Headsetet är väldigt lätt, men det märks tyvärr också på byggkvaliteten som är utpräglat mjuk och lealös. Alla delar är gjorda av plast. När headsetet sitter på huvudet märker man det inte, men jag skulle nog inte våga ta med det i väskan till ett LAN-party.
Öronkuddarna är av minnesskum, täckta med meshtyg, och sitter riktigt bekvämt. Headsetet kan användas antingen trådlöst med den medföljande USB-adaptern eller trådbundet med en USB-kabel. Detta innebär också att analog anslutning inte går.
Volym och mikrofonvolym kan justeras med två rattar, precis som på Turtle Beach. Mikrofonarmen är en böjlig och platt, svart historia som påminner om en bit lakrits. Men den fungerar utmärkt och det är ovanligt att en löstagbar mikrofon också kan stängas av genom att vridas uppåt. Smart.
Ofärdig programvara
Vid testtillfället var mjukvaran, Roccat Neon, i betaversion. Det märktes tydligt på funktionaliteten. Programmet insisterade på att uppdatera headsetet och adaptern, vilket lyckades efter ett par försök. Men sedan försökte programmet göra ytterligare en uppdatering, som inte fungerade. Jag fick därför inte tillgång till funktionerna i Neon.
Det är uppenbart att jag är mindre imponerad av byggkvaliteten och mjukvaran. Men ljudet är det inget fel på. Roccat Syn Pro Air överraskar faktiskt med riktigt neutralt och upplöst ljud. Gaming-headset behöver inte ha hifi-kvalitet, men så är fallet här, och Roccats förmåga att urskilja små detaljer hjälper också till med vad det handlar om: att vinna. Och att man dessutom kan använda headsetet för att lyssna på musik i pausen skadar ju inte.
Slutsats
Roccat Syn Pro Air är ett headset som har odiskutabla kvaliteter. För det första är ljudet så bra att hifi-hörlurar i samma prisklass får en hård match. Det är också lätt och bekvämt att ha på huvudet. Byggkvaliteten drar å andra sidan ner, detsamma gör den ofärdiga styrmjukvaran. Till det här priset får man lov att förvänta sig bättre.