Helt trådlösa öronproppar är den allra senaste kategorin hörlurar, men också den som säljer bäst. Alla vill ha helt trådlöst!
Om vi bortser från den uppenbara nackdelen – nämligen att det är dubbelt så lätt att tappa bort minst en öronpropp än om de två satt ihop – så finns det flera fördelar.
För det första slipper du sladden som gnider mot kroppen. Det skapar oljud som fortplantar sig in i örat. För det andra sitter förstärkaren direkt vid högtalarelementet, vilket gör att högtalarelementet kan starta och stoppa extremt snabbt. Viktigt för dynamiken. Tänk bara på att eftersom det finns mindre plats för förstärkaren så är den maximala ljudnivån ofta något lägre i helt trådlösa proppar. För det tredje tar propparna väldigt lite plats i fickan, även om de ligger i ett resefodral. Du behöver heller aldrig nysta upp kabeltrassel när du ska göra dem klara för att lyssna på favoritmusiken.
Batteritid
En nackdel med helt trådlösa öronproppar har fram tills nu varit batteritiden. De pyttesmå batterierna har hittills gett 3–5 timmars batteritid. Om man inte räknar med extratiden man får av att ladda dem i fodralet, som har ett inbyggt batteri för laddning. Numera är det däremot vanligare med upp till 6–7 eller till och med 10 timmars speltid i propparna, och det är inte ovanligt att man får 20 timmar extra från fodralet. Batteritid är med andra inte längre något skäl till att låta bli att köpa helt trådlösa hörlurar.
På senare tid har det blivit allt vanligare att öronpropparna kan släppa igenom ljud från omgivningen, det är väldigt praktiskt eftersom de isolerar så bra. Så vårt tips är att hålla utkik efter den här funktionen. Flera modeller har också börjat få aktiv brusreducering. För även om öronpropparna dämpar höga frekvenser bra på egen hand så är de mindre effektiva mot de lägre. Sitter du på ett flygplan, med massor av oväsen runt omkring, så är det en fördel med aktiv brusreducering också.
Billiga och dyra
I detta test tittar vi närmare på några av de senaste öronsnäckorna på marknaden, som sträcker sig från de billigaste – under 1 000 kronor – och ända upp till toppen av premiumnivån. Där hittar vi till exempel Bang & Olufsen och Sennheiser, som kämpar om översta platsen på prispallen. Vi har inte tagit med Apple Airpods Pro den här gången, dem har vi haft med i grupptester förut. Desamma gäller Samsung Galaxy Buds och säkert en del andra som du undrar över. Däremot har vi tagit med Powerbeats Pro, eftersom de fortfarande utmärker sig som exceptionella öronproppar. Vill du ha en mer komplett översikt över alla öronproppar vi har testat så kan du göra en djupdykning i vårt testarkiv.
Slutsatsen av detta test är att det definitivt är värt att betala mer för att få ett bättre ljud, men om du har en mindre budget så hittar du säkert också något som passar din smak.