En allt större del av musiksamlingen hos vanligt folk befinner sig på en dator. Så länge man har digitaliserat musiken med förnuft och bevarat ljudkvaliteten är det inget fel på en sådan strategi. Kombinerar man detta med att göra musiken tillgänglig för alla familjemedlemmar är det faktiskt ett mycket smart sätt att distribuera musik på. Då kan många fler lyssna än om man har en enda CD-spelare. Det innebär också att man kan lyssna på musik i hela huset, även på de ställen man inte har någon vanlig musikanläggning.
Olik musik
Att musiksmaken kan variera mycket är väl något som de flesta håller med om. Somliga gillar Vikingarna och andra Rammstein, det handlar om personlig smak och sådant kan man egentligen inte kritisera. Vad som däremot kan kritiseras är låg ljudkvalitet. Många förstör musiken fullständigt när de överför den till digitalt format. Det komprimeras och samplas med så låg bithastighet att allting helt enkelt låter uselt. I det här testet utgår vi däremot från att du har gjort allting rätt så att ljudfilerna på hårddisken håller hög kvalitet.
Små högtalare
Små högtalare är utgångspunkten i detta test. Om det handlar om barnrummet eller arbetsrummet – eller kanske sommarstugan – spelar ingen roll. Vad som gäller är att du är på jakt efter relativt små högtalare som du kan koppla direkt till datorn och få ett bra ljud. Av någon outgrundlig anledning har det rent traditionellt varit så att om du ska koppla in högtalare till datorn så har du fått nöja dig med en låg standard. Runt persondatorerna växte det fram en hel industri som gjorde allsköns tillbehör, och där ingick högtalare. Nittio procent av dem lät som om man hade stoppat i en ljudkabel i en ölburk. Med andra ord: inte så bra. Det finns ett par hederliga exemplar på bra högtalare även i datorbranschen, men överlag är standarden fortfarande rent ut sagt bedrövlig.
Det underliga är att den vanliga elektronikindustrin, som verkligen kan göra välljud, mer eller mindre har hållit sig undan den här marknaden. Vilket är lite konstigt med tanke på hur stor marknaden är. Det är möjligt att kunderna helt enkelt inte har varit villiga att betala de extra kronor som kvalitet faktiskt kostar.
Inte helt tomt
Även om välrenommerade tillverkare inte precis står på kö för att leverera produkter i det här segmentet så finns det tveklöst ett par fina praktexemplar. Vi har plockat in ett knippe varianter från märken som rent traditionellt står för hög kvalitet och som har sin främsta marknad utanför datorbranschen, men som ända har valt att konstruera produkter till datorer. Dessutom har vi en testdeltagare som bara ägnar sig åt datormarknaden, och där har vi valt ur den finaste produktserien.
Inte surround
Vi har valt att rikta in oss på 2.1-system. Det beror inte på att vi har någonting emot surroundanläggningar utan helt enkelt på att vi främst ville testa med musik, och då är det inte nödvändigt att dra till med 5.1-system. En av de saker vi ville ta reda på var naturligtvis om det är värt att investera de extra hundralappar som sådana här finare högtalare kostar om man jämför med de billiga alternativen i datasvängen. Dessutom var det intressant att ta reda på om det var stor skillnad på anläggningarna som hade subbas och de som bara hade två högtalare. Rummen som högtalarna ska stå i är ofta inte särskilt stora, så all plats man kan spara brukar uppskattas.
Rent prismässigt varierar högtalarna också, och det är så det ser ut på marknaden. Fina system börjar på omkring 2 000 kronor och det finns i stort sett ingen övre gräns för vad man kan få betala, men räkna med ett par tusenlappar för att hamna på en vettig nivå.