra gånger vill man minska lågfrekvent buller som propparna inte klarar på egen hand, till exempel allt oväsen i flygplanskabinen.
True wireless i premiumklassen
I det här testet tar vi oss an öronproppar som kostar runt 1 500 kronor. Det är en lite lägre nivå än toppmodellerna från exempelvis Bang & Olufsen, Sony och Sennheiser, men samtidigt är det en bra bit över de billigaste modellerna som kostar mindre än en tusenlapp. Testdeltagarna ligger på en rimlig prisnivå om man är noga med ljud och funktioner.
I detta test jämför vi Supra Nero-TX Pro, JBL Tour Pro+, Sennheiser CX True Wireless, Beats Studio Buds och OnePlus Buds Pro.