Ute på språng är öronproppar mycket bekvämare än ett par hörlurar, helt enkelt för att de tar så lite plats. När de dessutom är helt trådlösa, släpper du kabeltrasslet du känner från trådbundna och halv-trådlösa proppar, och det är ju skönt.
Tidigare var batteritiden ett problem med dessa, men nu är det inte längre ovanligt med både sex, sju och till och med tio timmars batteritid i själva öronpropparna, samt ett par extra laddningar från etuiet. Med andra ord kan du nu förvänta dig cirka 20–30 timmars total speltid innan du behöver ett vägguttag.
Brusreducering – eller inte
Medan de bästa trådlösa öronpropparna kostar över 3 000 kronor finns det också mycket bra inköp för mindre än tusenlappen. Vilket är den prispunkt vi siktar in oss på i detta test, plus eller minus några hundralappar.
Några av öronpropparna har aktiv brusreducering, vilket kan vara trevligt när du flyger eller sitter länge på buss eller tåg. Men hur bra fungerar det egentligen i denna prisklass, och hur mycket stjäl det av budgeten till det viktigaste: nämligen ljudkvalitet och lyssningsglädje?
Trådlösa öronproppar och ljudkodekar
I denna prisklass skiljer det sig om tillverkare har inkluderat brusreducering eller inte, och du kommer också att se olika varianter av ljudförbättrande Bluetooth-kodekar som AAC och aptX. Om du använder iPhone bör du leta efter AAC, medan Android-användare kan använda båda. AptX låter ofta bäst av de två, men inte om öronpropparna i övrigt är mindre bra. Så stirra inte blint på kodekar, de är ingen garanti för bra ljud i slutänden. Om produkten å andra sidan bara har SBC-kodek är det god grund att bli skeptisk. Det krävs mycket för att få ut bra ljud av det.
Vattentålighet
Det kan vara en fördel att välja öronproppar som tål fukt, så att de klarar av regnigt väder och enstaka träningspass. IPX4 är bra, men om du ska utsätta dem för ihållande fukt kan du med fördel gå upp till IPX5. Om X ersätts med ett tal, till exempel IP55, betyder det att produkten också är skyddad från dammpartiklar, vilket då gör dem bättre skyddade från saltvatten och därmed också svett.
Testkriterier: Ljudet är viktigast
Som alltid räknas ljudkvaliteten vid musikuppspelning mest, men vi kommer också att ta reda på hur bra rösten låter vid mobilsamtal och videokonferenser. Multipunktsanslutning är alltid bra, så att du kan vara uppkopplad mot din telefon och dator samtidigt. Detta gör det enkelt att växla mellan enheter om du plötsligt blir uppringd på Zoom eller Teams. Till exempel. Det bör dock sägas att endast en av modellerna i detta test stöder multipoint (Skullcandy Indy ANC), så man måste gå upp i pris för att detta ska vara vanligt.
Batteritiden är viktig, och vi vill naturligtvis berömma tillverkare som stoppar in extrafunktioner utan att det påverkar ljudkvaliteten nämnvärt.
De flesta öronproppar idag har touchkontroller som kan styra musik och samtal, men dessa är ofta besvärliga och används sällan, och inte något som undertecknad fäster stor vikt vid. Röststyrning kan vara trevligt, men förvänta dig att oftast ta fram din telefon när du behöver göra något.
Vad gäller passform är det viktigt, men också väldigt individuellt. Och därför en utmaning att bedöma i någon större utsträckning.