JBL Tune 230NC

Bra på musik, ännu bättre på tal

JBL Tune 230NC har bättre talkvalitet än många andra, och ljudmässigt är de ett starkt kort. Speciellt med en bra EQ.

JBL Tune 230NC SPREAD 1

JBL Tune 230NC SPREAD 1

JBL Tune 230NC kostar lika mycket som 130NC och kan samma knep. Här får du aktiv brusreducering, som dämpar basfrekvenserna som silikonkuddarna inte dämpar på egen hand, och medhörning med två lägen, varav en fokuserar mest på röster.

Batteritiden uppges vara imponerande 8 timmar i propparna med brusreducering eller medhörning på, medan du får hela 10 timmar med funktionerna avstängda. IPX4-certifieringen ger bra skydd mot vatten och fukt.

Läs också De här öronpropparna låter magiskt – om du gör rätt JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!

JBL Tune 230NC är den första av testets proppar där jag var tvungen att byta kuddarna på, eftersom storlek M inte tätar tillräckligt bra och släpper ut all bas. Storlek L satt däremot som en smäck.

Foto: JBL

Ljudet av JBL Tune 230NC

Tune 230NC låter ganska likt 130NC, men trots större högtalarelement (10 mm vs. 6 mm) har de inte kraftfullare bas. Tvärtom tyckte jag att basen var mer underhållande på 130NC, som också är varmare i mellanregistret, medan den är tunnare på 230NC. Men skillnaderna är marginella, och EQ-kurvorna jag har gjort för 130NC fungerar också bra för 230NC.

Inklusive kurvan som gör hela ljudet högre, vilket kan vara önskvärt i vissa sammanhang. Kort sagt, du drar upp alla frekvenser och tar ner nivån något igen mellan 2 och 4 kHz, så att det inte låter vasst. Om så önskas kan basfrekvenserna dras upp lite mer än resten, om du vill ha fylligare ljud.

Där Tune 230NC har en stor fördel är på talkvalitet. Användarens röst kommer fram tydligare, särskilt när det är oväsen i bakgrunden. Där 130NC låter bra nog, men kommer till korta i bullriga miljöer, låter Tune 230NC betydligt tydligare. Även här låter rösten lite hård, men den är i alla fall tydlig.

Om du väljer 130- eller 230-modellen beror på vad som är viktigast. Jag gillar ljudet i 130 lite bättre, men talet är bäst i 230.

Foto: Geir Gråbein Nordby
Läs vidare
Exit mobile version