De mest kompakta allt-i-ett-anläggningarna, som har elektronik och högtalare i en och samma låda, har begränsat med förstärkarkraft och små inställningsmöjligheter. I stället kan det löna sig att köpa ett litet surroundhögtalarsystem plus en separat Blu-ray-spelare och en ordentlig hemmabioförstärkare. Det ger nästan alltid ett mycket bättre ljud och en mycket bättre flexibilitet, utan att det kostar mycket mer.
Mest för pengarna får du med separat elektronik och ett normalt högtalarsystem med lite större golvhögtalare till frontkanalerna. Men inte alla är välsignade med ett stort vardagsrum, så somliga vill inte ha stora högtalare. Dessutom blir vi allt mer intresserade av inredning och design, så ett läckert och litet högtalarsystem är att föredra.
Vi har letat efter de bästa kompromisserna bland små och stora högtalarsystem – högtalare som är små nog att smita in i inredningen men där ingenjörerna ändå satsat på hög ljudkvalitet. Därför har vi undvikit de allra billigaste systemen för bara ett par tusenlappar och hellre letat runt 10 000-kronorsstrecket.
Kandidaterna
Minsta anläggningen kommer från KEF. KHT 1005.2 är deras minsta system som bygger på de välkända ”äggen”.
Jamo A407 HCS5 är testets enda med golvstående fronthögtalare. Fast de är så smala att de inte tar mer plats än ett par små stativhögtalare.
Q Acoustics Q-AV är lite speciellt eftersom de tre fronthögtalarna (höger, vänster, center) sitter på samma väggfäste. Perfekt för flatskärmen?
Harman/Kardon HKTS11 är ett av de mest sålda högtalarsystemen i sin prisklass. Det är ett läckert system i högglanslack och en ganska så kraftig subbas.
Audio Pro Mondial 5.1 är något så speciellt som högtalare klädda i skinn. Läckert och elegant och eftersom högtalarna är lite större än de övriga förväntar vi oss ett fylligt och stort ljud.
Dyrast är B&W-systemet med M1-högtalarna och ASW608-subbasen. Gedigna aluminiumkabinett med en bra tyngd i förhållande storleken ger ett fint kvalitetsintryck.
Sammanfattning
Gott och blandat
Det här testet av sex hemmabiohögtalarsystem understryker att det finns mycket välja på där ute, och att högst pris inte alltid betyder bäst.
Man kan få mycket glädje av ett mindre hemmabiosystem, och det behöver inte kosta skjortan. Man behöver inte lägga mer än 10 000 kronor för att få oerhört fina film- och musikupplevelser. Och i en del fall kan man bli imponerad av system för betydligt mindre pengar än så. Här finns det något för varje smak – och ett par av systemen överraskade oss ordentligt.