CD-skivan är på väg att följa vinylskivan och kassettbandet till en dammig låda i källaren. Därmed börjar också den traditionella mikroanläggningen bli alltmer onödig. För ungdomsrummet eller första lägenheten behövs en helt ny musikanläggning. Den enklaste lösningen är en förstärkare med inbyggda högtalare och en iPod-docka, vanligen förenklat kallad iPod-högtalare.
Dessa finns från små billiga klockradioliknande tingestar på bensinmackarna upp till rejäla apparater med hifi-ambitioner från respekterade tillverkare. Ofta har de inga andra funktioner än att ladda iPoden och spela upp musiken som ligger i den men de kan också ha radio, blueteooth eller datoranslutning. I det senare fallet kan man låta iPoden sitta kvar i högtalaren när man ska synkronisera spelaren med iTunes.
Det blir allt vanligare att tillverkarna släpper sina egna appar, vilket är smart då man kan tillföra funktioner utan att behöva bygga in dem i apparaten. Den kan då hållas relativt enkel medan man lägger equalizer-funktioner, klocka och alarm samt internetradio i iPoden.
Välj rätt apparat
Det är viktigt att tänka igenom hur man vill använda sin iPod-högtalare så att man inte rusar ut och köper något man blir missnöjd med. Har man planer på att skaffa sig en iPad i framtiden så bör man överväga att skaffa en apparat som klarar av den. Några tillverkare har redan släppt sådana, varav två är med i det här testet, men det lär komma betydligt fler under året.
Har man tänkt sig att den ska stå som den primära musikanläggningen i vardagsrummet så bör man satsa på en lite större och mer påkostad apparat. Den bör ha resurser att fylla rummet med musik utan att det blir distorsion. Ska man däremot flytta runt spelaren mellan rummen, ta med den ut på altanen på sommaren eller rent av resa med den så blir andra egenskaper viktigare. Då ska den så klart vara kompakt, tåla en eller annan smäll och gärna kunna köras på batteri.
Denna typ av högtalare kan du hitta i det här testet. För mer påkostade apparater rekommenderar vi att du läser förra årets test i Köpguiden på vår sajt. Där hittar du också några andra favoriter som vi har testat under året.
Testkriterier
I årets stora test har vi satsat på mellansegmentet som egentligen är det mest intressanta. Det är först när priserna närmar sig 2 000 kronor som apparaterna börjar låta bra och samtidigt är så pass överkomliga att man kan ha råd med dem. Vi bad tillverkarna om högtalare för hemmabruk i prisklassen 1 500–3 000 kronor och fick ett ganska varierat utbud.
Vi fyllde en iPhone och en iPad med en spellista bestående av musik ur skilda genrer och eventuella nödvändiga applikationer installerades. Högtalarna ställdes upp i hemmiljö och vi granskade anslutningsmöjligheter, funktioner och hur lätta de var att använda. Därefter utsattes de för lyssningstest som avslöjade hur högtalarna klarade att återge bastoner, sångröster och orkestrar. Slutligen gavs ett totalomdöme där även prisvärdet vägdes in.
Slutsummering
Altec Lansing gillade vi som ett iPad-ställ men var inte lika imponerade över ljudet. JBL är en smidig reskamrat som ger valuta för pengarna. Kicker är önskedrömmen för rockdiggare som vill ösa på. Även Boston Acoustics har ljudresurser men är smidigare i formatet. Pioneer är snarare en dröm för den som vill hänga apparaten på väggen. Panasonics apparat är imponerande liten men lät rentav illa. Då blev vi mer imponerade av Logitech som äntligen fått till en utmärkt bärbar apparat till bra pris, så den blev Bästa köp. Sonys apparat lät också mycket bra och blev därför rekommenderad. Men Philips bjöd på både kanonljud och iPad-dockning så den drämde till med Bäst i test.