Vi måste medge att det inte finns mycket som är tuffare än ett par stora golvhögtalare som pumpar ut bas så det skallrar i fönsterrutorna. Med problemet med stora högtalare är just dess storlek. De behöver andrum för att låta bra och trivs bäst med generösa avstånd till bak- och sidoväggar. Sådana krav är inte lätta att infria för oss som förfogar över en begränsad golvyta till flatskärm och stereoanläggning.
Golvhögtalare ger ofta rejält med dunder och brak men när det gäller ljudkvalitet visar det sig väldigt ofta att en stativhögtalare för samma pengar låter bättre. De går visserligen inte lika djupt i basregistret och kan inte spela lika högt – det sätter fysikens lagar stopp för. Men å andra sidan är definitionen och tempot ofta flera snäpp bättre.
Små kabinett minskar också risken för oönskade resonanser, som svänger med och färgar musiken. Pengarna som tillverkarna sparar på att bygga mindre kabinett kan de i stället lägga på bättre element och delningsfilter. Och eftersom små högtalare är lättare att placera optimalt har de också i många fall en bättre förmåga att ge bra resultat än stora högtalare. En förutsättning är att förstärkaren har rikligt med krut och att den klarar av att starta och stoppa baselementen med hög precision.
Kräver effekt
Även om de flesta monitorhögtalares driftseffekt har blivit betydligt bättre på senare tid finns det fortfarande all anledning att ägna matchningen med elektronik lite uppmärksamhet. Om högtalaren har låg känslighet blir det inte så mycket fart och fläkt med en liten och strömsvag förstärkare. Om du har planer på att använda små stativhögtalare i hemmabion kan det vara värt att kolla om din förstärkare har kraften och kontrollen som behövs.
Testet
Den här gången har vi samlat ihop sex stativhögtalare i prisklassen kring 10 000 kronor. Vi har letat mer efter kvalitet än kvantitet, och de flesta testdeltagarna är de olika tillverkarnas mest kompakta modell. Vi är ute efter den stativhögtalare som ger bäst ljud för pengarna.
Högtalarna har testats med både billiga förstärkare och utrustning i High End-klassen. Allt för att vi ska kunna ta reda på vilken högtalare som har störst potential, men också för att ta reda på vilken som fungerar bäst ihop med billigare elektronik.
Placering av små högtalare
Alla små högtalare kan hängas upp på väggen eller ställas i en bokhylla – därav beteckningen bokhyllehögtalare som används av vissa butiker. De flesta låter dock bättre om de står på bra stativ, antingen mot väggen eller en liten bit ut på golvet.
Kom ihåg att högtalarna ska sitta på samma höjd som öronen när man sitter ner. Längst upp i bokhyllan eller på golvet passar inte lika bra, då hör man mindre diskant, ljudet blir diffust och basen odefinierad.
Den som vill ha ett så bra ljud som möjligt klarar sig inte utan ett par bra högtalarstativ – därav namnet stativhögtalare. Då står högtalarna stadigt och hamnar på rätt höjd. Stativ ger också en möjlighet att justera basåtergivningen genom att öka och minska avståndet till bakväggen. Om du hellre vill få upp dem en bit – utom räckhåll för nyfikna barnhänder – kan ett par väggfästen vara ett bra alternativ. Flera av testdeltagarna är förberedda för detta, vilket också innebär att de passar utmärkt som bakhögtalare i en hemmabio.
Kom ihåg att de flesta stativhögtalare är byggda för att stå tätt intill bakväggen, och kommer att vara fattiga på bas om de står för långt ut i rummet. Det går att påverka basåtergivningen och baskaraktären genom att variera avståndet till bak- och sidoväggarna. Ju närmare bakväggen högtalaren står desto mer bas spelar den, fast den kan bli trög och onyanserad om den står alltför nära. Här finns det utrymme för att experimentera!
Sammanfattning
Smått som överraskar stort
Det är rent ut sagt förbluffande hur mycket bra ljud det går att få ur de bästa i detta test. Placera dem på ett par ordentliga stativ och para ihop dem med en bra förstärkare, så är inte ljud-Nirvana långt borta!
Även om det av naturliga skäl finns skillnader mellan högtalarna så får alla absolut godkänt och uppfyller olika behov. Föga överraskande är det också den dyraste av de sex som låter bäst. Linn Majik 109 bjuder på tvättäkta finsmakarljud, men är inte gratis – det förutsätts att resten av anläggningen också håller finsmakarnivå för att Linn-högtalarna vakna till liv ordentligt. Majik 109 går också i en mer neutral hifi-riktning än många av de övriga testdeltagarna, och är en prisvärd högtalare för alla som är intresserade av exakt musikåtergivning.
Om du är mest intresserad av rock, hiphop, tryck och underhållning – och kanske har elektronik av något enklare kaliber – så kan testets Bästa köp, PSB Imagine B, vara ett bra alternativ. En mer komplett högtalare för 9 000 kronor tror vi är svårt att hitta!
Det finns också en tredje stark kandidat, DALI Mentor Menuet, som egentligen är det bästa exemplet på hur bra en pytteliten högtalare kan låta. De små Menueterna kommer lite till korta när det gäller bas och stora ljudtryck om man jämför med testets större högtalare, men jösses en sådan ljudkvalitet man kan få med den i rätt (läs: små) omgivningar!
Högtalarna från B&W, Jamo och Yamaha har också goda kvaliteter men lite mer ojämna prestanda än testets bästa.